ugrás a tartalomhoz

Internet Hungary konferencia

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 14. (K), 11.26
A minap akadtam az Internet Hungary konferencia reklámjára. A konferencia programja alapján úgy tűnik, hogy elsősorban a menedzsereket célozzák meg, ám a napirenden helyet kaptak szakmai jellegű előadások is, mint a célzott reklámozás vagy kereső optimalizálás kérdése.

Az Internet Hungary október 28-29. napján lesz a Club Tihany szállóban a Balaton mellett. A rendezvényhez széles körű neves támogatói kör társult, többek között az Axelero, a Sun, a Westel, a PannonGSM és a Microsoft. Fővédnök az Informatikia és Hirközlési minisztérium, védnök a Vezető Informatikusok Szövetsége.

Az első napon az elmúlt egy év eseményei kapcsán felmerülő kérdésekről mondanak véleményt többek között az ipar és az államigazgatás széles köréből felkért előadók, informatikai minisztertől kezdve filozófusig. Szintén az első napon beszél Magyar Bálint a Sulinet programról, de a mindennapi vállakozások számára is hasznos tanácsokat hozó előadások is lesznek, mint például a sikeres internetes vállalkozások elemzése (Kirowskival, Adverticummal), valamint szó esik a nyílt és a zárt forráskód használatáról is a közigazgatásban.

A második napon az internetes újságírástól kezdve a kereső optimalizálásig sok érdekes kérdésről is szó esik, ez utóbbi a Góliát és a Vizsla keresők fejlesztőinek előadásában.

Látható, hogy egy ilyen konferenciát megszervezni nem kis feladat, hiszen ennyi neves előadót összehozni, és a jelentkezéseket kezelni nem lehet egyszerű munka. Éppen ezért lepődtem meg különösen, hogy a jelentkezési lap nem más, mint egy kinyomtatandó Microsoft Word dokumentum, amelyet faxon visszaküldve kell jelentkeznünk a konferenciára. Igencsak meglepőnek tartottam, hogy éppen egy "Internet Hungary" nevű konferencián kelljen wordből nyomtatott jelentkezési lappal bíbelődnie az érdeklődőnek és a szervezőknek is, ezért megkérdeztem a rendezőket, hogy mi lehet ennek az indoka.

A Media Hungary szíves tájékoztatásából kiderült, a rendszeresen konferenciára járók mindenképpen megkapják címükre a jelentkezési lapot előre nyomtatva, így nekik csak a visszaküldéssel kell foglalkozniuk. A többi érdeklődő számára viszont a leginkább kezelhető megoldást kellett választani, ami egy ekkora méretű konferencia szervezéséhez illeszthető. Úgy tűnik egy letölthető word dokumentum szerkesztésével és nyomtatásával jobban boldogulnak honfitársaink, mint mondjuk egy web böngészőben kitöltött űrlap alapján automatikusan generált PDF-el (amit például a LinuxTag konferencián biztosítanak). Pedig akkor nem kellene kézzel számolt összegeket beírni a táblázatba, hanem rögtön összefoglalót kaphatnának az érdeklődők az összegekről is. Sajnálom, hogy a magyar internet-használók a szervezők felmérései szerint ilyen megoldásokra még nem készültek fel, és maradt a hagyományos Word-dokumentumos megoldás. Kíváncsi lennék, hogy ilyen aspektusból fogják-e vizsgálni a magyar társadalom helyzetét a konferencián.