ugrás a tartalomhoz

Az adatbáziskezelés alapjai

Granc Róbert · 2001. Május. 22. (K), 12.03
A PHP egyik erőssége a dinamikus weboldalak építésében az adatbázisok kezelése. Ám ahhoz, hogy egy adatbázis effektív lehessen, a létrehozásakor alaposan át kell gondolni, milyen táblákra, mezőkre van szükségünk, hogyan tudunk adatokat beilleszteni, illetve lekérdezéseket végrehajtani adatbázisunkon. Ma már számos könyv foglalkozik magyar nyelven is az adatbáziskezelés alapjaival, a neten viszont nem sok minden érhető el. Mit kellene elolvasnunk az alapvető ismeretek megszerzéséhez?

PHP-s fejlesztésekhez legtöbbször a "két nagy" ingyenes SQL adatbáziskezelő rendszert, a MySQL-t (http://www.mysql.com) és a PostgreSQL-t (http://www.postgresql.org) használják. Emellett a PHP támogat szinte minden számbavehető adatbáziskezelő rendszert, az Oracle-től a Microsoft Accessig.

A MySQL dokumentáció innen tölthető le különböző formátumokban (HTML, PDF, PostScript, Texinfo), a PostgreSQL oldalán pedig a dokumentációk és a FAQ mellett egy kitűnő könyv, az Addison Wesley kiadásában megjelent PostgreSQL: Introduction and Concepts is olvasható HTML formában.

Az SQL adatbáziskezelésről szól két kiváló interaktív tananyag is: első rész, második rész. Nem csak elmagyarázzák az alapvető SQL parancsokat, de azokat rögtön gyakorolni is lehet egy webes interfész segítségével.

Egyéb általános SQL tananyagok:

SQL tutorial by examples

SQL Reference

SQL Tutorial

Oracle SQL tananyag tölthető le innen PostScript és PDF formátumban, valamint egy másik olvasható itt. Az Oracle adatbáziskezelő honlapján kívül számos információ található ezen az oldalon is.

Magyar nyelven sajnos csak egyetlen használható SQL tananyagról van tudomásunk, ez pedig a Prog.hu (http://www.prog.hu)adatbáziskezelésről szóló alapos, kiváló cikksorozata:

Adatbázisok Alapok

Relációs adatbáziskezelő-nyelvek, SQL

A MySQL-ről általánosságban

További SQL parancsok és DBase