ugrás a tartalomhoz

Levelezőlisták illemszabálya (v1.05 - 2003. október 18)

A Weblabor szerveren több publikus levelezőlista is működik. Ezeknek a levelezőlistáknak az illemtanát foglalja össze az alábbi írás. Az itt szereplő szabályok a listák több éves működése során alakultak ki, a Weblabor levelezőlisták tagjai által betartandó szabályokat jelentik. Amennyiben nem tudod elfogadni az itt leírtakat, vagy nem értesz egyet valamely ponttal, kérlek írj a info##kukac##weblabor.hu email címre. A Weblabor levelezőliták tagjaitól elvárjuk, hogy a listákkal kapcsolatos kérdésekben az ebben a dokumentumban leírtak szerint cselekedjenek.

Feliratkozás es leiratkozás a Weblabor listákról

A Mailman listakezelő felületen lehet feliratkozni és leiratkozni a levlistákra, levlistákról. A feliratkozáskor egy jelszót kell megadni, amivel a továbbiakban a beállítások megváltoztathatóak, illetve a leiratkozás megtörténhet. A jelszó ne legyen máshol is használt jelszó, mivel havonta emlékeztetőként kiküldésre kerül! Elfelejtett jelszó esetén ettől függetlenül is lehet kérni a jelszó elküldését a feliratkozáskor használt email címre a Mailman felületen.

A listák normál és napi egyszeri módban is elérhetőek. Normál mód esetén minden üzenetet rögtön megkapsz, napi egyszeri mód esetén többet kapsz meg egyszerre egy levélben. Ha gyakran megtelik a levélládád, vagy csak egyszerűen nem szeretnél mindent azonnal olvasni, jó választás lehet a második módszer. Ezt a módot később is megváltoztathatod jelszavad es email címed használatával.

Nem csak weben, hanem emailben is jelentkezhetsz a listákra, ilyenkor egy véletlenszerű jelszót kapsz. Az email cím, amire egy subscribe témamegjelölésű levelet kell küldeni: *****-request##kukac##weblabor.hu, ahol a ***** helyére a levelezőlista nevét kell beírni (például wl-levlista-request##kukac##weblabor.hu).

Feliratkozás után bejelentkező levelet kapsz a listakezelő programtól. Azt feltétlenül őrizd meg későbbi használatra. A leiratkozás hasonló formákban történhet, erről már a kapott levélben részletesebb információkat találsz.

Ha hosszabb ideig nem tudod olvasni a listát, mindenképpen érdemes bekapcsolni a nomail lehetőséget, amivel a lista tagja maradsz, de semmilyen üzenetet nem kapsz. Ha hosszabb ideig visszapattannak a levelek a címedről (betelt levelláda, megszűnt email cím, technikaliag elérhetetlen cím), automatikusan nomail-re állítódik az állapotod. Ilyenkor neked kell visszaállítanod a Mailman felületen.

Amennyiben más vagy több email címmel szeretnél feliratkozni a listára, mint amivel olvasod, akkor fel kell iratkoznod az összes lehetséges email címeddel, és egy kivételével nomail-re kell állítanod a feliratkozásokat (pontosabban annyi kivételével, ahány helyre meg szeretnéd kapni a lista forgalmát).

Levelek küldése a Weblabor levelezőlistákra

A listára küldött levelek formátuma mindenképpen sima szöveges legyen (tehát nem HTML formátumú). Ne írj semmi olyasmit egy levélben, amit nem küldenél el levelezőlapon, azaz vállald a felelősséget azért, amit írsz! Próbáld mondanivalód kultúrált módon megfogalmazni! Tartsd észben, hogy minden amit írsz, egy archívumba kerül, így később rádkeresve az interneten ezeket is meg fogja a kereső találni.

Kérdések küldése

Ha hatékonyan szeretnél információkhoz jutni, az itt olvasható, levelezőlistáinkra jellemző tanácsok mellett mindenképpen olvasd el az Egyéb kérédseknél hivatkozott Hogyan kérdezzünk okosan című dokumentumot is.

