ugrás a tartalomhoz

Problémák a Google AdSense körül

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 8. (Sze), 08.16
A Google AdSense program lényege, hogy könnyen ágyazhatunk be reklámokat oldalainkba (egy JavaScript beillesztésével), és mivel ezek a reklámok nagy mértékben az oldalunk témájába vágnak, a látogatóink klikkelésein keresztül akár jelentősebb bevételre is szert tehetünk. A szolgáltatás azonban messze nem olyan jó, mint amilyennek hangzik.

Az utóbbi időben történt egy és más Eirk Thauvin tagságával és erre Russel Beattie is utána nézett, hogy mégis milyen felhasználási feltételeket fogadtak el, amikor beléptek a rendszerbe.

Erik a Google AdSense reklámjait jelenítette meg egyik oldalán már egy ideje, mikoris egy napon az esedékes csekk helyett egy levelet kapott, melyben az állt, hogy érvénytelen kattintásokat észleltek az oldalán megjelent reklámoknál, és ezért szüneteltetik a tagságát. Erik nem volt rest megkérdezni, hogy mégis mik voltak ezek az érvénytelen (a levél állítása szerint valószínűleg automatikus letöltés ismétlő programok által okozott) klikkelések. Konkrét információk helyett annyit közöltek vele, hogy a sajátos (nyilvánosságra nem hozott) megfigyelési módszereik használata miatt nem közölhetnek ilyen bizalmas informácókat, de Erik elhiheti hogy az érvénytelen kattintások megtörténtek.

Russel utána nézett a felhasználási feltételekben, hogy a kifizetésnek illetve a kattintások mérésének milyen részleteit fogadták el. Meglepetten tapasztalta, hogy a belépéskor általa nem vizsgált dokumentum szerint a klikkelések számítására a Google csak a saját rendszerét fogadja el, és annak megkérdőjelezésére nincs lehetőség semmilyen más mérő eszköz adatai felhasználásával sem. Ráadásul a mért adatokat a Google bizalmas információként kezelteti a felhasználókkal, azaz azok nem tehetőek közzé, a fizetett összeg pedig bármikor változhat külön figyelmeztetés nélkül.

Russel vizsgálataihoz az olvasók is sok megjegyzést fűztek, az egyik elmélet szerint ha a Google figyeli az "érvénytelen kattintásokat", azaz az egy gépről sűrűn érkező látogatásokat, akkor a saját indexelő motoját mindenképpen szűrnie kell, de ugyanígy valószínűleg más kereső motorok tevékenységét is szűri, hiszen azokkal kapcsolatosan egyáltalán nem logikus, hogy fizessen. Így viszont nem csak az AdSense tagok oldalainak forgalmáról (és az oda látogatókról) van jó képe a Google-nek, hanem a többi kereső indexelőinek viselkedéséről is. Ráadásul ha saját indexelőjét és más keresőket ki tud szűrni, akkor ugyanezzel a megoldással bármilyen automatikus letöltőt is ki kellene tudnia szűrni.

Az Eriknek küldött levél inkább azt látszik igazolni, hogy nem szűrnek minden "érvénytelen klikkelést", tehát ha egy AdSense felhasználót ki akarunk záratni a rendszerből, akkor elegendő egy webhely letöltő programot eresztenünk az oldalára, vagy egy egyszerű scripttel a Javascript által kiírt linkek sokszori letöltését kell megoldanunk. Így úgy tűnik tetszőleges tagot kizárhatunk a rendszerből, ráadásul úgy, hogy az illetőnek soha nem árulják el, hogy ki követte el a merényletet ellene.

Úgy tűnik Russel (és mások) kirohanásaira a szolgáltatást illetően a Google eléggé sajátosan válaszolt, és október elsején felvett egy új elemet a felhasználási feltételekbe, miszerint a tagok nem kommentálhatják azokat és a Google logót sem jeleníthetik meg a Google külön biztosított megjelenítésén túl...
 
1

Már miért fizetne?

Anonymous · 2005. Dec. 15. (Cs), 07.35
Miért lenne épp ez a program mint a Spedia? ;) 100,000 ember közül egyet fizetnek ki csak. Illetve a Google Adsense jó hírének fentartása véget néha szoktak olyat is csinálni, hogy nagyobb BLOG site tulajdonosoknak akár 15,000 USD -t is kifizetnek 3 site után. Ennyi áldozatot 1 emberért meghoznak, hogy a Google Adsense pozitív híre terjedjen mint a futó tűz. Ezek után pedig a másik 3,000,000 webmester agyát már át lehet cseszni. S ahogy a fentiekben is le vagyon írva, nem engednek bepillantást a tényekbe, nem is véletlenül. S ha valamilyen tényekbe XY szervezet nem enged bepillantást, ott valami bűzlik . . .

Minden napi életre levezetve: pl. vala a Floridai rendőrség, ahol ha megállítanak "Speed Limit" miatt megtudod nézni a Radar-t, független attól, hogy floridai vagy vagy sem. Ha már átmész pl. egy másik államba, "Speed Limit -el" lekapcsolnak, nem nézheted meg a Radar-t ... nyilvánvalóan csak azokat a kocsikat állítják le amelyek nem abból az államból valók, ahol a lekapcsolást csinálták, hisz logikus az a vezető nem fog visszajönni a bírósági tárgyalásra... a Google is hasonló a tényeket nem mutatja meg és röhög a markában, s azért jól belegondolva elhiheti mindenki azt is, hogy amit az "Invaild clicks" -nél írnak a levél végén, hogy a pénz vissza megy a hírdetőkhöz, nos ez is egy nagy kamu.

Üdvözletem,
Tamás
2

Logika

Anonymous · 2005. Dec. 15. (Cs), 20.41
Ezt írod: "nem engednek bepillantást a tényekbe"

Ennek ellenére te ilyen halálpontosan tudod hogy mi hogy történik és milyen rossz mindenkinek.

Valószínű az a nagyon átvert 100 ezer webmester a kollektív hallgatást választja, sőt pluszba fent hagyja az oldalán a Google hirdetéseket. Semmiképp sem a panaszokról lehetne olvasni mindenhonnan.
3

Nem ez a mentalitas

Jano · 2005. Dec. 16. (P), 02.19
A Google nem erről az átbas*os mentalitásáról híres. Pont ezt jelenti a márka jó hírneve. Igen, vannak anomáliák és érdekes, hogy hogyan kezelik le, érdekes, hogy kinál hol a határ. Pl nálam is kezd a Google egy kicsit túlnőni azon mint ami szerintem egészséges, de ez szubjektív.