ugrás a tartalomhoz

CSS tervezés fókuszban a PHPs blogokban is

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 17. (Szo), 13.27
Úgy tűnik nem csak mifelénk indult meg az érdeklődés a CSS aktív használata iránt. A PHPs fejlesztők blogjait böngészve érdekességek után Sterling Hughes blogjában találtam egy bejegyzést, amely Simon Willison kommentárjaihoz vezetett.

Simon Willision PHP, Python, CSS és XML fókuszált weblogjában mostanában egyre nagyobb szerepet kap a CSS-el kapcsolatos témakör, és ennek csak örülhet az, aki gyöngyszemeket kíván aratni az oldalon.

A szabványok használhatóságáról való meggyőzéshez immár édeskevésnek tűnik az a pár példa amit korábbi ide kapcsolódó "híremben" említettem. Ugyanis a CSS Zen Garden kipróbálása után kevés kétség marad az emberben. A site egy XHTML oldalt alkalmaz, és ahhoz különféle CSS megjelenéseket társít. Ezek gyakran gyökeresen különböznek egymástól. Érdemes kipróbálni minden megjelenést, és esetleg később is visszatérni, hiszen a designokat folyamatosan fogadják.

Simon megemlékezett a CSS2 ötödik születésnapjáról is, ami valóban döbbenetes tekintve, hogy még mindig "új techonlógiaként" és "nem eléggé támogatott szabványként" ismert. Számomra meglepetésként hatott, hogy a DOM szabvány (mely pratikusan leginkább a HTML tagek JavaScript-el való kapcsolatát leíró szabványként ismert) szintén 1998-ban született. Igaz azóta már a harmadik változaton dolgoznak a szerzők, de az első változat támogatását is csak nemrég óta élvezhetjük böngészőinkben.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a CSS ennyire jól használható, miért nem alkalmazza a PHP honlapja az elemek pozicionálására. Nos, ennek érdekében már elkezdődött egy folyamat, jó esélye van annak, hogy a PHP honlapja se használjon táblázatokat pozicionálásra, ezzel is lehetővé téve a jobb testreszabhatóságot, és levéve a tükörszerverekről valamennyi terhelést a többlet HTML kódok törlésével.
 
1

Re: CSS tervezés fókuszban a PHPs blogokban is

Anonymous · 2003. Május. 17. (Szo), 17.35
Nagyon jók ezek a hírek, csak így tovább!
2

Re: CSS tervezés fókuszban a PHPs blogokban is

Anonymous · 2003. Május. 18. (V), 07.47
Én is örömmel látom, hogy szinte minden napra jut friss hír :)

Bigi