ugrás a tartalomhoz

Három nagyon hasznos Firebird/Mozilla kiterjesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 4. (H), 18.29
Nemrég hírt adtam a stabil Mozilla Firebird önálló böngésző megjelenéséről, jelezve hogy jó tapasztalataim vannak a programmal. Nos, azóta is szinte csak ezt a böngészőt használom, és több jól használható kiterjesztést is szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani.

A LiveHTTPHeaders kiterjesztésről már korábban is hírt adtunk, ez az oldalak HTTP fejléceinek vizsgálatát teszi lehetővé, mely webfejlesztőknek rendkívül hasznos.

A PNH Developer Toolbar számos webfejlesztői eszközt tömörít egy eszköztárnyi területen. Gyorsan elérhetjük a szabványok dokumentációit, bármely oldal validálását két klikkeléssel elvégezhetjük, kiemelhetjük a blokk elemeket, a táblázatok határvonalait, az oldal form elemeinek neveit és azonosítóit, az oldalhoz tartozó sütiket. Az eszköztár lehetővé teszi a stíluslap és a képek megjelenítésének tiltását, az oldal forrásának megjelenítését új fülön, stb. Mindezekkel nélkülözhetetlen fejlesztői segítséget nyújt.

A mellékelt képen a PHP.net oldal egy része látható az említett blokk elemek kiemelése szolgáltatással.

Végül a fülek (tabok) híveinek, nagyon tudom ajánlani a Tabbrowser kiterjesztést, mely lehetővé teszi, hogy rengeteg olyan dolgot végezhessünk a tabokkal, amik korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Ilyenek a tabok sorrendjének megváltoztatása fogd-vidd technológiával, csoportosítása (háttérszínekkel), a letöltési haladás megjelenítése a füleken, a megjelenített oldalak jogosultságainak beállítása, fül rögzítése (más oldal betöltésének megtiltása a fül helyére), a megjelenített oldal automatikus újratöltése megadott időköznként, stb.

Bár ez utóbbi kiterjesztés nem feltétlenül áll kapcsolatban a fejlesztéssel, a fülek rögzítése sok esetben nagyon hasznos, ha véletlenül sem szeretnénk hogy egy fül felülíródjon.

A Mozilla böngészőkhöz számos ilyen kiterjesztés érhető el a Firebird honlapján jól áttekinthetően. Ha valaki más jó webfejlesztésben segédkező kiterjesztéseket ismer, ne habozzon ehhez a hírhez megjegyzést fűzni, vagy másik hírt beküldeni.
 
1

Re: Három nagyon hasznos Firebird/Mozilla kiterjesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 5. (K), 17.11
A phpkitchen.com oldalon is felmerült ez a kérdés, és egy általam régebb óta ismert cím
2

Re: Három nagyon hasznos Firebird/Mozilla kiterjesztés

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 5. (K), 17.38
Simon Willison blogjában találtam erre az érdekes oldalra, amely a Firebird marketingjével foglalkozik. Firebird hívőknek mindenképpen kötelező olvasmány. Akik pedig még nem használják, azoknak itt egy kis ismertetés.