ugrás a tartalomhoz

Egy "használhatatlan" weblap

Bártházi András · 2003. Szep. 11. (Cs), 21.20
Történetesen az volt a feladatom, találjam ki, hogyan lehet eljutni a pozsonyi reptérre (fapados repülés rulez). Nagy örömmel találtam rá a reptér weboldalára, de aztán gyorsan elment a kedvem az egésztől: avagy miért utálom a full Flash weblapokat?

Azzal kezdődött, hogy kedvenc Mozillám kiírta, hogy kéne a Flash. Rendben, ez az én hibám, hagyjuk. Probléma megoldva, csodásan be is jön egy intro után a weblap. Nem néz ki jól, nem néz ki rosszul, átlagos. No, de nem a design-t nézegetni jöttem ide, hanem azért, mert az ősrégi (~1970) Pozsony térképen csak a belváros van rajta, meg ki tudja, hogy volt-e akkor és hogy ugyanott-e reptere a városnak... Szóval nem húzom tovább van térkép az oldalon és le is van írva, hogy hogyan lehet eljutni a reptérig, csak egyet felejtettek el, ennek valami nyomtatható formáját. Pedig nekem pont az kellett volna, hiszen nem hiszem, hogy a környéken a kocsival tévelyegve a Flash oldalt fogom nézni... Mivel más módját nem találtam, kénytelen voltam két (!) képernyőképből összerakni a térképet (nem fért ki az 1024x768-as képernyőmre, csak scrollozva) és kinyomtatni magamnak, majd rájegyzetelni, hogy hogyan lehet eljutni a reptérig a városból.

No, persze tudom, örüljek neki, hogy ilyen is van (összehasonlításként megpróbáltam megkeresni a ferihegyi változatot, és be kell valljam, se angol nyelvű honlapot, se bármilyen megközelítést leíró térképet nem találtam - a Malév oldalán néztem körül és a Google-lal rákeresni próbáltam). A konklúzió annyi próbál csak lenni, hogy ha már készítünk egy weblapot, akkor ne szálljunk el (arra a repülők vannak - tudom, gyenge poén volt), hanem próbáljunk a látogatók szempontjából gondolkodni.

A teljesen Flashre épülő, és semmilyen alternatívát nem nyújtó weblapoknak van pár hátránya: például a keresők nem fogják tudni leindexelni, a vakok nem fogják tudni olvasni, nem lehet kimásolni (ha grafikára épülnek a szövegek) a tartalmukat, nehéz karbantartani és nehéz lecserélni is. Emellett, ha valakinek történetesen nincsen Flash pluginje, meg sem nézhetőek. Előnyük (amellett, hogy nagyon jól nézhetnek ki, ha egy hozzáértő keze alatt készülnek) nem tudom, van-e.

Vagy rosszul látom a dolgokat?
 
1

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 11. (Cs), 22.54
2003-at irunk. Akinek nincs flash pluginje az egy lamma. Azokkal nem kell foglalkozni.

Az igaz, az oldalakat hasznalhatora kell megcsinalni. De talan nem veletlen, h. nem volt ott nyomtathato terkep... Mi van, ha a terkep keszito nem adta oda ugy, h. nyomtatni is lehessen, mert akkor nem veszi meg senki az eredeti általuk forgalmazott nyomtatott terkepet? Lehet, h. csak webes publikalas celjara kaptak terkepet, és a nyomtatas teljesen kizart volt?

Tutod, mint a csokito: ne itelj elsore.
2

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Bártházi András · 2003. Szep. 11. (Cs), 23.12
Köszi a hozzászólást, ilyeneket vártam.

Két dolog. A térképpel kapcsolatban igazad lehet, de avval egyáltalán nem értek egyet, hogy azt sem lehet sem kimásolni, sem kinyomtatni, hogy hogyan lehet eljutni a reptérre (szöveges információ). És ha ez a helyzet a térképpel, akkor írjanak bővebb szöveges infót is. A térképet is végig kellene gondolni, hiszen ha nem lehet kinyomtatni, akkor kb. nulla a használhatósága (nézd meg, ember legyen a talpán, aki memorizálni tudja :).