A levelezőlisták témájának megfelelő leveleket küldj a listákra! A szorosan kapcsolódó területek kérdései rendben lehetnek, más téma esetén próbálj egy másik levelezőlistát keresni! Érdemes pár napig csak figyelemmel kísérni a listát, amikor feliratkozol, hogy be tudj kapcsolódni a 'vérkeringésbe'.

Mielőtt kérdést küldenél egy listára, próbálj meg utánanézni a levelezőlista archívumában illetve az interneten a témának! Ez utóbbihoz tudjuk javasolni a Google keresőt, ami, ha "helyesen teszed fel a kérdést", általában megtalálja neked, amit keresel.

Amennyiben nem vagy tisztában a szálkövetéses levelezés fogalmával, mindenképpen olvasd el a dokumentum végén található összefoglalót a témában, és tartsd magad az ott leírtakhoz!

Ne küldj el több listára is egy levelet! Ugyanúgy ne küldd el egy listára többször ugyanazt a levelet. Lehetséges, hogy a hálózat forgalma miatt a levelek kézbesítése kicsit késik. Ha listahibára gyanakszol, a info##kukac##weblabor.hu címre írj!

Ne sértődj meg, ha nem kapsz azonnal választ a kérdésedre. Különösen ne küldd el rövid időn belül másodszor a kérdést. Sokszor azért nem válaszolnak a levelekre, mert HTML levelet küldesz, vagy túl egyertelmű, archívumból vagy az interneten pillanatok alatt megszerezhető ismeretet tudnának csak megismételni a tagok.

Próbáld meg minél pontosabban feltenni kérdésed. Általános kérdéseket ne tegyél fel (hogyan írjak XXX nyelven programot?), mert ezekre általában nem lehet korrekt választ adni. Ha valami nem megy, másolj be a listára egy pár soros példát az általad sejtett hibát tartalmazó sorokkal, vagy pedig ha ez nem lehetséges, más módon (de ne a listán!) tedd elérhetővé a listatagok számára a programot, kódrészletet.

Vedd figyelembe, hogy a levelezőlistán különböző érdeklődésű, vallású, politikai nézetű, más és más technológiák és módszerek iránt elkötelezett emberek vannak jelen. Tartsd tiszteletben az ő véleményüket is, arról, hogy valakinek a zöld a kedvenc színe, másnak pedig a kék, nem érdemes vitatkozni.

A levelezőlistákon szigorúan tilos vallásról, politikáról és kapcsolódó témakörökről beszélni, a listákon szigorúan csak az adott lista témájában szabad megszólalni!

A levél témamegjelölése tükrözze a levél tartalmát! A téma nélküli leveleket lehet, hogy a szelektív olvasók meg sem nézik, vagy pedig nem szívesen válaszolnak rá.

A kérdések írásakor próbáld meg röviden összefoglalni, hogy

  • mi a probléma
  • milyen környezetben kellene megoldani a problémát [operációs rendszer, a használt nyelv verziója, egyéb fontos verzió és környezeti leírások]
  • milyen megoldásokat próbáltál már eddig

Ha automatikus aláírást használsz, fogd azt rövidre! Négy sornál semmiképpen ne legyen hosszabb. Hamar megismernek a listán, és csak felesleges forgalmat okozol.

A listára küldött leveket már nem lehet visszavonni (mint pl. a HIX Webmesternél). Ezért csak olyan levelet küldj a listára, amiben biztos vagy, hogy oda szántad!

Ne állíts be automata választ (pl. vakáción vagyok) a levlistáról érkező levelekre! Lánclevek, spam küldése a listára kifejezetten tiltott!

Ne küldj a listára csatolt állományokat! A naponta kiküldött változat olvasói nem tudnak semmit kezdeni a csatolmányoddal, és a lista nagy részét valószínűleg csak terheled vele. Egy URL megadása bőven elég.

