ugrás a tartalomhoz

PHP programok Java háttérrel

Hojtsy Gábor · 2003. Jún. 13. (P), 21.33
Véleményem szerint óriási bejelentést tett a Zend Technologies június 11-én. A Java Community programban, társulva az Apple, Borland, Macromedia, MySQL, Oracle és Sun cégekkel egy olyan Java Specifikációs Javaslatot (JSR) fejlesztettek ki, mely a Javaban megírt üzleti logika szabványos elérését definiálja más szkript nyelvek számára.

A hír valódi szenzációja, hogy a Sun "elnökölése" alatt kialakított javaslat szerint a PHP 5 nyelven megvalósított referencia implementációt választották.

Maga a javasolt szabvány [JSR 223] általános követelményeket szab meg, a Zend azonban kapott az alkalmon, hogy az első megvalósítást elkészítse, a javaslat kialakítása közben részt vállalva a folyamatban.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a PHP mint ragasztónyelv szerepe tovább nő, és a jelenleg JSP-t használók körében is könnyen új híveket toborozhat. Másrészt azt is jelzi a bejelentés, hogy a Sun is elismeri, hogy a PHP kiválóan alkalmas ennek a feladatnak az ellátására.

Nem elhanyagolható, hogy ilyenformán is serkentve a nagyvállalti szintű PHP használatot a támogató alkalmazások köre is várhatóan bővül majd (több PHP támogatás Dreamweaverben például).

Azok számára, akik egyszerűen csak a PHP 5 megjelenését várják valószínűleg azzal a kellemes mellékhatással is jár majd ez az esemény, hogy az új verzió fejlesztése is meggyorsul.

Mark Hall, a Computerworld oldalán írt véleményében kifejti, hogy a Sun részéről valószínűleg azért érheti meg a PHP "előretolása", hogy így valamelyest csökkentse az ASP lehetőségeit. Fontos megjegyezni azt is, hogy nem csak a Java felhasználók számára nyílik meg a PHP, hanem a PHP használók is nyithatnak a Java alapon írt háttér logika felé.