ugrás a tartalomhoz

Mégsem az Apache a legnépszerűbb webszerver?

Bártházi András · 2003. Jan. 25. (Szo), 01.56
A Port80 Software nevű cég egy érdekes felmérést tett közzé a napokban. A gyakran idézett felméréseiről ismert cég, a Netcraft cikkei alapján eddig 62%-os Apache részesedésről beszéltünk. Ezzel szemben a Port80 felmérése 54%-os IIS részesedésről beszél, sőt, az Apache náluk csak harmadik. A titok nyitja természetesen abban rejlik, hogy mely szervereket vizsgáljuk.

A Port80 egy "új" megközelítést alkalmazott, a legnagyobb 1000 cég szerverét mérte, míg a Netcraft megpróbálja az összes weblapot figyelembe venni (egy robottal gyűjtenek webcímeket, melyeket utána lekérdeznek).

Mindkét mérés az adott szerverhez egy alap GET kérést küld el a szervernek, s az adott válaszból próbálja meghatározni, hogy milyen szerverről van szó. Bár a Netcraft mérésében minden bizonnyal közrejátszik, hogy a nagy hosztingcégek, melyek rengeteg kis weboldalt szolgálnak ki, külön-külön szerverként vannak mérve, más (szigorúbb mérést használó) források szerint is hasonló lehet az arány.

Hozzá kell tenni, hogy a Port80 nem mondható független szakértőnek, hiszen IIS megoldásokat gyártó cégről van szó. Ennek ellenére a számok magukért beszélnek, és ellenőrizhetőek, amit pár weboldallal meg is tett a Serverwatch.

Íme a felmérések:
A Port80 felmérése
A Netcraft legfrissebb mérése
A ServerWatch cikke

Megjegyezném, hogy lehet csak az én figyelmemet kerülte el, de a legegyszerűbb megoldást nem használják a virtuális hosztok kiszűrésére, mégpedig hogy egy IP címre csak egy szervert számolnak. A történethez még az is hozzátartozik, hogy egyik felmérés sem tudja mérni, hogy hány százalékban "hazudnak" a szerverek, azaz megtévesztésként (hackerek, automatizált betörések ellen) mást állítanak magukról, mint a valóság.

A tanulság valószínűleg annyi, hogy a legnagyobb cégeknél nem tétel a szerver biztonságos szinten való tartása (akármennyibe is kerül az), míg a kisebb cégeknél ez elég fontos szempont. A legnépszerűbb szerver persze még mindig úgy tűnik, hogy az Apache, de nem mindegy, hogy a vezető vállalatok hogyan döntenek ebben a kérdésben, és mely platformot választják.
 
1

Re: Mégsem az Apache a legnépszerűbb webszerver?

Anonymous · 2003. Már. 26. (Sze), 03.00
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Netcraft mint teszter, pár éve már jól beégette magát egy linux-winNT enterprise server szintű felméréssel, ahol meglepően jobb lett a winNT mint a linux. Erre megnézték jobban a paramétereket, hát nem a winnt alatt volt a jobbik ló? a vastagabb kábel? a kevesebb adat?
És ki fizette bőkezűen a felmérést? Egyet tippelhettek...$-)
Asszem a 99(ne vegyél mérget rá)es CHIP ben is volt szó róla.