ugrás a tartalomhoz

PHP Konferencia 2001 Frankfurt

Granc Róbert · 2001. Nov. 15. (Cs), 00.34
Goba küldte a beszámolót a PHP listára, szíves engedelmével tesszük itt is közzé:

Üdv!

Nos többen a listán és magánban is kérték ezt a levelet, úgyhogy itt volt az ideje végre megírni :)) Képeket gondoltam mellékelni, de azok a képek, amiken emberek is lettek volna, eléggé sötétek lettek, nem biztos, hogy beszkennelve is jók lennének (én taktikai okok miatt egyszerhasználatos kis primitív gépet vittem, nem valami digitális csodát, amit a többi látogató használt :).

Néhány random sorrendű benyomás Frankfurtról:

- Vasárnap mindenki alszik, senki nincs az utcán, lehúzott redőnyök, nincs forgalom, semmi. Ezek tudják hogy kell élni, nem sietik el, vasárnap délig szinte nem volt élet sehol...

- Nincs zöld villogó a gyalogosnak, de minden lámpa mellé kiírták, hogy mutass peldát gyerekeidnek, és csak a zöldön menj át...

- Minden atomatizált, a minden második sarkon előforduló cigiautomatától kezdve a vonat és buszjegy (sőt bérlet!) automatán keresztül a bélyeg(!) automatáig. Gyorsan megy ezekkel a vásárlás, ha megszokod...

- A helyi vonatok gyorsabbak, es kényelmesebbek mint az ezer kilométeren közlekedő Budapest-Köln Liszt Ferenc Eurocity...

- Szinte mindenki tud angolul, ha megszólítod az utcán. Középkorúaktól lefelé...

Na jó, most már a konferenciáról:

Minden nagyon szép volt, minden nagyon jó volt, (szinte) mindennel meg voltam elégedve. :))) Tényleg nagyon élveztem. Megérte a csökkentett költséget.

Volt szerencsém spórolni a szállással, mivel egy Youth Hostelben laktam, 5öd annyiért, mint a hivatalos szálloda, de a hivatalos szállodában a konferencia díjban (diák díj) benne volt az ebéd, vacsora, szóval nem maradtam éhen, sőt nagyon jókat is ettünk :)

A közlekedés került emiatt egy kicsit többe Frankfurt belvárosából a kívül eső konferencia hotelbe, de megérte. Így a belvárosból is sokat láttam... Igen, én a belvárosban laktam, és a drága konferencia hotel volt félreeső kies helyen :)

A hotel mindenesetre nagyságrendekkel jobb volt, mint amilyen rossz helyen volt. Az ellátás kiváló volt. Mondjuk éppen felújítás volt, de ezt elviseltük, nem volt probléma.

A konferencia három napjából az első workshop nap, ami egész napos aktívabb egy téma köré csoportosuló dolgot jelent. Itt a PHP Internals/Extensions nevű workshopot látogattam, ami egy egyszerű extension megírását mutatta meg, hogy hogyan kell extensiont létrehozni, hogyan tudsz PHP függvényeket definiálni, változó számú parametérekkel dolgozni, erőforrásokat létrehozni, lekérdezni, tömböket kezelni (nem PHP-ben, hanem C-ben, amiben a PHP extensiont meg kell ugye írni). Ez tulképpen a zend api használatát jelenti, ami nem igazán egyszerű, de bele lehet szokni.

A másik két nap "konferencia nap", ami azt jelenti, hogy egész nap 75 perces előadások váltották egymást kényelmesen nagy kávé, ebéd es vacsoraszünetekkel. Ezen szünetek alatt mód nyílt arra, hogy soha nem látott internetes ismerőseimet most mar élőben is megismerjem, szóval sikerült beszélgetni reprezentatíve sokféle földrész/ország lakóival, pl. USA, Dánia, Ausztrália, Franciaország, Olaszország. Szep számmal voltak németek, mert persze az előadások 35-40%-a is németül folyt le.

A konferencia napokon ilyen dolgokat hallgattam, mint "PHP: Hackers paradise", "RTFS: Introduction to PHP source", "Sharing PHP with thousands of users: case of a free shared hosting", "Interface design and usability", "Advanced techniques for debugging PHP applications", és még sorolhatnám :)) Az előadások nagyrésze kiváló volt. Ezutóbbi debugging éppen Rábai Gyula magyar BME doktorandusz hallgató előadásában. Nagyon jól csinálta :)))

A részletes program kiosztás a neten is fent van: http://www.php-conference.de/

Voltak kiállítások is, pl. bemutatták (mit bemutatták, maga Zeev Zuraski, a Zend alapitója, a PHP 4 egyik alap embere mutatta meg) a Zend IDE 2-t, működés közben. Lenyűgöző volt. Megnéztük a Maguma PHP4EE Visual Builder, és a többi kapcsolódó eszköz működését, és terveket a további funkciókról. Nagyon ígéretes. A Nusphere is kint volt a PHPEd saját verziójával.

Probáltak kedden este bulit csinálni. Amire itt sok embernek felcsillanhat a szeme, az az estétől hajnali háromig ingyen sör :) Nem sor, sör :) De a buli annyira nem jött össze, de beszélgetés volt.

A végén szerda délután volt még egy érdekes dolog, amikor a PHP Q&A session következett. Arról szólt, hogy a PHP Group kiállt a színpadra, és lehetett kérdéseket feltenni. Namost itt Rasmus Lerdorf azt mondta, hogy akkor már menjen mindenki oda, aki a CVS accountjaval hozzátett valamit a PHP-hez, hiszen ezt nem pár ember csinálja, nem csak az a pár főmufti, akiket a PHP Group néven emlegetünk, hanem nagyon sokan mások.

Erre odacsődültünk sokan a színpadhoz, és máris hatékonyabban tudtunk válaszolni a kérdésekre.

Furcsa volt eljönni a konferenciáról, es hazatérni. Sok időt szívesen eltöltöttem volna még ott, PHP-vel is, vagy anélkül :))

A konferenciával kapcsolatban összességében végülis az tetszett, hogy nagyon jó volt a szervezés, bármilyen kérdésre, problémára pillanatokon belül választ találtak. Kiválóan angolul lehetett szinte mindenütt kommunikálni. A konferencia szálloda nagyon jó volt. Rengeteg embert ismertem meg, részben olyanokat, akiket már eddig is ismertem, csak személyesen nem, részben pedig teljesen új arcokat. Könyv szerzőket, fő szoftverfejlesztőket... Ez volt az egyik legjobb dolog. Az hogy közben egy csomó okosságot sikerült felszedni a session-ök folyamán, persze szintén nem elhanyagolható :))

Akinek kedve lett jönni jövőre, már megvan a pontos dátum, november 4-6 ha jól emlékszem. Én remélem ott tudok majd lenni :))

Közérdekű kérdéseket a listára kérném, magánjellegű kérdéseket magánba ;)

Goba

Képek:

http://www.bttr.org/phpconf/ (Ralf Geschke)

http://www.photoalbum.nohn.net/PHPConference2001 (S. Nohn)