Válaszok küldése

A listára csak a lista témájában feltett kérdésekre illik válaszolni! Nem a lista témájához tartozó kérdésre magánban válaszolhatsz. Lánclevekre es indulatos 'flame' levelekre semmilyen formában sem szabad választ küldeni a listákra.

Amikor a listára küldesz választ, a következőket gondold vegig:

Biztos, hogy a válasz a listára tartozik?
Ha nem, magánba küldd az érintetteknek! A lista nagyrészét nem érdeklik a magánjellegű viták vagy információcserék. Ha véletlenül mégis magánlevelet küldesz a listára, kérj bocsánatot a listától és a szándékolt címzettől. Ha simán csak válszolsz egy levelezőlistán érkezett levélre és magánlevélnek szánod, figyelj arra, hogy automatikusan a lista címe kerül kitöltésre címzettként!
Van a válasznak lényegi tartalma?
Ne küldj 'thx', 'köszi', 'egyetértek', és hasonló, semmitmondó leveleket a listára. Ha fontosnak tartod ilyenirányú érzésed kifejezését, magánba küldd!
Nem írta ugyanezt le előtted valaki?
Mielőtt válaszolsz a levelekre, mindenképpen olvasd el a témában érkezett összes választ, és csak akkor írj te is választ, ha újat tudsz mondani!
Megfelelő a levél témamegjelölése?
Ha nem, írd át értelemszerűen, és írj a végére egy "volt: régitéma" részt, ahol a régitéma a régebbi témamegjelölés. Így segítesz a szelektív olvasóknak, hogy tényleg csak az őket érdeklő kérdéseket tudják megnézni.
Mennyit kell beidézni az erdetiből?
Azokat a részeket idézd be az eredeti levélből, amikre válaszolsz. Senki sem szereti feleslegesen többször elolvasni ugyanazt. A beidézett részek alá írd a választ, hogy könnyen követhető legyen, mire reagálsz. Semmiképpen se hagyj bent a válaszban régebbi aláírást, lista láblécet, vagy egyéb 'digitális szemetet'.

Ha felteszel egy kérdést a listán, és magánban további jó tippeket kapsz, ami érdekelheti esetleg a listát, küldd be a listára is a tippet a forrás megjelölésével. Egy összefoglaló levelet is szívesen szoktak venni a lista tagjai.

Szankciók

Amennyiben valamely listatag sorozatosan nem tartja be az itt leírt irányelveket, a lista adminisztrátora egy előzetes figyelmeztetés után korlátozhatja vagy megszüntetheti listatagságát. A lista adminisztrátorának feladata a legjobb tudása szerint úgy alakítani a levelezést, hogy ez ne történjen meg.

Egyéb kérdések

Egyéb itt nem kifejetett kérdésekben a Netikett az irányadó. Eme dokumentum készítesekor is szabadon felhasználtuk az ott vázolt irányelveket. Az okos kérdezéshez nagyon tanulságos olvasmány Eric Steven Raymond How To Ask Questions The Smart Way című írása, amely Berta Krisztiánnak köszönhetően magyar nyelven is elérhető Hogyan kérdezzünk okosan címmel.

Ha valamilyen kétséged/kérdésed van, küldd azt a info##kukac##weblabor.hu email címre. Bármilyen kiegészítést, ötletet szívesen fogadunk ezzel a dokumentummal kapcsolatban.

Mellékletek

Szálkezelés

A weblabor levelezőlistáinak célcsoportja a webes szakmában dolgozók köre. Sokan vannak, akik úgy próbálnak lépést tartani a technológia fejlődésével, úgy próbálnak megoldásokat találni problémáikra mások segítségével, hogy több levelezőlista tagjai lesznek.

Több levelezőlista forgalmával azonban nehéz lépést tartani, ezért a listákon folyó beszelgetések közül azokat kell kiválogatni, amik érdekesek lehetnek az olvasó számára. Mindent elolvasni egyszerűen lehetetlen.

