ugrás a tartalomhoz

'Ön ledolgozta munkaidejét, álljon fel a gépétől'

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 9. (V), 00.24
A fenti üzenettel jelzi a Workrave program, hogy már ideje felfüggeszteni a munkát. Ez különösen aktuális így szombat este, habár a programot speciálisan az RSI (repetitive strain injury, azaz ismétlődő túlerőltetéses sérülés) problémák elkerülésére fejlesztették ki. A programtól lényegében bizonyos időközönként figyelmeztetést kapunk, hogy túlzottan sokat ültünk a gép előtt, és pihenésre van szükségünk.

A Workrave egy teljesen ingyenes kis program, Windows, Linux és más rendszerekre egyaránt elérhető. Magunknak állíthatjuk be a rövid szünetekre való figyelmeztetés időközeit, a kávészünet időtartamát, a napi munkaidőt. A program nemcsak figyelmeztetésre képes, hanem animáció segítségével mozgási formákat is ajánl a felhasználónak.

Kérdéses, hogy a figyelmeztetések mennyire idegesítőek, vagy mennyire segítik a kikapcsolódást, és ezzel végsősoron a hatékonyabb munkát, illetve hogy akik már ellenkező nemű humanoid figyelmeztetővel is rendelkeznek, azoknak mennyire szükséges a program telepítése. Ezt csak egyéni kipróbálással lehet kideríteni...