ugrás a tartalomhoz

Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 4. (Cs), 10.16
Adobe Acrobat használók körében népszerű szolgáltatás a PDF nyomtató, mely a rendszerbe települve dokumentumok PDF állományba nyomtatását teszi lehetővé. A PDF állományok azonban sohasem voltak igazán jól weboldalba ágyazhatóak, a megjelenítő betöltődésére általában sokat kell várni, vagy a dokumentumot böngészőn kívüli olvasásra le kell tölteni.

Mai böngésző orientált világunkban, ahol a kényelmes megszokott környezetből nemigen vagyunk hajlamosak kiszakadni, a Macromedia jött elő a FlashPaper nevű újításával.

A FlashPaper hasonlóan a PDF Writerhez a rendszerbe épült nyomtatóként jelenik meg. Webes felhasználását viszont sokkal egyszerűbbé teszi az a tény, hogy a Flash Player szinte minden böngésző mellett telepítve van, és valódi weboldalba ágyazást tesz lehetővé, melyet az Acrobat plugin nem tud nyújtani.

A Contribute 2-vel együtt megjelent FlashPaper az Adobe Acrobat Readerhez hasonló felületet ad, a dokumentum lapozására, görgetésére, közelítés-távolításra ad lehetőséget. A Macromedia elismeri azonban, hogy (egyelőre) nem tud minden szolgáltatást, melyet az Acrobat Readerbe építettek. Leginkább a keresés és a szöveg kijelölés hiánya égető.
 
1

Re: Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Anonymous · 2003. Szep. 4. (Cs), 12.59
Elég jó dolognak tűnik, viszont a Macromedia-tól félek valamiért, hogy ha túl nagy piaci részesedést szerez, visszaél a hatalmával.
2

Re: Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 4. (Cs), 13.09
A PDFel is az volt, hogy majd legyak mindent, és a böngésző független weboldalak szinonímájaként akarták elfogadtatni. Aztán lett jobb (Flash). Most lehet hogy nem tudjuk elképzelni hogy mi lesz a Macromedián túl, de eddigi tapasztalatok szerint valami még jobb jön egy másik cégtől vagy közösségtől. Legalábbis én optimista vagyok, és reménykedem hogy a Macromedia egyeduralma nem következik be :)

Egyébként ha jól tudom annyira nem megy jól a Macromediának sem...
3

Re: Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Anonymous · 2003. Szep. 4. (Cs), 16.42
Ezzel sztem az a baj, hogy a flash nem erre való (vektorgrafgika és dokumentumok?)
Egyébként is messze felülértékelik és "túlhasználják", de ez egy másik történet...
A FlashPaper tényleg jól néz ki, kényelmes, stb., van létjogosultsága, de dokumentumok kezelésére van néhány sokkal célszerűbb rendszer, pl. a css és xml. Csak meg kellene tanulni használni őket. Ráadásul ezek nyilt szabványok.
4

Re: Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 4. (Cs), 17.10
Nem ugyanazt a célt szolgálja a FlashPaper mint a CSS és az XML, hanem sokkal inkább a PDF webes alternatívájaként próbál fellépni. Egyébként a site menüknek mi közük van a vektorgrafikához? A prezentációknak? Valóban sokan túlhasználják a Flasht, de én úgy látom a FlashPapernek is megvan a maga helye.
5

Re: Dokumentumok tényleges weboldalba ágyazása

Anonymous · 2003. Szep. 5. (P), 16.34
Egyetertek veled. En xml-t forditgatok xslt-vel vagy html+css parosba vagy ha eppen azt kivanja valaki xsl:fo + fop-pal pdfbe... Egyszeru es nagyszeru.