A másik, a Flash plugin. Az OK, hogy elég egyszerű feltenni, és ma már alapkövetelmény. De alternatív HTML tartalmat szerintem mindenképpen biztosítani kellene mellette, gondolva azokra az indokokra, amiket leírtam. És NEM TUDOM kinyomtatni a menetrendet, amit kinézek magamnak... Azért ez gáz. Persze lehet rá azt is mondani, hogy biztos a szöveg és a menetrend is copyright-os, de akkor itt valami nagyon el lett nézve. :)
8

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 10.17
A Google tehát "lamma", nem éri meg vele foglalkozni, tegyen fel flash plugint, ha olvasni akarja oldalunkat... Nem tudom egy megrendelő mennyire örül ha a keresőkben maximum a fizetett hirdetés kategóriában jelenik meg az oldal, amit készítesz...
14

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 18.29
Figy, nem arrol van szo, h. en helyeslem a csak flashbol allo oldalakat!

Egyebkent, ha egy megrendelo flash-es oldalt akar, akkor megcsinalom neki. Elmondom, mik az elonyei, hatranyai, es kesz. Ha megerti, jo. De ha neki flash oldal kell, akkor azt kap. Mert azert biz meg engem, h. olyat csinaljak neki, amit igenyel.

De azert nem fogom lebeszelni a flash-rol, flash betetekrol, mert valaki meg olyan oskovulet bongeszot hasznal, h. nincs flash plugin benne. Ezert irtam: 2003 van, minden bongeszoben van flash plugin. Olyan lett ez, mint a bongeszoben a html megjelenito motor. vagy a javascript. Tudja es kesz.

Orulok neki, h. mar nem kell az egyebkent igen otvarra sikerult netscape 4.xx-es vacakokra is optimalizalni az oldalt. Peldaul. :)
16

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 18.39
Nem az a kérdés, hogy flash vagy nem flash SZVSZ. Az a véleményem, hogy ha flash oldalt csinálsz, akkor alternatív megoldásnak kellene készíteni HTML verziót is. Egyrészt több embernek ez a preferenciája, másrészt a keresők ezt tudják indexelni. Ahogy terjednek a standard navigálást biztosító eszközök, úgy látják majd az emberek, hogy milyen gondok vannak a Flashel. Flashes oldalakat nem tudsz tabokon böngészni felosztva, vagy nem tudod a Mozilla navigációs sávot használni (bár még HTML oldalból is kevés készült fel arra, hogy támogassa).

A fenti érvelésedből nem derül ki, hogy a megrendelőhöz az az opció is eljut, hogy a Flashes oldalnak vannak hátrányai, de ezt egy HTML felület párosítással jól ki lehet küszöbölni.

Tehát az, hogy HTML vagy Flash az akkor választás, ha mondjuk CocaCola Beveragesről beszélünk, akikhez nem kifejezetten az informácó miatt mennek az emberek, és nem is keresővel mennek oda. Egyébként a Flash és HTML verzió a járható megoldás. Kivéve azt a szerencsétlen esetet, hogy a megrendelő nem tudja megfizetni... Na ezen nem lehet segíteni...
3

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 11. (Cs), 23.57
Nagyon jó, hogy ennyi hír van, ráadásul ezzel a hírrel én is teljes mértékig egyetértek. Sőt nekem még rosszabb így elsőre a véleményem, fölösleges popup, ha már flash, akkor legyen pixelfont.... De ezzel együtt is, szerintem nem jó ilyen híreket beküldeni. Nagyon rossz lenne, ha elmenne az oldal ilyen irányba.
Az Internet tele van használhatatlan oldalakkal. Ráadásul itt még nem is arról van szó, hogy ilyen egy rossz és ilyen egy jó oldal, hanem hogy valami használhatatlan. (persze az összehasonlítás is lehet sértő a negativ példa tulajdonosának)

