ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 158.

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 21. (K), 17.40
Ezen a héten két fontos hírrel szolgál a Zend PHP Weekly. Az első szerint Andi Gutmans bejelentette azon szándékát, hogy a PHP 5 második béta verzióját október 30. napján megjelenteti. Szokás szerint semmi sem biztos, csak ha már letölthető állapotban lesz a program. A másik hír egy reguláris kifejezés operátorról szól, amely sok vitát kavart.

A heti PHP Weekly szerint David Sklar javasolta egy a Perlben használhatóhoz hasonló reguláris kifejezés operátor felvételét a PHP-be. Ez némi pozitív visszajelzés mellett erős negatív visszhangot kapott, a PHP legfontosabb fejlesztői ugyanis nem tudnának kibékülni azzal, hogy a nyelv azon - a Perl által követett - útra lépjen, mely olvashatatlan programok fejlesztési lehetőségét adja meg.

Rasmus Lerdorf, a nyelv atyja szerint a PHP azzal a vitathatatlan előnnyel rendelkezik, hogy ha egy programban hibát találnak, akkor követhető kulcsszavak (függvénynevek) mentén el lehet indulni a hiba kiderítésében. Egészen egyszerűen csak a függvény dokumentációs oldalára kell lépni.

A PHPEverywhere jelentése szerint Dennis M. Ritchie szavait idézi Andi Gutmans: "Egy olyan nyelvben, ami nem rendelkezik mindennel, általában könnyebb programozni, mint egy olyanban, ami mindent tud."
 
1

Re: PHP Weekly - 158.

Bártházi András · 2003. Okt. 21. (K), 20.34
Pedig milyen jó lennének bele azok a reguláris kifejezés operátorok... :( Igazából ez az egyik legnagyobb különbség a Perl és a PHP között, amit nagyon sajnálok, hogy kihagytak a PHPból. Az indokokat értem, de szerintem több előnnyel járna a bevezetésük, mint hátránnyal.

Ha kicsit sarkítok (vagy sarkítanom sem kell?): az egyenlőségjelre sincsen külön utasítás, mégis mindenki tudja, hogy miről van szó. A reguláris kifejezés illesztése nagyon hasonlít a kisebb/nagyobb/egyenlőség vizsgálatra, mondhatni testvérek... És lehetne Andi szavai ellen is érvelni...
2

Re: PHP Weekly - 158.

Anonymous · 2003. Okt. 25. (Szo), 10.37
Lehetne? De mennyire hogy lehetne! Ez az Internet, barátom. Mondjál okos érveket a php-dev listán, és azokat elolvassa Andi is. Nem tudsz angolul? Semmi gond. Akár itt a fórumban, akár a php listán minden bizonnyal találsz majd valakit, aki segít hasznos gondolataidat lefordítani olyan nyelvre, amit a fejlesztők is megértenek, hiszen ha érveid megállják helyüket, akkor mindannyiunknak jobb, ha azok elhangoznak.