ugrás a tartalomhoz

PHP 4.2.0

Granc Róbert · 2002. Ápr. 23. (K), 01.51
Végre megjelent a végleges PHP 4.2.0! Letölthető a php.net-ről, illetve annak tükörszervereiről (mint pl. a hu.php.net vagy a hu2.php.net.

Windowsos felhasználóknak hadd segítsek a telepítésében. Tessék lapozni!

1. lépés: letöltés.

a) A PHP 4.2.0 Windowsra letölthető a fenti címekről.

b) Szükség van még egy webkiszolgálóra is, legyen ez a világ legjobbja, a 2-es Apache: httpd.apache.org.

Közvetlen letöltés: itt.

2. lépés: telepítés

a) A telepítés sorrendje már mindenféleképp az Apache-csal kezdődik: a .msi fájlt kell futtatni. Ha Windows95-öt vagy NT-t használtok, akkor nem fog működni, először telepítsd Win98 és 95 esetén ezt, Windows NT esetén ezt a fájlt!

b) Miután ez megvan, jöhet a php. A fentiekben letöltött zip fájlt csomagold ki a szimpatikus helyre (pl. c:\php vagy c:\apache\php, stb.), majd másold a php4ts.dll és a php.ini-dist fájlokat a Windows/System (Windows 95, 98 és ME esetén), illetve a Windows/System32 (Windows NT, 2000, illetve XP esetén) könyvtárba, majd a php.ini-dist-et nevezd át php.ini-re!

Ezután szerkeszd az Apache2 könyvtárában található conf/httpd.conf fájlt: a DirectoryIndex sort egészítsd ki az index.php direktívával is, majd a fájl végére szúrd be a következő két sort:

LoadModule php4_module C:/PHP/experimental/apache2filter.dll

AddType application/x-httpd-php .php .php3 .phtml


(ahol a C:/PHP értelemszerűen a saját PHP-d telepítési útvonala!). Ezután még a helyi honlapod elérési útvonalát kell megadni, ami alapértelmezésként az Apache2 htdocs könyvtára. Ennek megváltoztatásához két sort is át kell írni: a DocumentRoot és a <Directory> sorokat is.

3. Próbáld ki!: készíts egy phpinfo.php fájlt a következő tartalommal:

<?php

phpinfo();

?>

Másold be ezt a fájlt a fent megadott könyvtárra (alapértelmezésként az Apache2/htdocs), majd indítsd el az Apache2-t ha nem futna, és írd be a címet a böngésződ címsorába: http://localhost/phpinfo.php

Ha mindent jól csináltál, akkor most a PHP beállításait hosszasan taglaló oldalt látsz majd. Gratulálunk!

Még egy megjegyzés: a PostNuke (és a PHP-Nuke) honlapok saját gépen történő futtatásához a Windows/System(vagy System32) könyvtárban lévő php.ini fájlban meg kell változtatni a register_globals változó értékét "On"-ra, különben nem működik a Nuke.

Ennyi. Remélem, lesz, aki hasznát tudja venni majd, sok sikert!