ugrás a tartalomhoz

Elérhető tartalom a weben

_pp_ · 2003. Okt. 11. (Szo), 15.38
A jó webhely tervező tudja, hogy nem a szépség az egyetlen szempont amit egy weboldal kialakítása során figyelembe kell vennie. Tudja, hogy a weboldalt különböző személyiségjegyekkel és tulajdonságokkal rendelkező emberek fogják meglátogatni. Lesznek olyanok, akiket zavar a sok egyszerre megjelenő információ, lesz akinek a böngészője nem fogja tudni megjeleníteni a különböző csilli-villi DHTML/Flash csodákat, lesz aki nem rendelkezik nagysebességű internetkapcsolattal. Tehát lesznek olyanok, akik nem tudják azokat az eszközöket használni, amit "mindenki" használ.

Magyarországon negyvenezer látássérült ember él, de nem csak ők lesznek hálásak nekünk, ha figyelünk weboldalaink helyes kialakitásásra, hanem mindazon emberek, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak a legújabb technológiákat.

Számos angol nyelvű irodalom van ebben a témában (WebAIM, W3C WAI, a W3C ajánlása weboldal készítőknek). Én mégis egy magyar oldalt szeretnék kiemelni, a Paramédiát.

A weblap egyik legnagyobb értéke az a magyar nyelvű ajánlás, ami kicsit hiányos ugyan, de hozzájuthatunk egy teljesebb verzióhoz is. Az oldalon találunk még egy nagyon jó linkgyűjteményt ahonnan elérhetjük a témába vágó oldalakat, mint például az online lynx emulátort vagy az 508-as rendelkezés szerinti validátort is. Az 508-as rendelkezés az USA közhivatalaira vontakozó előírás, mely megköveteli, hogy minden elektronikus kommunikáció az elérhetőségi szabályoknak megfelelően történjen.

Érdemes megnézni a színvak emulátort, ami megmutataja, hogyan látják a színvakok és színtévesztők képeinket. A Lighthouse International oldalán a különböző látáskárosodások hatásairól találhatunk információkat, valamint többek között arról is, hogy hogyan keszítsünk gyengén látók számára jól olvasható anyagokat.