ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 70.

Granc Róbert · 2002. Jan. 14. (H), 14.15
A Zend 70. hírleveléből:

2. PHP konferencia - ismét az O'Reilly Nyílt Forráskód konferencián, július 22-26 között San Diegoban, Kaliforniában. Bővebb információ a konferencia honlapján.

Nemzetközi PHP konferencia - ha már a konferenciáknál tartunk, a tavalyi frankfurti Nemzetközi PHP Konferencia összes előadása elérhető saját honlapjukon. A résztvevők már tudják, hogy nagyon érdekes előadások szerepeltek ott, a témák közül kiemelendő talán a PHP-GTK, valamint az XML és XSLT technológiák.

snaps.php.net - valószínűleg konfigurációs hiba miatt a snaps.php.net ideiglenesen mindenkit a PHP főoldalra irányít, de hamarosan kijavítják a hibát.

Universe kiegészítő - jelenleg a hivatalos CVS-be illesztéshez próbálják kemény munkával megtisztítani a Universe néven ismert CORBA kiegészítőt. A kód várhatóan hamarosan készen lesz, további infók a hivatalos Universe honlapon.

cURL felmérés - az eredmények és a felmérés honlapja.

Két új kiegészítő - az első egy SOAP kliens, amely nagy valószínűséggel hamarosan bekerül a hivatalos PHP disztribúcióba, a másik pedig az OpenGL API elérésére szolgál, ez a PECL része lesz.

CVS változások - a kódba belekerültek a többbájtos karakterkészleteket támogató reguláris kifejezések, az FTP kiegészítőbe az IPv6 támogatás, és egy új, memcpy() alapú wordwrap()

megvalósítás, amely a kezdeti tesztek alapján egyszerűbb sztringek esetén akár 60%-kal is gyorsabb lehet.

Parancssoros interfész SAPI - a CGI SAPI alapján elkészült egy CLI (command line interface) SAPI a PHP 4.1.x részére. Speciálisan a parancssoros futtatásra átalakítva, ez a SAPI nem küld HTTP fejléceket, valamint a hibaüzeneteket is HTML formázás nélkül küldi vissza. Nagy esélye van annak, hogy már a következő PHP verzióba belekerül ez a szuper funkció, a CVS-ből már letölthető.

$array_new = $array1 + $array2; - a fenti kifejezés, habár gyakorlatilag az array_merge() függvényt helyettesíti, jelenleg egyáltalán nincs dokumentálva. A hibajelentés eredményeként valószínűleg hamarosan belekerül a kézikönyvbe ez a funkció is.

PHP biztonsági kiegészítő - Bejelentették a ScriptHash 0.5-öt a PHP 4.1.x változatokhoz. A ScriptHash számos, a biztonsággal kapcsolatos funkciót tartalmaz, mint pl. megoldást arra, hogy a jelszavainkat a PHP szkriptekben kell tárolnunk. Részletek a PHP levelezőlistán vagy a ScriptHash honlapján.