ugrás a tartalomhoz

W3C: XHTML/HTML nemzetközi szerzői útmutató

Bártházi András · 2003. Okt. 17. (P), 12.38
A W3C GEO és IWG csoportja közzétette az "Authoring Techniques for XHTML & HTML Internationalization 1.0", azaz a "Szerzői Technikák az XHTML és a HTML Nemzetköziesítéséhez" dokumentumának első munkaváltozatát. A leírás azzal foglalkozik, hogy hogyan készítsünk nemzetközi tartalmat magába foglaló weblapokat. A kérdést részleteiben járja körbe, mindenkinek hasznos olvasmány lehet.

A célközönség a webes tartalom készítők tábora, melynek tagjai számára a dokumentum technikákat nyújt nemzetköziesített CSS és HTML, illetve CSS és XHTML tartalmak fejlesztéséhez. Kritikát, hozzászólásokat szívesen fogadnak. Az ismertetett technikák legtöbbje már megvalósított a legnépszerűbb böngészőkben, így az olvasók tanulmányozhatják a forráskódot, s egyből megvizsgálhatják a végeredményt is.

A dokumentum praktikusan, feladatközpontúan szervezett. A következőket olvashatjuk: dokumentum struktúra és metaadatok, betűkészletek, karakterkódolások és entitások, betűtípusok, a nyelv definiálásának lehetőségei, többirányú szövegek kezelése, helyi beállításoktól függő adatmegjelenítés. A dokumentum következő verziói foglalkozni fognak a függőleges szöveg kezelésével, szöveg formázásokkal, listákkal, táblázatokkal, linkekkel, objektumokkal, képekkel, űrlapokkal, gyorsbillentyűkkel, forrásszöveg írásával, navigációval, állomány kezeléssel.

A dokumentum három nézetben áll rendelkezésre, teljes, vázlatos és csak a kapcsolódó irodalmakra mutató hivatkozásokat mutató nézetben.