ugrás a tartalomhoz

WebXACT, hozzáférhetőségi online teszt

Bártházi András · 2003. Nov. 6. (Cs), 06.17
Egy korábbi hírünkben már említést tettünk Bobby-ról, mely szolgáltatás segítségével leellenőrizhetjük oldalainkat hozzférhetőség szempontjából. Bobby utódja a WebXACT nevű termék, mellyel további szempontok szerint vizsgálhatjuk meg weblapunkat.

Bobby még "csak" a W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0 és a U.S. Section 508 Guidelines dokumentumok ajánlásait tudta leellenőrizni oldalunkon, ezzel szemben a WebXACT már további szempontokat is figyelembe tud venni, többek között beállítható, hogy a WCAG mely szintje szerint ellenőrizzen, kipróbálja az oldalon található linekeket, hogy jók-e, stb.

Az oldalon egyszerűen be kell csak írnunk a weblapunk elérhetőségét, s rövidesen egy jelentést fogunk kapni. Bár a program nagyon hasznos tanácsokat ad, éles bírálat is érte a Accessify Forumon, hiszen Javascriptet használ a működéséhez, ami viszont pont ütközik az egyik hozzáférhetőségi kívánalommal. Bár ez a bírálat jogos, mégis úgy érzem, hogy egy nagyon jól használható eszközt próbálhatunk ki, s ha mindezt még ingyenesen is tehetjük meg, az csak hasznos lehet.