ugrás a tartalomhoz

Műszaki kutatás-fejlesztési pályázatok

Bártházi András · 2003. Aug. 13. (Sze), 10.26
Az Oktatási Minisztérium pályázatokat ír ki a műszaki kutatás-fejlesztés támogatására a következő témakörökben: "A gazdaság innovációs képességének fejlesztését ösztönző pályázatok", "Tematikus kutatás-fejlesztési program", "A kutatóhelyek kutatási feltételeinek javítását támogató pályázat". A pályázatban szó van a biotechnológiától a környezetvédelemig nagyon sokmindenről, a leginkább fejlesztőket érintő ezek közül az "Infokommunikációs technológiák és alkalmazások alprogram (IKTA)" .

Az IKTA-n belül is talán a legidevágóbb témakörök: "Szoftvertechnológiák: komponens-alapú szoftverfejlesztés; szoftverminőség; nyílt forráskódú és szabad szoftver fejlesztése stb. ", "Web-technológiák: egységes felhasználói felületek, portálok; adattárház, adatbányászat; digitális könyvtár; adatbázis-elérési technikák; szabványok és szabványos megoldások kidolgozása stb.", ",,E-learning'' alkalmazások: az egyetemi és főiskolai hallgatók önképzését segítő (hálózati) alkalmazások, a hallgatók ellenőrzését, a tananyag számonkérését és az oktatók egyéb adminisztrációs munkáját segítő (hálózati) alkalmazások a tömegoktatás számára; virtuális egyetem és laboratórium stb. "

De a pályázat nagyon széleskörű, rengeteg témakörrel, ezért mindenképpen javasolt a pályázati kiírás és a kapcsolódó dokumentumok alapos elolvasása, áttanulmányozása.

Akinek tehát nincs megfelelő pénzügyi háttere nagyobb projektekbe belefogni, itt a lehetőség megint a tavaly év végi lehetőségek után! A beadási határidők szeptember 30. és október 15. az alprogramoktól függően. A döntést a pályázatokkal kapcsolatosan év végéig ígérik.

További információk:

Bejelentés az OM honlapján
A HTML formátumú tájékoztató füzet
A tájékoztató füzet IKTA-val foglalkozó fejezete

(Egyébként nagyon szimpatikus nekem, hogy elég sok formátumban lehetővé tették a pályázati anyagok letöltését, hogy ezekhez open-source megoldásokat használtak, és hogy például még a ZIP-ek kicsomagolásához is ingyenes megoldásokat mutattak be!)