ugrás a tartalomhoz

Egér gesztusok, avagy böngészés egérrel

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 3. (Sze), 14.46
Az egér gesztusok az "új kori munka" gyorsítói. Régi vágásúak (beleértve jómagamat is) még ma is gyorsbillentyűket használnak gyakori feladatok gyors elvégzésére egyes programokban. A teljesen egéren (és a kéziszámítógépek rajzoló ceruzáin) felnőtt felhasználóknak azonban sokszor lényegesen kézenfekvőbb a kéz alatt fekvő egér használata ilyen parancsok kiadására, így tenyerüket sem kell az eszközről felemelniük. Az ő igényeiket kiszolgálandó születtek meg az "egér gesztusok".

Az egér gesztusok tulajdonképpen valamely lenyomott egérgomb által rajzolt alakzatokat jelentik, melyeknek különleges jelentésük lehet az éppen futó program számára. Jeff Doozan elkészített egy StrokeIt nevű programot, mely sok Windows alkalmazásban használható. Az asztalon például a balra-le húzott vonal az összes alkalmazás minimalizálását jelenti, a Media Playerben rajzolt P betű pedig a lejátszás elindítását. A StorekeIt programot meg is lehet tanítani új gesztusok felismerésére.

A böngészők sem maradtak le a gesztusok támogatásáról (az Internet Explorer immár szokásos kivételével). Az Opera, a korábban bemutatott IE-re épülő MyIE2 és a Mozilla is rendelkezik ilyen támogatással. Az utóbbi böngészőben olyan extrák is vannak, mint képek átméretezése a kép felett kezdett gesztussal, vagy az oldal forrásának megtekintése S betű rajzolásával. Az Opera bizonyos gesztusokat az egér görgőmozgásaira is definiál.

Nade mit tehet a webmester, ha ilyen funkciót szeretne adni egy oldalához, de ezt nem támogató böngészőket használókat sem szeretné diszkriminálni. Természetesen erre is született megoldás. A BiteSizeInc.net oldalon található a gesztusok JavaScripttel történő megvalósítása.