ugrás a tartalomhoz

A PHP projekteknél ötször drágábbak a Javas megoldások?

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 25. (Cs), 14.33
Philip Greenspun közölt weblogjában egy igen érdekes bejegyzést, mely szerint a Javas projektek ötször drágábbak, mint a szkriptnyelvekben (PHP, Perl, stb.) készült társaik. Philip ezt a kijelentését nem széles körű kutatásokra alapozza, hanem az egyetemi feladatok megoldása során szerzett tapasztalatokra épít.

Philip leírja, hogy az egyetemen egy kurzus során a feladatok megoldására három csoportba oszlottak a hallgatók: a JSP megoldást használók, a .NET alapon fejlesztők és a szkriptnyelveket használók táborára. A kurzus tapasztalatai alapján Philip azt a messzemenő következtetést vonja le, hogy a Java projektek ötször annyiba kerülnek, kétszer annyi ideig tart a fejlesztésük, és később nehezebb a karbantartásuk összehasolítva a szkriptnyelveken készített megoldásokkal.

Ezzel a határozott kijelentéssel sokan vitába szálltak. Van aki amellett áll ki, hogy mindenre a megfelelő eszközt kell választani, és a feladat ismeretének hiányában nehéz véleményt mondani. Van aki egyszerűen azt mondja, hogy az SQL túl bonyolult és azt elrejtő Java felületeket kellett volna használniuk a diákoknak, mások éppen ellenkezőleg azt mondják hogy egy jó adatbáziskezelő alkalmazás nagyrésze SQL kódból áll.

Philip a bejegyzés után két újabb írást is közölt ebben a témában, a másodikban megjegyzi, hogy az utolsó két hallgató, aki Javat használt töröltette a tárgyat az órarendjéből, mert nem tudtak a PHPs fejlesztőkkel lépést tartani.

Ebben rövid távon lehet valami, nem véletlenül dolgozik a Sun is azon, hogy egyszerűbbé tegye a Java fejlesztést. Érdekes az is azonban eközben, hogy a PHP következő kiadásával sokkal Java-szerűbbé válik, melytől a fejlesztők persze csak pozitív változásokat várnak. Ki tudja mi fog következni miközben a két nyelv egyre közelebb kerül egymáshoz.