Szerencsére a témák kiválasztásában kiváló segítséget nyújt a modern levelezőprogramok "szálkövetés" (threading) támogatása. Ez azt jelenti, hogy egy faszerkezetbe gyűjtik az olvasó számára a beküldött kérdést, és az arra küldött válaszokat. Így ha egy kérdés teljesen kívül esik egy olvasó érdeklődési körén (például MySQL kérdés, ha az olvasót csak a PostgreSQL érdekli), akkor az egész szálat olvasottnak tekintheti, és a többi szál leveleivel folytathatja.

A szálkövetést a legtöbb levelezőprogram támogatja. Működése arra épül, hogy levélíráskor a küldő program a gépnevet és egy egyedi kódot tartalmazó azonosítót helyez a levél fejlécébe. Amikor erre válaszol valaki, az azonosító hivatkozásként megjelenik a válaszlevél fejlécében (ami már egy másik azonosítót kap). Így lehet követni, hogy melyik levélre írta a szerző a választ. Fontos megjegyezni hogy általában azok a programok is kezelik a szálakra vonatkozó levél fejléceket, amelyek a szálak felhasználói felületen történő megjelenítésére nem képesek!

Íme egy illusztráció: a wl-phplista egyik száljának megjelenítése Mozillában:

Egy szál a wl-phplista levlistáról

Egyetlen probléma adódhat ezen szolgáltatással, mégpedig az, hogy néhányan nem veszik tudomásul, hogy a szálak sok olvasó számára fontosak. A fenti képen például látszik, hogy egy teljesen új "Cgi hivas" témájú kérdést küldött be egy Zsolt nevű listatag.

Időnként szükség van egy szálban a témamegjelölés megváltoztatására, de itt nem ez történt. Zsolt nem új levelet írt a levelezőlistára, hanem választ indított CoL levelére, átírva a témát, és kitörölve az előző levél tartalmát. A levél írásához használt "válasz" művelet miatt a levelezőprogramja úgy értelmezte, hogy ő Col levelére szeretne reagálni, így elküldte Col levelének az azonosítóját a levél fejlécében. Emiatt jelent meg a szál nézetet támogató Mozillában a levél ebben a formában.

Ez az új levél írási mód talán kényelmesnek tűnik, hiszen nem kell megjegyezni a levlista címét, vagy előkeresni a címtárból, de a szálak követését használó levelezők számára ez maga a rémálom. Így követhetetlenné válik, hogy mi új kérdés, és mi válasz. Akik ezt a módszert választják a kérdésük megírására, általában a szálkövető olvasók figyelmét teljesen elvesztik, hiszen a száltól teljes mértékben eltérő kérdést indítanak el.

Érdemes a szálakat is támogató levelezőprogramok ezen szolgaltatását kipróbálni, mert hamar termeszetessé válik, és egy idő után már nem lehet nélküle élni. Javasoljuk, hogy ha eddig nem használtad ezt a levélolvasást jelentősen megkönnyítő szolgáltatást, mindenképpen tegyél egy próbát.

Ha nem is szereted meg, egy dologra mindig emlékezz: új kérdés küldésekor új levelet írj, ne már beküldött levélre válaszolj! A listatagoktól elvárjuk a fentiek megértését, és betartását! Köszönjük.

Szálkezelés beállítása Outlook esetén

A szálkezelés problémája fokozottan jelentkezik az Outlook* klienst használó tagoknál. Nekik szeretnénk segíteni, hogy be tudják állítani a szálkezelés felhasználói felületen történő megjelenítését. A menüpont megnevezésének sajnos semmi köze a szálakhoz (threading), itt másképpen hívják. Nézzük hogyan állítható be a szál nézet Outlook Expressben.

  • Angol verzió: View » Current View » Group Messages by Conversation.
  • Magyar verzió: Nézet » Aktuális nézet » Üzenetek csoportosítása témakörök szerint.

Még egyszer fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezen beállítástól függetlenül az Outlook Express ugyanúgy nyilváltartja a szálakat, a válaszoláskor kezeli azokat, csupán alapértelmezésben nem így jeleníti meg a leveleket a felhasználó számára.