ugrás a tartalomhoz

Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 5. (Sze), 01.06
Valószínűleg minden olvasónk tud olyan PHP szerkesztőt mondani, amelyben kódkiegészítés támogatás van. Végső soron ez egy eléggé alapvető dolog, hiszen csak egy lehetséges kiegészítési lista ismeretét igényli. A PHP.net valójában birtokában van a PHP függvények névlistájának, így az asztali szerkesztőkhöz hasonló szolgáltatás nyújtását is meg tudja valósítani.

Az új szolgáltatás egyelőre béta tesztelési fázisban van, a PHP.net kereső oldalon érhető el. A 'function list' keresési mód használata esetén aktív, a lehetséges függvény nevekről egy lenyíló listát jelenít meg. A listában a kurzorbillentyűkkel navigálhatunk, a szóközzel egészíthetjük ki a függvény nevét a lehető leghosszabb közös karaktersorozatra.

Annyi háttér információt adnék az új szolgáltatásról, hogy Javascriptet nem támogató böngészőkben szépen csendben eltűnik, a navigációt nem zavarja. A megvalósításának legérdekesebb eleme egy tömörítési eljárás megvalósítása volt, melyet lelkes segítők készítettek el. Ez tette lehetővé, hogy relatíve kis méretűre legyen összetömörítve a lehetséges PHP függvények egyébként hosszú listája.

Visszajelzéseket angol nyelven a webmesterek címére várunk, hibajelentéseket a hiba kezelő rendszerbe.
 
1

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Bártházi András · 2003. Nov. 5. (Sze), 08.10
Nagyon jól hangzik, de sajnos az én Firebird-ömben nem működik... :(
2

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Anonymous · 2003. Nov. 5. (Sze), 11.33
A jobb felső sarokban lévő input mezőben próbáltad? :)
3

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Bártházi András · 2003. Nov. 5. (Sze), 12.33
Igen. Nem nyúlok semmihez, katt (vagy Alt-S), beírom, hogy mysql, lenyomok egy szóközt, és nem történik semmi. JS hiba sincsen. A forrást még nem néztem meg, hogy benne van-e egyáltalán ez a funkció? Biztos én értek félre valamit. :) Amúgy IE 6.0 alatt sem megy. A jelenség ugyanaz.
4

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Granc Róbert · 2003. Nov. 5. (Sze), 15.22
Az én (nem is friss amúgy, már több mint egy hónapos) Firebirdömben (Win2K alatt) gyönyörűen működik...
Robi
6

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Tibee · 2003. Nov. 5. (Sze), 20.07
Nekem működik, persze csak ezen a keresés oldalon.
Viszont egy dolgot nem értek, hogy pl. a vezérlési szerkezetek listáját miért nem adták hozzá az adatokhoz amiből dolgozik. Mondok 2 példát:
Ha az ember beírja ide a search mezőbe, hogy "for", a drop-down box azt írja, nincs ilyen függvény (nagyon helyesen), de a kereső attól még megtalálja természetesen a vezérlési szerkezeteknél.
Ha azt írjuk be, hogy "if", akkor még a kereső sem találja meg (persze a drop-down boxban sincs benne).
Tehát akkor semmiképp sem következetes: szerintem az lenne a megoldás, hogy mindenben benne legyenek a vezérlési szerkezetek és kivétel nélkül.
7

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 5. (Sze), 22.30
Ez most szigorúan függvény lista. Gondoltam, hogy fel fog merülni a vezérlési szerkezet kérdés. Minde attól függ, hogy a forrás XML-ben végülis adtak-e megfelelő IDt, vagy nem adtak az elemeknek. A require például olyan utasítás, ami függvényszerűen van dokumentálva (olyan IDt adtak neki), ezért jelenik meg.
8

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Tibee · 2003. Nov. 7. (P), 22.27
Értem, szóval ez szigorúan függvény-keresés. De akkor sem értem azt, hogy a sima hagyományos function list kereső miért nem talál semmit az "if"-re, és miért találja meg a megfelelő oldalt a "while"-ra, mikor egyik sem függvény. Akkor ezeket egységesen nem-függvényként kellene dokumentálni, nem?
9

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 8. (Szo), 00.29
A trükközések a generált állományok nevein történnek. Ha megnézed, akkor az 'else', 'elseif', 'while' mind menni fog. Mindegyik egy 'manual/en/control-structures.else.php' szerűen elnevezett oldalra vezet, a kulcsavak behelyettesítésével. Ha megnézed, akkor az if bizony egy kivétel, mert az mint első dokumentált elem a DocBook stíluslapok alapértelmezési szabálya szerint a dokumentált rész első oldalán szerepel, URLje: 'manual/en/control-structures.php#control-structures.if' következésképpen nincs olyan állomány, aminek a nevére lehetne illeszteni.

Nagyon kevés ilyen kivétel van, a függvényeknél egy sincs, mivel ott tartalomjegyzék van az első oldalon, és általános bevezető... Úgyhogy úgy tűnik hogy sikerült egy szegény kivételt találnod...
5

Re: Függvénynév kiegészítés a PHP webhelyén

Anonymous · 2003. Nov. 5. (Sze), 16.31
uhhh. az a function.js jól néz ki. :)