ugrás a tartalomhoz

Keresés domain elgépelésére

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 19. (P), 00.07
A VeriSign ezen a héten hétfőn indította el új SiteFinder "szolgáltatását", melynek lényege, hogy bármely elgépelt .com és .net domain név esetén saját keresőoldalára irányítja a gyanútlan felhasználókat, a lehetséges jó írásmód lehetőségeket felajánlva, fizetett hirdetésekkel fűszerezve. Ez a gyakorlat sokak szerint nem tisztességes megoldás, sőt a szabványoknak sem felel meg.

A webről böngészők így egy kereső oldalra jutnak, mellyel a .com és .net domainekre kezelési monopóliummal rendelkező Verisign szolgáltatásának látogatása jelentősen megnő. A legnagyobb probléma azonban nem a fizetett hirdetések megjelenése, hanem hogy az automatikusan működő programok sem tudják a domainek valódi létezését ellenőrizni.

A BIND névszerver készítői az Internet Software Consortiumnál az utóbbi napokban jelentős nyomásnak voltak kitéve a felhasználók felől, hogy a fenti gyakorlat lehetőségét kiiktató opciót építsenek a programba. A Wired cikke szerint a konzorcium nem kíván a politikával foglalkozni, de a felhasználók igényeire odafigyelnek. Arról írnak hogy a felhasználók spam szűrőit is teljesen ellehetetleníti az hogy minden .com cím működik, hiszen a kéretlen leveleket küldők gyakran nemlétező domain neveket használnak leveleikben, és ezt így már nem lehet ellenőrizni.

Az erős nyomás hatására az ISC a BIND szerverhez elérthetővé tett egy olyan foltot, amivel a tényleg nem létező domain nevekre valóban hibaüzenetet kapnak vissza a felhasználók. Mivel a BIND működteti a DNS szerverek nyolcvan százalékát, a folt alkalmazásával a VeriSign ezen újítása teljesen ellehetetlenül majd (én most még tudom reprodukálni).
 
1

Re: Keresés domain elgépelésére

Anonymous · 2003. Szep. 20. (Szo), 02.25
A névszervereket is a verisign üzemelteti? Mert akkor az opensourceból adódóan nem lesz túl nehéz eltávolítani a patchet.
2

Re: Keresés domain elgépelésére

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 20. (Szo), 11.06
Nem a VeriSign üzemelteti :)
3

Re: Keresés domain elgépelésére

Anonymous · 2003. Szep. 22. (H), 23.42
De, a gyökér névszerverek közül kettőt is a Verisign üzemeltet. Azonban a kliensek nem közvetlenül ezekhez intézik kéréseiket, hanem köztes névszerverekhez. És ha ezekre telepítik az említett patch-et, akkor ezek felismerik és kiszűrik a Verisign "hamis" válaszait, és módosítják azt a szabványos "nemlétező domain" válaszra.