ugrás a tartalomhoz

W4D - Worth World Wide Web Dogma

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 10. (Sze), 08.21
A W4D olyan szabályokat próbál összegyűjteni, melyeket logikusan felépített oldalak elkészítésekor érdemes követni. A javaslat rámutat, hogy nem elegendő a szabványok szerint megfelelő oldalakat készíteni, érdemes más ökölszabályokat is figyelembe venni. A jutalom nem marad el, jó Google helyezések kerülnek kilátásba...

A W4D oldala részletesen megmagyarázott ajánlásokat fogalmaz meg a kódra, a HTML fejlécre, az oldalak szerkezetére, a navigációra, a honlapra, a szöveges tartalomra, linkekre, táblázatokra, böngészőkre, azok kiterjesztéseire, színekre és fontokra vonatkozóan. Ezzel egy igen jól összefoglalt dokumentumot szolgáltatnak azoknak, akik a kollektív tapasztalatokat hasznosítani szeretnék saját hibáikból való tanulás helyett.

Mindenképpen ajánlom azoknak, akik komolyan veszik a szabványokat, vagy még csak most gondolkodnak szabványos oldalak készítésén, hiszen a szabványok követése nem elég, az ilyen ajánlások általában megszívlelendőek.

Mark Pilgrim nemrég foglalta össze gondolatait a szabványokról és a szemantikus webhelyekről, melyek között az a kijelentés is visszatér, amely leginkább az üzleti érdekű oldalak "elérhetővé" tételére buzdítók jelmondataként terjedt el: "A Google az oldaladat leggyakrabban látogató vak felhasználó". Ezt úgy kell érteni, hogy a Google (és más keresők) nem tudják értelmezni az oldalhoz csatolt képeket, Flash állományokat és stíluslapokat. Ezért érdemes önmagukban is értelmes HTML állományokat készíteni. Úgy tűnik ez nyomós ok lehet a W4D által is javasolt megoldások bevezetésének meggyorsítására.