ugrás a tartalomhoz

ElePHPánt mánia

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 9. (K), 08.42
Néhányan talán már ismerik Vincent Pontier oldalát, melyen egyre komolyabb kampányt folytat a PHP számára bevezetendő ElePHPant logó mellett. Most már angolul is elérhető az a történet ("Fogadj örökbe egy elefántot" címmel), melyben elmeséli, hogyan ismerte fel, hogy a PHP névhez mindenképpen az elefántot kellene társítani.

Érvelésében kifejti, hogy egy barátságos kabalaállatra van szüksége a nyelvnek, olyanra, mint a Linux esetében Tux a pingvin. Ráadásul az oldal tetején található banner meg is mutatja, hogy hogyan következik a PHP névből az elefánt kabalaállat választása. Vincent ezt az elképzelését minden lehetséges formában terjeszti, nem kis sikerrel.

Sok francia oldal számára elefántos és egyéb kreatív logókat készített, az elefántos keretet rengeteg formában megvalósította, többek között origamiként is. Vincent itt sem állt meg, különböző alkalmakra készített GPL-es képei a világ minden táján felbukkannak pólókon, bögréken (nekem is van egy ilyen). Oldalán ráadásul elérhető egy kis Flash mozi PHPtatoo néven, melyel az elefántra rajzolhatunk kedvünk szerint.

Vincent elszántságában odáig ment, hogy egy profin, nyomdakészen elkészített, az eredeti PHP fontot használó logó változatot is készített, melyet felterjesztett a PHP alkotóinak is. Ezzel mindenesetre azt el tudta érni, hogy egy a webhelyére mutató link bekerült a PHP logók oldalára, valamint egy elefántos kép megjelent a talks.php.net oldalon (és ezen keresztül egyre több PHPs prezentációban is szerepel a dinamikus elefánt).

Az elefánt hívők legnagyobb sajnálatára azonban ezt a kabalaállatot a PostgreSQL már régebb óta használja, ezért a félreérthetőség elkerülése érdekében a PHP nem tudja "adoptálni".
 
1

Re: ElePHPánt mánia

Anonymous · 2003. Szep. 9. (K), 09.29
Egyszerű a megoldás: a PHP és a PostgreSQL projektet össze kell vonni, és akkor lehet ugyanaz a logójuk. ;)
2

Re: ElePHPánt mánia

Anonymous · 2003. Szep. 9. (K), 23.56
a pgsql-nek nem mammutja van?
3

Re: ElePHPánt mánia

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 10. (Sze), 09.52
Nem, határozottan elefánt. Lásd például az elefántos ereklyéket itt: http://www.pgsql.com/pg_goodies/