(egy kis flash előny: nem kell a teljes oldalt újratölteni új információkért, de még ezzel is a full flash oldalaknak szerintem nincs értelme.)
4

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Bártházi András · 2003. Szep. 12. (P), 00.32
Köszönjük nagyon a visszajelzést!. Ennek a hírnek a beküldése előtt erősen elgondolkodtam, kijöjjön-e, de gondoltam egy próbát megér.

A kérdés az, hogy mit preferáltok jobban? Ha kicsit személyesebbre, blogosabbra vesszük a lapot, vagy ha maradunk az eddigi megszokott stílusnál (esetleg abba bele-bele csempészve egy kis személyes véleményt, ahogy eddig is)?

Mint látható, kicsit "felpörögtek" (a pörgés lassú, de biztos) az események az immáron Weblabornak hívott lap körül, és ehhez kapcsolódik az is, hogy megengedtem magamnak ennek a hírnek a publikálását. Szeretnénk ha minél többet hallanánk a véleményeteket a hírekkel kapcsolatosan, hogy minél jobban megismerjük az olvasókat, és előmozdítsuk azoknak a híreknek a megtárgyalását közösségi szinten, melyek megjelennek itt.
11

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 11.05
A blogosodás az jó, nagyon sok jó weblap van, amit az ember nem látott még, de érdemes lenne egy pillantást rávetni.
Ezért a láttam egy szép autós portált, aminek a használhatósága dicséretre érdemes stílusú híreket sokkal szívesebben olvasnák.
(lehet, hogy csak én, de... :) )

És akár lehet az full flash, hogy ez az amire kitalálta a flasht...

egyszóval, szerintem nem az ismeretlen negatív oldalakat kellene itt reklámozni.
13

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 15.27
Úgy tűnik nem ismered a Web Pages That Suck oldalt, amely példával áll elöl azt illetően hogy rendkívül rosszul elkészített oldalakkal lehet elmondani a legjobban, hogy mit ne csináljon az ember. Ez mondjuk teljesen ellentétes a "best practices" típusú bemutatással, amely arra megy rá, hogy mit csináljunk... Híreinkkel viszont nem (csak) potenciális felhasználás/másolás tárgyait szeretnénk bemutatni, hanem egy kicsit nevelni is szeretnénk :)
15

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 18.36
Nekem eszembe nem jutott, hogy mutasatok jó lapot, hogy lemásolhassam. Számomra többszöri elolvasásra sem ez jön le abból, amit leírtam. Kicsit reménykedem abba, hogy neked sem ez jöt le.

Az említett lapot ismerem, szerintem az úriember ugyanúgy, mint Jakob Nielsen ontja a közhelyeket. Valakinek tetszik ez a stílus, valakinek nem. Szerény személyemnek nem. De ez most részlet kérdés.

De láttunk már olyat, hogy _Gáz Géza weblapja_ topicot az Inertián. Számomra az egy undorító topic volt, és nagyon nem örültem, mikor megláttam itt egy hasonszörű hírt.
17

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 18.52
Először is nem vagyok Inertia tag, valójában eléggé ritkán járok arra. Éppen ezért nem tudom korabbi ilyen negatív élményeimhez viszonyítani ezt a hírt. Mint említettem nem kell attól tartani, hogy ilyen hírek lesznek az uralkodóak, biztosíthatlak. Mindezzel együtt próbálkozunk azzal, hogy az olvasók véleményét jobban érvényesítsük. Namost ha csak tényeket közlünk híreinkben, akkor ahhoz nincs sokminden, amit hozzá tud tenni egy olvasó. Az, hogy ebben az esetben mennyire volt szerencsés ez a hír azt nem tudom, nem vagyok profi újságíró (mint ahogy grafikus sem :). A hír előbb-utóbb ki fog pottyanni a főlapról, és akkor már kevés embert fog zavarni, hogy valaha is megjelent (de azért az archívumban sokáig megmarad :).

