ugrás a tartalomhoz

Megjelent az OpenOffice.org 1.1

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 7. (K), 08.26
Kicsit ugyan le vagyunk maradva a hír közlésével, de örömmel adjuk közre, hogy megjelent az OpenOffice.org ingyenesen használható irodai programcsomag új 1.1-es kiadása. A programcsomag Impress komponensét használtuk a PHP konferencia fóliáinak elkészítésére, így közel áll a szívünkhöz.

Az OpenOffice.org a Microsoft Office programokkal nagymértékben kompatibilis, sok esetben igen hasonló felületű program, amely a Microsoft által fejlesztett társát jóval megelőzve használt XML formátumot az állományok tárolására, miközben az MS Office formátumokat is támogatta.

Az új változat Windows, Linux és Solaris rendszerekre már most letölthető, egyéb operációs rendszerek támogatását még erre az évre ígérik. A felület nyelvének magyar fordítása szintén frissítés alatt áll, nemsokára megjelenik.

Az 1.1-es verzióban jelent meg az SGML/Docbook támogatás, mely XML alapú dokumentációk kényelmes szerkesztését teszi lehetővé. A program új PDF-be nyomtatási lehetőséget kapott, a prezentációk ezentúl Macromedia Flash-be exportálhatóak, és az OOO indulása is gyorsabbá vált.

A teljes bejelentés az openoffice.org oldalon olvasható.
 
1

Re: Megjelent az OpenOffice.org 1.1

Bártházi András · 2003. Okt. 7. (K), 17.38
Megpróbáltam kipróbálni a Docbook (és egyéb) támogatását, sajnos még nem sokáig jutottam vele. A dolog arról szól, hogy elkészítettek egy-egy XSLT-t az importáláshoz és az exportáláshoz. Az OOo saját formátuma is XML alapú, azon fut le a futtatás, illetve az lesz a végeredménye a futtatásnak. Ugyanilyen script van benne egyébként az Office 2003 XML alapú formátumaihoz is. Nagy ötlet, nekem bejött, viszont van hátránya is: ha egy HTML állományt szerkesztek, és szeretném DocBookba elmenteni, akkor először OOo saját formátumába kell, majd utána mehet csak DocBook-ba.

Az eljárás hatékonyságáról és lehetőségeiről egyelőre nem tudok sokat mondani, a fenti procedurát végigjátszva a [code] tagjeim <para> tagben végződtek végül, de a doksim többé-kevésbé elég jól megmaradt.

A Word-höz képest hatalmas, egy HTML szerkesztőhöz képest még nem az igazi a HTML szerkesztési tudása, CSS ismerete a programnak, bár használni használható. Aki kipróbálta ugyanezen, vagy más funkcióit a programnak, érdekelnének a tapasztalatai, hogy hogyan funkcionált.

Ja, azt persze el kell mondani, hogy a DOC fileokkal nagyon nagy hatásfokkal megbírkózott a program, és szövegszerkesztésre tökéletesen alkalmas mind Windows, mind Linux (és persze más) rendszereken...
2

Re: Megjelent az OpenOffice.org 1.1

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 7. (K), 21.31
Szerintem éppen az az értelmes, hogy a szövegszerkesztési funkciókra összpontosítanak, és azt tökéletesítik.