ugrás a tartalomhoz

Visszaesőben a Microsoft IIS használata

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 13. (Cs), 09.08
A Netcraft web szerver statisztikákat készítő cég szerint novemberben visszaesett a Microsoft IIS szervereket használók száma a 2001 nyár eleji 20%-os szintre, mely a korábban megszokott érték volt. 2001 végén és 2002 elején számos cég (Webjump, Namezero, Homestead, register.com, Network Solutions) váltott IIS-re, azóta azonban ez a trend megfordult.

Az elmúlt időszakban a korábban váltók közül néhányan megszűntek, mások pedig mostanra visszatértek a korábban használt Apache (illetve néhány esetben SunOne) szerver megoldáshoz, így az utóbbi hónapokban az Apache jelentősebb használati növekedést könyvelhetett el, míg az IIS használat visszaesett.

A Netcraft novemberi jelentése szerint a legnagyobb hatással a register.com váltása volt, mely több mint egymillió domainhez biztosít 'parkoló oldalakat', és most ezeket Apache szerverre állította vissza. A parkoló oldalak a regisztrált, de gyakorlati célra fel nem használt domainek által megjelenített oldalak, így ez a jelentős növekedés nem feltétlenül jelent komoly használati növekedést is.