ugrás a tartalomhoz

Három nagyon hasznos bookmarklet

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 18. (H), 10.42
Amióta a kedvenc linkek használhatóak a különböző webböngészőkben, sokan trükköznek azzal, hogy minél többet kihozzanak a bookmarkokból. Mivel ezen linkek JavaScriptet is tartalmazhatnak, ugyanakkor az aktuálisan megnyitott oldalt is látják, nagyon sok trükkös dolgot lehet velük elvégezni.

A bookmarkletek olyan kis kedvencek közé tehető linkek, amelyek JavaScriptet használva különböző akciókat hajtanak végre, vagy plusz funkciókat adnak az aktuális oldalhoz.

Ilyenek közé tartoznak a szabványoknak való megfelelőség ellenőrzése, de a blokkok kiemelése vagy a stíluslapok eldobása is.

Én azonban most ezek közül leginkább a CSS szerkesztésre szeretném felhívni a figyelmet, ami lehetővé teszi, hogy egy külön böngésző ablakban megnyitott és szerkesztett stíluslap változásait azonnal ellenőrizhessük az oldalon (edit CSS gomb a fenti oldalon).

Ezt és két másik hasznosságot gyűjtött össze a zlog szerzője egyik friss blog bejegyzésében. A Ruler lehetővé teszi, hogy területet, vagy két pont távolságát mérjük, a 800x600 lehetővé teszi hogy erre a méretre szabjuk böngészőnket (ilyen méretezők a fenti oldalon is találhatóak).

A CSS editornál gyorsabb szerkesztési lehetőség nemigen akad, a ruler pedig lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük, hogy valóban azok a méretek jelennek meg weboldalunkon, amelyeket elterveztünk.

Vigyázat, nem minden bookmarklet működik minden böngészőben!
 
1

Re: Három nagyon hasznos bookmarklet

Benjamin · 2003. Aug. 18. (H), 11.36
kesz, dontottem amiket a mozillas cuccok tudnak, agyam eldobom (by by ie):
Misc: edit page
Validation: check images, zap, images, check alts

etc... ezek meggyoztek k*rvara!
2

Re: Három nagyon hasznos bookmarklet

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 18. (H), 12.26
Add hozza ehhez, hogy uj IE jelentos ideig nem fog megjelenni, akkor is csak oprendszer upgradekent, mig Mozilla es mas bongeszok most teljesednek ki :)