ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 136.

Granc Róbert · 2003. Május. 19. (H), 18.22
A Zend szokásos heti hírlevelének 136. számából:

Áttérés libxml2-re - A levelezőlista elmúlt heti forgalmának jó részét az expatról libxml2-re való áttérés témája generálta.
Míg a kezdetekben a sebesség kérdése is felmerült, Sterling Hughes hamar rámutatott arra, hogy a libxml2 valójában a leggyorsabb nyílt forráskódú XML parser.
A másik érzékeny téma a visszamenőleges kompatibilitás volt, az inkompatibilitás elkerülésére tehát úgy tűnik, hogy az expat továbbra is a PHP csomag része marad.
Végül pedig felmerült a csomagolás kérdése. Tartalmazza-e a PHP csomag a libxml2-t vagy sem? A libxml2 forrása legyen a PHP CVS fájában, vagy épüljön külön? Ezek a kérdések még mind megválaszolatlanok, de amint az áttérés az új XML könyvtárra valósággá válik a PHP 5-ben, meg kell válaszolni őket.

SimpleXML - A libxml2 könyvtár fejlesztésén végzett fantasztikus munkája mellett Sterling számos egyéb területet is figyelembe vett, ahol az XML használatával javítani vagy egyszerűsíteni lehetne dolgokat. Ezek közül az egyik a SimpleXML, az XML feldolgozására szolgáló egyszerűsített, natív módszer. Ha valakit érdekel a dolog, a legjobb ha elolvassa Sterling egyszerű és tömör levelét.

stdio eltávolítás - Folyamatosan halad a munka Sascha Schumann stdio-eltávolító foltjával kapcsolatban, amelyet az elmúlt hetekben végigkövettünk itt a hírlevélben.

apache2handler - Rob Richards kijavított egy memórialyukat az apache2handler kódban. Ha valaki jelenleg is teszteli a PHP-t az Apache 2-vel, itt találhatja meg a javítást, amely természetesen a 4.3.2 része is lesz majd.

Hibák helyettesítése kivételekkel - Marcus Börger vetette fel az ötletet, hogy a PHP jelenlegi hibáit ki kellene cserélni és opcionálisan kivételeket kellene indítani. Az ötletet elsősorban a visszamenőleges kompatibilitás miatt nem fogadták túl jól, de azután Sterling Hughes tett egy érdekes javaslatot. Mi lenne, ha a kivételek bizonyos típusúak lennének, és ha semmi sem fogná el és kezelné őket, hibaüzeneteket generálnának? Habár nem folytatta túl sok megjegyzés ezt a gondolatmenetet, a dolog megvalósítása biztosan előbbrevinné a PHP 5 tisztább felhasználói kód iránti célját.

Kerberos kiegészítő - Holger Burbach új kiegészítője hamarosan megjelenik majd a PECL-ben. A kadm5 Kerberos V kiegészítő, amely lehetővé teszi Kerberos V jogosultságok létrehozását, szerkesztését és törlését távoli Kerberos adminisztrációs kiszolgálón.
A további információk a kézikönyvben jelennek majd meg, amint az elérhetővé válik.

Apache vhost-ok - Az open_base_dir használata az Apache vhost opciókkal egyidőben tartalmaz egy hibát, amelynek következtében előfordulhat, hogy minden vhost ugyanazt az alapkönyvtárat használja.
Edin Kadribasic készített egy javítást erre, amely elérhető itt, illetve természetesen a 4.3.2 kiadásban is.

COM kiegészítő - Michael Sisolak felkutatott és kijavított egy memórialyukat a Windowsos COM kiegészítőben. A probléma teljes leírása, valamint a megoldás és a folt is megtalálható a listára küldött levelében. Ez a folt is kétségkívül része lesz a végleges 4.3.2-nek.