ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 62.

Granc Róbert · 2001. Nov. 13. (K), 11.11
A 62. Zend hírveléből:

Zend licensz - a Zend Technologies izgalmas bejelentést tett: a Zend Engine-t BSD stílusú licensz alá helyezik majd. Habár még nem választották ki a pontos specifikációt, a Zend Engine új licensze lehetővé teszi mindenki számára a szoftver tetszőleges, akár üzleti felhasználását is.

Számos fejlesztő ódzkodott a kódtól a "standard" licensz hiánya miatt. Remélhetőleg a Zend lépése jóval nagyobb részvételi arányhoz vezet majd, és többen használják majd a technológiát is.

Windows CHM hiba - egyes jelentések szerint a windows súgófájl formátumú PHP kézikönyv Windows XP alatti megnyitása összeomlasztja a súgót. Jelenleg folyik a probléma elemzése, a javított .chm kézikönyvek a jövő héten várhatóak.

NEWS és Changelog - már egy ideje léteznek tervek arra, hogy a forráskód központi ágában csak a legfontosabb kiegészítők maradjanak. Erre készítene fel az az ajánlás is, amely szerint különálló NEWS és Changelog fájlok készülnének minden egyes kiegészítőhöz a jelenleg létező központi két fájl mellé.

Fájlok feltöltése - számos jelentés érkezett arról, hogy a $HTTP_POST_FILES és a $_FILES[] másként működnek a PHP 4.0.6-ban és az egyelőre még megjelenés előtt álló PHP 4.1.0/4.2.0-ban.

Úgy tűnik, hogy a fájlfeltöltés meghiúsulása esetén a tömb tmp_name eleme marad üres a PHP 4.0.6-ban, míg az újabb verziókban az egész tömb üres marad. Egyelőre vizsgálják a kérdést, de az bizonyos, hogy a kézikönyvben ez az "új" viselkedés szerepel "helyes" viselkedésként.

DOMXML kiegészítő - egy lengyel fejlesztő készített egy kiváló patchet a PHP 4.0.6-hoz, amely új funkciókat ad a DOMXML kiegészítőhöz. Az új tulajdonságok:

htmldoc és htmldocfile funkciók (xmldoc és xmldocfile a HTML formátumhoz)

domxml_htmldumpmem funkció (domxml_dumpmem a HTML formátumhoz)

libxslt_applyxsl funkció (a libxslt használatánál; for XSLT transzformációkhoz)

jobb hibakezelés a fenti funkciókhoz

[ICONV]: jobb hibakezelés az iconv funkcióhoz

A libxml2 támogatás is belekerült, amely a jelenlegi verzióban egyáltalán nem érhető el.

PostgreSQL Async - egy béta kód lehetővé teszi a PostgreSQL libpq aszinkron interfészen keresztüli elérését.

Ezek a funkciók jelentősen felgyorsíthatják a lekérdezéseket, de figyelembe kell venni, hogy nem használhatóak perzisztens kapcsolatok esetén.

PHP és Netware - gondok merültek fel a fordításnál, a listán Netware és Apache szakértők segítségét várják.

gettext kiegészítő - új kódrészlet került bele, amely a bind_textdomain_codeset() funkcióval lehetővé teszi célkarakterkészlet kiválasztását a fordított szövegekre, a snapshotokban már kipróbálható.

Ennyi volt az e heti Zend hírlevél, a kapcsolódó linkek, hírek elérhetőek innen: http://www.zend.com/zend/week/week62.php