ugrás a tartalomhoz

A nap linkje: Post-Nuke

Granc Róbert · 2001. Júl. 3. (K), 12.14
Sokan, sok helyütt, sokféle okból kritizálják az általunk is használt PHP-Nuke tartalomkezelő rendszert. Sokszor teljesen jogosan. Ám mint oly sok GPL licenszű, ingyenesen használható, szabadon módosítható alkalmazás esetén is: ha valami gondunk van vele, nyugodtan megcsinálhatjuk mi magunk. Ha nem tudjuk, fizethetünk érte másoknak vagy kereshetünk helyette mást. Természetesen lehet javaslatokat tenni, hibákról beszámolni, de a fejlesztő(k)nek minden joguk megvan arra, hogy ezekből mit fogad(nak) meg, mit változtat(nak).

Francesco Burzi, a PHP-Nuke jelenleg Venezuelában élő fejlesztője a saját feje után megy, nem adja ki a kezéből a fejlesztést, azokat a funkciókat rakja a Nuke-ba amelyeket ő jónak lát, és úgy, ahogyan azt ő jónak látja. Persze azért nagyon sok mindent megfogad, sokat fejleszt és változtat a felhasználók visszajelzései alapján.

Annak, hogy a fejlesztés egyetlen ember kezében összpontosul, vannak előnyei és hátrányai is...

Hogy sokan nem várnak FB-re, hanem inkább saját kezükbe veszik a fejlesztést és átírják a GPL licenszű PHP-Nuke-ot a saját igényeik szerint, szintén lehet hátrány, de lehet előny is.

A legismertebb Nuke-változat eddig a MyPhpNuke (http://www.myphpnuke.com) volt, amely a Nuke számos ismert hibáját kijavította, fejlesztett rajta itt-ott, és legfőképpen egy helyen, könnyen telepíthetően és karbantarthatóan nyújtotta a PHP-Nuke-ot és annak minden lényeges modulját.

A MyPhpNuke a fejlesztői szerint most jutott el abba a stádiumba, ahol kiléphet a Nuke "árnyékából", és "saját lábára állhat". Elképzeléseik szerint ennek eredménye egy teljesen új, objektumorientált portálrendszer lesz majd, a MyOOPS (http://sourceforge.net/projects/myoops).

A helyét (reményeim szerint is) a Post-Nuke fogja majd betölteni, amelynek fejlesztése mintegy két hónapja kezdődött meg, és már ki is adták első alfa verziójú Nuke-változatukat, amely gyakorlatilag a PHP-Nuke 5, a következő változásokkal:

  • a statisztikák, a témák (topics.php) és a toplisták modulba kerültek

  • minden oldal teljesen szabályos html kódú

  • teljesen CSS alapú lett minden oldal font- és színkezelése

  • a header.php-t kijavították, hogy a méretes javascript kód már csak az üzeneteket kezelő oldalakon bukkan elő

  • javították az eredeti angol nyelvi fájl hibáit

  • teljes telepítőt készítettek hozzá

  • valamint a PHP-Nuke 5 számos apróbb hibáját is kijavították.


Emellett a telepített PHP-Nuke 5 gond nélkül upgradelhető a Post-Nuke-re... Jelenleg a Phorum integrálásán dolgoznak, honlapjukon már látható a működő modul. Ha teljesen befejezik, lehet, hogy mi sem a Nuke 5 final + NukeAddon kombinációra térünk át, hanem a Post-Nuke-ra annak számos előnye miatt... Egyben reménykedem, hogy FB megfogadja a Post-Nuke fejlesztőinek tanácsait, és maga is javít a Nuke 5 számos hibáján.

Hogy akkor miért használjuk most mégis a Nuke 5-öt a phpinfón? Egyértelmű: én nem találtam másik, hasonló funkcionalitású, mégis könnyen kezelhető és egyszerű CMS-t. A Post-Nuke jó úton jár afelé, hogy elfoglalja a PHP-Nuke helyét: nem új fejlesztésként, hanem a Nuke logikus evolúciójaként, annak javított változataként.

Post-Nuke honlap: http://www.postnuke.com

SourceForge honlapjuk: http://sourceforge.net/projects/post-nuke
 
1

Re: A nap linkje: Post-Nuke

melon · 2001. Júl. 4. (Sze), 11.26
Hát, ha meg tudják oldani azt, hogy nincsenek benne direkt <font> tagek, akkor jó. Szerintem sokan szeretnének css-ben abszolút testreszabni a kinézetet.