ugrás a tartalomhoz

Nyílt forrású PostgreSQL adatbázistükrözés

Granc Róbert · 2003. Szep. 1. (H), 11.54
A hétvégén a PostgreSQL, Inc. felajánlotta az üzleti célú fejlesztéssel készült eRServer v1.0+ BSD adatbázistükrözési [replication] kiszolgálóját a nyílt forráskódú és ingyenes PostgreSQL adatbáziskiszolgáló fejlesztője, a PostgreSQL projekt számára.

Ez a lépés egy újabb nagyvállalati szintű tulajdonsággal ruházza fel a világ legfejlettebb (a sajtóközleményt idézem) nyílt forrású adatbáziskiszolgálóját, és demonstrálja a PostgreSQL Inc. folyamatos eltökéltségét a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése elősegítésében.
A tükrözés mind az adatbázis biztonsága, mind a sebesség érdekében a nagyvállalati szintű adatbázisok egyik legkritikusabb eszköze, és ezzel a lépéssel elérhetővé vált számos olyan vállalat számára is, akik eddig nem tudták megfizetni ezt a szolgáltatást.
A teljes bejelentés itt olvasható.

Ez a korábbi felmérés (sajnos nincs információ arról, mikor futott a PG honlapon) a felhasználók által leginkább vágyott funkciók iránt érdeklődött, és a közel 14.000 válaszadó 34%-a a tükrözést jelölte meg, mint a potenciálisan legtöbb új felhasználót vonzó funkciót - három százalékkal megelőzve a natív Win32-es kiadást csábító erejűnek tartók számát is. Egy korábbi próbálkozás a replikálás megvalósítására itt érhető el.

Itt jegyezném meg azt is, hogy a nagy vetélytárs, a MySQL a 3.23.15 verziótól kezdve támogatja az egyirányú (Master-Slave) tükrözést.