ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 124.

Hojtsy Gábor · 2003. Feb. 11. (K), 16.41
A Zend szokásos heti hírlevelének 124. számában Avi Lewin ismét összefoglalta a héten a PHP fejlesztői listán lezajlott fontosabb eszmecseréket, bejelentett újdonságokat. A legérdekesebb talán a PHP és a .NET kapcsolatának új lehetősége lehet.

Javasló rendszer tesztelők kerestetnek - Mark az Msession kiterjesztést is fejlesztő MohawkSoft cégtől egy "javasló rendszert" készített elektronikus üzleti oldalak számára. A rendszer rejtett kapcsolatokat keres, azaz például gyakran együtt vásárolt termékeknél felajnánlja a "kapcsolt" árut a termékek vevőinek. Mindezt a felhasználói szokások analízisével. Ha valaki segítene a kipróbálásában, a felhasználóknak szóló dokumentációt itt találja.

Parancsablak mentes PHP - Egy a listára érkezett kérést követően, miszerint hogyan futtatható a PHP parancsablak nélkül Windows rendszeren, Frank Kromann felhívta a figyelmet arra a kis eszközre, amit a PHP-GTK számára fejlesztett, de általánosan is jól használható. A php_win.exe parancsablak nélkül indít el PHP programokat.

CVS modulok - Napvilágra került egy kis félreértés azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit kell a CVS-el letölteni ha a legutolsó verziót szeretné valaki megkapni a PHPből. Sascha Schumann-nak köszönhetően megvan a válasz:

  • HEAD: Ez lesz a PHP 5 kódja (jelenlegi fő fejlesztési irány) $cvs co php5

  • PHP_4_3: "Karbantartásra" (csak hibajavítások jelennek már meg) $ cvs co -r PHP_4_3 php4

  • PHP_4: PHP 4-es fejlesztések (bármi) $ cvs co -r PHP_4 php4
Fontos még, hogy a "php4-only" nem tartalmazza a Zend Engine-t, és aTSRM-et.

Solaris fordítási problémák - A Solaris grep és sed programjai nem képesek a PHP fordításakor a megfelelő módon működni, de fejlesztők már találtak egy lehetőséget ami anélkül orvosolja a problémát, hogy újabb programot telepítenénk. Kiderült, hogy a Solaris kétféle grep-el rendelkezik, és az egyik megfelelő a PHP fordításához. A fordító rendszert ezért ehhez igazították.

NSAPI változások - Uwe Schindler dolgozik a Netscape szerver felület problémáinak kijavításán. Ezzel megoldódik a hiányzó környezeti változók problémája, másokkal együtt. A kód Netscape / iPlanet Servers 3-as vagy újabb szerverekkel működik jól.

php.NET - A hét egyik legizgalmasabb híre, hogy Sterling Hughes megint azon töri a fejét, hogyan lehetne a PHP határait kiszélesíteni. Az absztrakt adattípusokat támogató kiterjesztés első verziójánal bejelentése után most a .NET támogatáson dolgozik. Lehetséges, hogy a PHP 5-ös verziójában ez már szolgáltatássá is válik.

A már létező nyílt forráskódú Mono .NET rendszerre építve Sterling már elkészített egy kiterjesztést, ami .NET assembly-k elérésére képes.

Sterling egy weboldalt is gyorsan összerakott további információkkal az érdeklődők számára.

Fontos megjegyezni, hogy bár kiterjesztéssel már most sokmindent el lehet végezni, alpha állapotú kódnak számít, és csak a PHP 5-ös ágon fejlesztett PHP core-al fog együttműködni.

Servlet SAPI - A servlet SAPI-t használók számára jó hír, hogy Giuseppe Tanzilli-nek köszönhetően a halogatott hibajavítások megtörténtek, így az SAPI már fordítható. A kód valószínűleg a következő 4.3.X kiadásban megjelenik.

Időzónakezelés - Egy új timezone_offset() függvényt adott David Gillies a PHP forráskódjához. Ez lehetővé teszi, hogy kiszámítsuk egy megadott időzóna állomány (alapértelmezésben /etc/localtime) és a GMT közötti eltérést egy megadott időpontban (alapértelmezésben time()).

Ezen kívül Moshe Doron is új függvényekkel ajándékozta meg a PHP-t, amelyek egy megadott szélességi és hosszúsági fokon a napkelte és a napnyugta időpontjának számítására alkalmasak.