ugrás a tartalomhoz

MySQL találkozó

Bártházi András · 2003. Május. 13. (K), 13.30
A tegnapi nap folyamán David Axmark és Zak Greant a MySQL-től előadást tartott Budapesten, a PHP konferencia helyszínén. Olvassák el a prezentációkat is tartalmazó beszámolónkat az eseményről!

A MySQL cég dolgozói a Föld minden pontján, szétszórva dolgoznak, legtöbbjük otthonából. Egy kis statisztika: körülbelül 65 alkalmazottjuk van, 15 országban, körülbelül a felük aktív fejlesztő. Évente egyszer összegyűlnek, találkoznak, személyesen is megismerkednek egymással. Az idei találkozót Budapesten tartották. Ennek apropóján két előadót üdvözölhettünk a PHP konferencia helyszínén.

David Axmark a MySQL egyik alapítója és a "közösségi kapcsolatok" igazgatóhelyettese a MySQL történetéről beszélt nekünk. Prezentációja során bemutatta a MySQL történetét, jelenét és jövőjét.

Elmondta, hogy a kezdetben fizetős program hogyan vált ingyenessé (persze bizonyos körülmények között), hogy miben különbözik a MySQL mint cég más cégektől, mert fejlesztői csapatoktól. Beszélt a MySQL népszerűségéről, a könyvekről és a nagy cégekről, akik a MySQL mellett tették le részben vagy teljes egészében a voksukat.

Körüljárta a kérdést, hogy honnan is van pénzük, ha ingyenesen is letölthető a program, ha szabad a forráskódja, és hogy miért jó így nekik, miért választották ezt az utat?

Megismerhettük a MySQL lehetőségeit (néhány olyan is elhangzott, ami már a 4.0-ás, jelenleg ajánlott verzióban benne van, de nem túl ismert), hogy milyen sok platformon használható natív környezetben és megismerhettünk egy tesztet is, ahol az Oracle szerverrel nagyon közel azonos teljesítményt tudott nyújtani (egy webáruházról szólt a teszt).

Az előadásának végén kitért a "hivatalos" grafikus mysql kliensre, a mysqlcc-re, mely ingyenesen elérhető és használható mind Linux, mind Windows alatt, és megint megemlítette, hogy miért tartják a szabad forrású adatbázismodellt sokkal működőbbnek a zárt rendszereknél.

Zárásként megemlítette, hogy személy szerint is, de mint a cégének a véleményét képviselő személy is kiállnak a szoftverszabadalmak ellen, melyek bevezetéséről sajnos az utóbbi időben egyre többet hallani. A hazai szervezetekhez, cégképviselőkhöz hasonlóan múlt csütörtökön ők is beszéltek a brüsszeli parlamentben arról, milyen káros lenne az egész európai szoftveripar számára, ha bevezetnék a szoftverlicenceket.

Előadásának végén, de közben is sok kérdést kapott, melyekre szívesen válaszolt.

Zak Greant, közösségi kapcsolatokért felelős szószóló a MySQL-el kapcsolatos, és általános biztonsági kérdésekről beszélt. Az előadása során átfogóan sora vette a témával kapcsolatos összes témakört, széles betekintést nyújtva a biztonsági kérdésekbe, és számos ötletet adva számunkra ezzel.

Előadásának elején rávilágított, hogy amerikai felmérések szerint (és sajnos nem vagyok biztos benne, hogy hazánkban jobb a helyzet) a nagyobb cégek hány százaléke tett jelentést biztonsági résről az elmúlt évben, és közülük mekkora százalékben volt valamilyen anyagi vesztesége ebből adódóan. Halhattunk statisztikát a tranzakciók feltöréséről, a személyes adatok kikerüléséről a cégektől. Mindannyian elgondolkodtunk egy kicsit a dolgon.

Megismerhettük, hogy mik a leggyakoribb problémák, hogy hol lehet "rés a pajzson": beszélt az emberi kérdésekről, a hálózatban rejlő problémákról, a szerverrel kapcsolatos fizikai és szoftveres hibalehetőségekről, egy nagyon tanulságos ismertetést kaptunk a biztonsági másolatokkal kapcsolatos lehetőségekről és a felhasználásban rejlő problémákról.

Előadásának második felében a szóba jöhető megoldásokból kaptunk ízelítőt: korlátozzuk a jogokat, amennyire lehet, és kerüljük a minden joggal rendelkező felhasználó(k) használatát, használjunk biztonságos kommunikációs csatornákat, foglalkozzunk a programmal, felhasználókkal, titkosítsuk az adatainkat tároláskor, semmisítsük meg az adatokat, mikor már nincs rá szükségünk, stb.

Kaptunk tippeket arra nézve is, hogy milyen eszközöket, eljárásokat használhatunk, például csak az eredeti adat egy részét tegyük elérhetővé a szerveren, "mérgezzük meg" az adatainkat, felderítve a kiszivárgás helyét. Bemutatta a titkosítások lehetőségeit, az egyszeri kulcsoktól a hasheken át a privát és a publikus kulcsos megoldásokig.

Előadásának végén bemutatta a MySQL és a PHP lehetőségeit a titkosításokra, a MySQL jogosultsági rendszerét, s bemutatott egy nagyon jó példát is, hogyan lehet odáig növelni a biztonságot, hogy még mi sem tudjuk, hogy ki mit vásárolt online áruházunkban!

Az eseményen kb. 30 ember vett részt, melyet az aznapi és a másnapi érettségi és az előadások angol voltát tekintve szép számnak lehet mondani. Úgy érzem, hogy egy nagyon sikeres és jó hangulatú rendezvényen vehettünk részt, melynek kapcsán személyesen megismerhettünk két MySQL alkalmazottat, továbbá a MySQL cég filozófiáját, hangulatát.

Köszönet az esemény szervezőinek, támogatóinak (rágcsak, ital, ajándék az előadóknak, laptop, projektor a kivetítéshez), az eseménynek helyt adó iskolának és nem utolsó sorban a két előadónak.
 
1

MySQL találkozó

Tibee · 2003. Május. 13. (K), 14.39
Hát igen, elég gáz hogy pont aznap (és másnap) voltak az írásbeli érettségik (igaz, nem ebben a teremben, de ezen az emeleten :) ) Nem baj, lesz még ilyen biztosan :)
2

Re: MySQL találkozó

Bártházi András · 2003. Május. 13. (K), 14.54
Hát, sajnos az időpont számunkra adott volt, most már nincsenek is Magyarországon valószínűleg az előadók (ma utaznak el), s korábban sem értek rá. :( Bár az előadások anyaga közel sem fedi le az előadásokat 100%-ban, de azért talán hasznos anyagnak bizonyul.
3

Re: MySQL találkozó

Anonymous · 2003. Május. 13. (K), 20.16
a többi képet nem teszitek ki? biztos rajta vagyok vmelyiken :D amugy GG, jo volt, kér hogy ido elott el kellett jonnunk... jovunk legkozelebb is!
ATI
5

Re: MySQL találkozó

Bártházi András · 2003. Május. 15. (Cs), 15.06
Én ezt a négy képet fotóztam, van több kép is? ;)
4

Re: MySQL találkozó

Hojtsy Gábor · 2003. Május. 14. (Sze), 23.40
A PCWorld online is "megemelékezett" az eseményről: http://www.pcworld.hu/news.php3#2389
Ez a link csak addig jó persze, amíg alul ki nem esik a hír...