ugrás a tartalomhoz

Mozilla Alapítvány

Bártházi András · 2003. Júl. 15. (K), 21.01
[mozillazine.org/mozilla.org] Folyamatos a mozgás a Mozilla körül. Nem rég jelent meg az 1.4-es verzió (és a rá épülő Netscape 7.1-es), most is egy új hír. A mai napon a mozilla.org bejelentette: megalakult a Mozilla Alapítvány, mely non-profit szervezet a Mozilla forráskód továbbviteléért lesz felelős.

Az új alapítvány a jelenlegi mozilla.org tagokból és további szabad forrás vezetőkből fog összeállni, mint Mitch Kapor, aki az Alapítvány elnöke lesz majd. Az Alapítvány költségeit segítendő, az AOL 2 millió dollárral (hardver és egyéb erőforrások) támogatta indulásként, továbbá más cégek is, mint az IBM, Red Hat, Sun támogatást nyújt.

Mitch Kapor, aki a Lotus 1-2-3 termék tervezője volt (piacvezető program az 1980-as években), továbbá a Szabad Forrású Alkalmazások Alapítványnak is az elnöke, saját pénzéből további 300.000 dollárt adott az Alapítványnak. A Red Hat a továbbiakban, ahogy eddig is, fejlesztésekkel kívánja segíteni immáron az Alapítvány munkáját. A Sun bejelentette, hogy a hónap végétől a Solarishoz (saját operációs rendszere) szállítani fogja a Mozillát is, továbbá a "Mad Hatter" Linux alapú szoftvercsomagjának alapböngészője lesz.

Az alapítvány és ezáltal a mozilla.org az eseménnyel egy időben új, szebb honlapot is kapott. Érzésem szerint egy kicsit marketingesebb is lett a lap, ami nem baj...

Az AOL körül a nemrégiben a Microsoft-tal köttetett üzlete kapcsán (amikoris a Microsoft-tól megkapta az Internet Explorer licencelési lehetőségét) felmerültek híresztelések, miszerint abba fogja hagyni a Mozilla fejlesztését, mivel nincsen rá már szüksége, és csak egy aduként tartotta a kezében eddig is a Microsoft ellen. A Netscape 7.1 megjelenése (ahogy erről mi is hírt adtunk) megcáfolni látszott ezt a híresztelést. Most mégis felmerült bennem, az AOL ezzel a lépéssel a Mozilla lábára kötötte az útilaput? Persze nézhetjük egy másik oldalról is a dolgot: az AOL-nak sikerült további cégeket bevonnia projektjének támogatásába, ami biztosan előnyére is válik majd e nagyszerű böngészőnek.

Hogy ez a lépés azt jelenti, hogy ezentúl még több támogatója lesz a Mozillának, vagy pedig azt, hogy az AOL ki fog szép csendben vonulni mögüle, nem tudom. Ami biztos, hogy ha felhajtás van a Mozilla körül, az csak segít az elterjedésében (lesz a jövőben is alternatíva és az jó), és mint korábban is kifejtettem, a Mozillát már nem nagyon állíthatja meg semmi sem...

A sajtóbejelentés itt olvasható.

Ide kapcsolódik a HWSW híre: Elbocsátások a Netscape-nél címmel.