ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 74.

Granc Róbert · 2002. Feb. 11. (H), 23.26
A Zend heti hírlevelének 74. számából:

További kézikönyv-fordítások - a PHP kézikönyv magyarra fordítását Balogh Tibor (és mások) végzik, de további segítőkre lenne szükség. Jelentkezni szokás szerint a PHP fejlesztői levelezőlistán, illetve a magyar fordítási levlistán lehet: http://weblabor.hu/listak/. A Zend hírlevélben történt felhívás eredményeként pl. igen nagyszámú jelentkezés érkezett a héten a héber nyelvű fordítás elkészítésére is.

Kisbetű-nagybetű érzékeny PHP - a PHP-s közösségben már egy jó ideje terjednek pletykák ilyen verzióról. Valójában ez a tulajdonság a következő Zend motor része lesz, viszont azok számára, akik nem tudnak annak megjelenéséig várni, elkészült és letölthető egy patch, amely az egész jelenlegi Zend motrot kisbetű-nagybetű érzékennyé teszi, az állandók kivételével. A patch-csel együtt letölthető egy kis eszköz is, amely kicsit barátságosabbá teszi a forráskódok alkalmazását az új környezetben.

Negatív kulcsok - Jon Parise egy a PHP dokumentálatlan tulajdonságát fedezte fel. Habár a kézikönyv világosan kijelenti, hogy negatív egész számok nem használhatók tömbök kulcsaként - ez nem így van. Ám a hasonló tulajdonságokkal együtt ebben sem szabad teljesen megbízni - a kézikönyvnek van igaza, ez pedig valójában csak egy hiba...

Refcount a var_dump-ban - Jason Green bejelentette terveit, hogy a var_dump parancs a refcount információt is tartalmazza, ám rövid párbeszéd után a végeredmény az lett, hogy valóban szükség van ugyan erre a funkcióra - de külön funkcióként, önállóan.

ftp_get hiba Win 9x alatt - a funkció a nem-NT platformokon hibás "timeout" kód miatt nem működik, a javítás hamarosan a CVS-be, majd a legközelebbi kisebb PHP változatba is belekerül majd.

Zend motor - Zeev Suraski bejelentette, hogy a Zend motor (mindkét változat) CVS fáit a hivatalos PHP-s cvs.php.net gépre szeretné költöztetni. Ennek több oka is van: Zeevnek van egy kis szabad ideje :), a licensz BSD-típusúvá változott a közelmúltban, valamint így rendelkezésre állna a php.net webes CVS-e is. A cvs.zend.com címen a kód továbbra is elérhető marad de csak olvasható formátumban.

Build rendszer - Sascha Schumann keményen dolgozik az új PHP build rendszeren, a héten két tesztkiadást is közzétett. A második (amely elérhető ezen a címen) 20%-os sebességnövekedést ért el, valamint 8 MB-tal kevesebb tárhelyet használ. A lista várja "egzotikus" build környezetekkel rendelkező önkéntesek jelentkezését, akik alkalmaznák a patchet és közzétennék tapasztalataikat a PHP levlistán.

Ennyi volt a 74. Zend hírlevél.
 
1

Re: 74. szám

Anonymous · 2002. Feb. 12. (K), 15.38
Balogh Tibor szerepe így az itt leírt formában nem megfelelő. A cspathoz fordítóként, és nem irányítóként csatlakozott. Rögtön belekezdett két fordításba, ami azt jelenti, hogy remélhetőleg hamarosan tőle is olvashattok magyar oldalakat :)
2

Re: 74. szám

rgranc · 2002. Feb. 12. (K), 15.47
OK, lehet, hogy kicsit félrefordítottam az eredeti szöveget, amikor azt írtam, hogy Tibor fogja össze a fordítást. Javítva. Viszont az eredeti hírlevélben se értelmes a dolog, mert ott meg úgy állítja be, mintha ő fordítaná a kézikönyvet (egyedül)...

Na, a javított változat remélem már jó... :)
3

Re: 74. szám

Anonymous · 2002. Feb. 16. (Szo), 19.03
Az en ertelmezesemben: "...Balogh Tibor resztvesz a PHP kezikonyv magyarra forditasanak folyamataban..."