ugrás a tartalomhoz

Freedomland Netbox - böngészés tévén

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 11. (Cs), 13.11
A különböző online újságok híradásai szerint a Freedomland cég által kiadott Netbox eszköz az első teljesen magyar nyelvű "set-top-box", mely tévénket internetes böngészési képességekkel ruházza fel. Felteszem, hogy maga az eszköz nem lesz széles körben használt olvasóink körében, azonban érezhető hatása lehet a nagyközönség számára készítendő magyar weboldalak kialakítására.

A Netbox leírása szerint Linux alapú operációs rendszerrel működik, és a dokumentációból úgy tűnik, hogy a Freedomland cég webes keretrendszerét megjelenítő kiosk módban futó webböngésző működik rajta. A kiosk mód azt jelenti, hogy az ablakozós kezelőfelülettől teljesen megfosztott, teljes képernyőben futó böngészővel lehet a használónak dolga. Ugyanezen a webes felületen érhető el a Freedomland email programja, és más a szolgáltatásra vonatkozó beállítások is (például szülői korlátozások).

A Netbox minden jel szerint egy hagyományos böngészőt futtat, tehát nem kell egy új program megjelenésétől tartani. A korábbi WebTV próbálkozások speciális böngészőket használtak, melyek a HTML szabvány egy részét támogatták csak, és új elemeket is bevezettek. Ettől ebben az esetben nem kell félni. Ennek ellenére érdemes átfutni a webdeveloper.com fejlesztők számára készült webtv útmutatóját, mely ugyan évek óta készült, ám sok tanácsa megfogadható, ha a Netbox használóit is potenciális ügyfeleknek tekintjük. Érdemes odafigyelni arra, hogy ezekhez az eszközökhöz egér nem csatlakoztatható.

A Freedomland cég honlapján figyelmeztet arra, hogy a tévék maximum 640x520 képpontnyi megjelenítésre képesek, tehát az ennél szélesebb weboldalakat oldalirányban is lapozni kell. Ezt elkerülendő összegyűjtöttek néhány oldalt, amely Netbox barát (azaz pontosabban fogalmazva a kis felbontást is jól bírja).

Az eszköz meglátásom szerint korrekt áron kapható (javasolt végfelhasználói ár bruttó 50 ezer Forint körüli), Sulinet Expressz keretben még bruttó 40ezer forint alatt is marad, amely az adóból leírható azon érintetteknek akik másra ezt a kedvezményt még nem használták fel. Én úgy látom, hogy nem kis esély van arra, hogy számottevő tábora alakuljon ki a Netbox segítségével böngészőknek hazánkban, amely a széles körben használt weboldalak kialakítására mindenképpen hatással lesz.

További specifikációs információk, mint a használt memóriák mérete olvashatóak a FEFO computer oldalán is.
 
1

Re: Freedomland Netbox - böngészés tévén

Benjamin · 2003. Szep. 12. (P), 10.33
Sztem amikor afele megyunk h. 1024 felett van az atlagos kepernyofelbontas (ugytudom 50% korul van mar, v. tobb) akkor kicsit vicces lenne 800x600 ala optimalizalni, nem ?
Nem kene visszafele fejlodni ;) amugy meg aki ilyenen akar bongeszni (ami sztem kicsit rohejes) az megerdemli h. oldalra is scrollozzon! :))))
ez igy elso felindulasra.. aztan persze ha egyre tobb referebe latom a #benjamin.hu-n a [netbox-tv]-t akkor majd ujra elgondolkodom rajta ;) de nem josolok neki nagy jovot!
2

Re: Freedomland Netbox - böngészés tévén

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 12. (P), 15.45
Nem kis méretre optimalizásáról van szó, hanem olyan oldalak készítéséről, melyek többféle méretben is jól működnek. Ez olyan kérdés, mint a böngésző optimalizálás, ami szerencsére már kezd kimenni a köztudatból :)

Ha megnézed a cég honlapját, akkor látni fogod, hogy olyan oldakat ajánl, amik jól bírják a kis képernyőméretet (pl. google, port.hu). Mondjuk ezek nem a legcsodálatosabb designos oldalak az kétségtelen, ezért nem okoz idegbetegséget a webmestereknek, hogy több méretben is működjenek :) Viszont megéri nekik, mert olyan közszolgáltatást nyújtanak, amit mindenki számára elérhetővé akarnak tenni.

Ha a megrendelődnek nem célközönsége a kisképernyős (tévén böngésző) felhasználó, akkor legyen... Bár a tévé előtt ülő embereket bizonyos elemzések szerint könnyű vásárlásra bírni. :)
3

Megoldás

Lali · 2007. Dec. 11. (K), 17.10
Hi,
Na szóval szerintem nem kell a kis képernyőt eröltetni...Meglehet ezt oldani egy inteligens nagyítás nevezetű dologgal, ami az Operás Wii-ban is van (az is TV-n megy ugyebár), vagy ha mégkisebb képernyőre gondolunk, akkor az Opera Mini 4. Magyarul a tv-hez adott szoftver a kaki és annak kellene fejlődnie. Elvileg itt lehet tölteni az Operához valami kit-et, de hogy ez hogy működik, eggyáltalán támogatja-e már a nagyításos dolgot, azt nemtudom...
4

Négy éves cikk

Török Gábor · 2007. Dec. 11. (K), 18.27
Ajánlom figyelmedbe, hogy ez az írás több mint négy éve kelt.