ugrás a tartalomhoz

Variációk egy listára

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 5. (P), 14.04
Az ausztráliai MaxDesign oldalon gyűjtötték össze a különböző forrásokban publikált lista megjelenítési trükköket. A Listamatic névre hallgató oldal a SimpeBits, ProjectSeven és az A List Apart webhelyek, valamint Eric Meyer tippjeit vonultatja fel, ezzel prezentálva, hogy egészen egszerű HTML szerkezetekkel hogyan lehet JavaScriptet és mindenféle előre gyártott képeket használókat megszégyenítő megjelenítéseket készíteni.

Az alapvető trükkök közé tartozik a linkek blokk formátumúra állítása, a háttérszínek és képek változtatása normál és hover állapotban illetve a határolóvonalak trükkös használata. A vízszintesen elhelyezkedő listák tipikus trükkjeit is bemutatja az oldal, amelyek lényege a linkek blokk formátumával éppen ellentétesen a lista elemek inline formátuma.

A Listamatic oldal példáinak tanulmányozásával sokkal kevesebb HTML kódot használó, optimálisabb, Javascriptektől mentes, ugyanakkor jobban festő menüket, listákat készíthetünk. A weblabor új megjelenésében a főmenü és a korábbi hírek listája is ilyen speciálisan formázott felsorolásokat alkalmaz.
 
1

Re: Variációk egy listára

Anonymous · 2003. Szep. 5. (P), 16.44
Az ilyen híreket mindig szívesen olvasom. Hihetetlen, hogy miket meg lehet csinálni ezzel a CSS-sel. Lehet tudni ezekről, hogy milyen böngészőkben használhatom: ezek már mennek a Necckép 4-ben is vagy csak a legújabb Explorerrel és Netscapepel?
2

Re: Variációk egy listára

Bártházi András · 2003. Szep. 5. (P), 22.04
Nagyrészt nem mennek Netscape 4-gyel, de néhányat kis pofozással szerintem össze lehetne hozni. De van még valaki manapság, aki Netscape 4-et használ? Komolyan kiváncsi vagyok, mert biztos van, de ki és miért? Nagyrészt valószínűleg a Netscape 4-re való tervezésről le lehet tenni.

A tapasztalataim szerint Explorer 4-es széria már jobban viselkedik, de annak is vannak kemény hiányosságai, az 5-ös verziókkal ha nem is 100%-osat, de már nagyon sokmindent meg lehet csinálni.

Egyébként nemrég volt egy pozitív csalódásom is a Netscape 4-el, egy egyszerű kiemelést a <h1>, <h2> elemekhez (háttérrel, bal oldalon kitöltéssel) nagyon jó bírt.
3

Re: Variációk egy listára

Granc Róbert · 2003. Szep. 8. (H), 10.21
A munkahelyemen a "hivatalos" ('értsd: a rendszerrel együtt érkező, alapértelmezett) böngésző a Win2K platformon az IE5, Solaris platformon még ma is a Netscape 4.78. Természetesen a Netscape 6 és a Mozilla 1.4 (és az IE 5.5 for Unix :D ) is telepítve van már a Solarisra, de az már nem az alap CDE panel része.

Robi