ugrás a tartalomhoz

Tangent - tartalom kapcsolás "véletlenszerűen"

Hojtsy Gábor · 2003. Okt. 6. (H), 08.26
A Tangent egy SOAP alapú web szolgáltatás, mely lehetővé teszi hogy az általunk írt tartalmakat "véletlenszerűen" más, az adatbázisban regisztrált tartalmakhoz kössük. A véletlenszerűség "alapértelmezés", azonban kellő módon befolyásolható a Tangent beállításaival, így adott esetben eléggé releváns kapcsolatok kerülhetnek a tartalomba.

A szolgáltatás lényege, hogy az általunk bevitt tartalmakban található szavakat más, a Tangent felhasználói által bevitt tartalmakhoz kapcsolja (speciálisan formázott HTML linkekkel). Ezek a linkek egyrészt lehetnek több célpontúak (ha egy kulcsszóra több találat is adódik) és minden esetben a Tangent szerveren keresztül vezetnek, amivel a klikkelt szó és a céloldal naplózásra kerül.

A linkelés különösebb beállítások nélkül eléggé véletlenszerű. Bármilyen oldalt megnézhetünk a Tangent szűrőjén áteresztve, én a PHP.net oldalt néztem meg. Ezen eléggé jól látható a Tangent működése (a megjegyzéseket is érdemes azért elolvasni, melyekből kiderül, hogy teljes weboldalak szűrése nem a megcélzott használati mód). A felhasználók beállításaikkal többféle szempont szerint szűkíthetik az automatikus linkelést, és a továbbiakban is éppen ezen lehetőségek fejlesztését tervezik.

A szolgáltatásba való belépés igen egyszerű: regisztrálnunk kell magunkat a Tangent oldalon, majd a webhelyünkhöz használt tartalomkezelőt Tangent képessé kell tennünk (egyelőre MovableType és pMachine motorhoz van illesztés, de letölthető egy általános PHP illesztőfelület, amivel más rendszerhez is kapcsolható). Miután ezeket az előkészületeket megtettük, nincs más dolgunk, mint tartalmat vinni az oldalunkra, amely a most már beépített Tangent támogatással a szolgáltatás szerverére is átmásoldóik. Amikor valaki először olvassa oldalunkat, a Tangent szerverről kérdezi le a linkekkel dúsított tartalmat, de aztán a helyi gyorsítótárból veszi elő, így átlagosan eléggé jó válaszidőket lehet kapni. Egy igen részletes technikai leírás ismerteti a pontos működést.

A Microsoft Smart Tag-ekre emlékeztethet ez a szolgáltatás, és valójában kérdés, hogy mennyire hasznosak az általa elhelyezett linkek. Leginkább személyesebb weboldalakon alkalmazható, ahol a linkek növekvő száma nem okoz problémát a valódi üzenet átvitelében.
 
1

Re: Tangent - tartalom kapcsolás "véletlenszerűen"

Anonymous · 2003. Okt. 6. (H), 16.31
Ez valahogy a pornolize.com-ot juttatta eszembe :-))))