ugrás a tartalomhoz

Mentsük meg a Web Hozzáférhetőséget önmagától

Bártházi András · 2003. Nov. 20. (Cs), 06.04
Egy korábbi hírünkben (Elérhető tartalom a weben) már volt szó a W3C által kiadott hozzáférhetőségi útmutatásról. A legfrissebb élő kiadás az 1999 májusában utoljára módosított 1.0-s verziójú. Az írás azóta is fejlődik, de (relatíve) kevés a hozzászóló. Joe Clark egy elég hosszú cikkében a jelenlegi változat hiányosságaira hívja fel a figyelmet, és bátorít a részvételre. A cél, hogy egy olyan dokumentum szülessen, amely elfogadható mindenki számára, és nem gátolja, hanem segíti a munkát.

A szerző cikkében bemutatja a WAI (a W3C webes hozzáférhetőséggel foglalkozó csoportja) munkájába való beszállás lehetőségeit és részletesen kitér az aktuális 2.0-s munkaváltozat hibáira. A dokumentumot nem ártana újraírni és letisztázni, sokkal több (élő) példával ellátni, egy közös koncepciót kialakítani vele kapcsolatban, lehetővé tenni, hogy a benne foglalt javaslatok használhatóak legyenek valódi weblapok esetén is, és csak annyira szóljanak bele az oldal tartalmába, ami használhatóvá teszi a dokumentumot.

A szerző ezen problémák alapján 5 részre bontotta a 14.000 szavas dokumentumot, így jobban átláthatóbb, illetve könnyebben lehet hozzászólni egy-egy ilyen témakörben.

Az írás nagyon kritikus, de a szerző is leszögezi: ez most itt nem a bemutatás, hanem a kritika helye, és a célja nem azt bemutatni, hogy milyen a jelenlegi dokumentum, hanem azt, hogy hol rossz.