A közhelyes urakról azt tudnám mondani, hogy én időnként frissítőnek érzem egyes közhely gyűjteményeik elolvasását, mert olyan trivialitásokra mutatnak rá, melyek már annyira beépültek életünkbe, hogy már nem is figyelünk rá... De ez is ilyen ízlések és pofonok dolog... (Megjegyzem lesz még trivialitásokat megtárgyaló oldalról hír nemsokára, csak még várok hogy gyűljön ott több anyag).
7

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 10.13
Én úgy látom Andrásnak éppen az indulatok kiváltása volt a célja ezzel a hírrel, mert egyébként kevés vélemény hangzik el a híreink mellett. Ez egy olyan téma, amin vitázni lehet, hasonlóan a PHP függvénynév konvenciókhoz... Ettől függetlenül nem kell attól tartani, hogy személyes problémáink most már mind itt fognak kikötni :)
12

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 11.10
Annyire viszont nem jó az oldal, hogy vitázni lehessen rajta. Nem hiszem, hogy kérdés, hogy használható, vagy használhatatlan az oldal. :) Szerintem a cikk jogos, csak a kérdés, hogy van-e haszna, hogy a cikk itt van?

De hála a sok hírbeküldőnek ez az egy eltörpül a sok között, így ne úgy érezéttek, hogy ezekkel a hozzászólásokkal, kritizálni szeretném a munkátokat. Legfeljebb csak egy kicsit... építő jelleggel :)))
9

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 10.26
Szia!

egy kis flash előny: nem kell a teljes oldalt újratölteni új információkért
Tevhit, hogy nem lehet az oldal ujratoltese nelkul kommunikalni a szerverrel: XMLHTTP object. Tudja a Mozilla (~NS), IE is. Opera nem tudom tudja-e. De igy is eleg jol hasznalhato.

Felho
5

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Anonymous · 2003. Szep. 12. (P), 00.39
Szerintem is fontos a használhatóság.
Én kb 6 éve OS/2-es gépet használtam ( nem én választottam) , és a hozzáadott böngésző már akkor is elég elavult volt. Rengeteget szentségeltem, mikor rengeteg oldalt nem tudtam megnézni, mert IE-re volt optimalizálva. Szóval én akkor abba a tipikus pár százalékba estem ... nagyon szar érzés hátrányos helyzetűnek lenni :(

******************
A másik fontos dolog pedig a mobilkütyük ( PALN,IPAQ,P800,Nokia3650,stb ) amelyek korlátozottan tudják megjeleniteni a HTML oldalakat... Ezeknek pedig egyre nagyobb a számuk ....

Szóval éljen a "minimal design" :)
ebböl is lehet izléseset és szépet alkotni!
6

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Bártházi András · 2003. Szep. 12. (P), 01.04
Kicsit pontosítanám az álláspontomat. Nem a teljesen Flash alapú weblapokkal van a gond, hanem azzal, ha olyankor készítenek ilyet, amikor nem kellene. Brosúra típusú oldalakhoz, grafikus bemutatókra kiváló eszköz, de mikor a cél az információközlés, akkor nagyon nem szeressem őket, főleg, ha lehetetlenné teszik az információ felhasználhatóságát. De nem ragozom tovább... :)
10

Re: Egy "használhatatlan" weblap

Benjamin · 2003. Szep. 12. (P), 10.42
hehe ahogy JN (Jakob Nielsen) mondana: *NEM KELL FLASH* :)

lehet neki flash designt csinalni a reusit-ra ;))) had legyen 1 kis humor is ;)

azert sztem BP jobb helyzetben van:
http://www.google.co.hu/search?q=budapest+map