ugrás a tartalomhoz

Ki miből tanulja a PHP-t?

Anonymous · 2004. Dec. 10. (P), 17.49
Hali!Az érdekelne, hogy ki milyen könyvből, leírásokból tanulja a PHP-t?Én a Tanuljuk meg a PHP használatát 24h alatt c. könyvből tanulok.Esetleg tudtok ajánlani valamilyen leírást vagy könyvet (akár neten pdf-ben) esetleg cikkeket?
 
1

RTFM :) - picit finomabban a

Dualon · 2004. Dec. 10. (P), 18.36
RTFM :) - picit finomabban a manualból, a weblaboros cikkekből, és profik által írt alkalmazások forrásából. Nem dicsekvésként mondom, de amit eddig saját kútfőből kisütöttem, az nem ritkán elég jól fedte a hozzáértők :) ötleteit, úgyhogy továbbra is bízom a fenti forrásokban + saját ötletekben.
2

ény

bbalint · 2004. Dec. 10. (P), 19.47
én az index.hu forráskódjában láttam <?php-t, így utam a php.net-re vezetett majd egy internetes keresőhöz és végül egy nagyon jó diplomamunkánál kötöttem ki, melyet Nagy Norbert írt és az akkori MIWO.hu megprogramozását mutatta/mutattya be.
ezen kívül csak a hivatalos manyuált olvastam és még most is az olvasom - inkább már csak függvényreferenciaként
egy időben "túl sok" PHP forráskódot is "néztem", ezért -úgyahogy- tuom mikor mit [nem] csinál a PHP ...

a magam részéről nem szeressem az ilyen könyveket, mert igencsak el avulnak és a mások forráskódjának nézését is csak ajánlni lehet

bbalint
3

könyv + progik

Cadeyrn · 2004. Dec. 10. (P), 23.36
Üdv!

Van egy könyv, ami inkább lehetőségekhez kellett (PHP Black Book), plusz van egy magyar tetxportál nevű dolog ( http://www.textportal.hu ), abból nagyon sokat tanultam az elején. Most meg kútfő illetve keresgélek a http://www.hotscipts.com-on.

Adios,
Cadeyrn
4

Perlből gyüttem...

kgyt · 2004. Dec. 11. (Szo), 04.29
Eredetileg a perlt használtam, de volt egy hely, ahol nem akartak perlt adni, így kénytelen voltam php-t programozni.
Tulajdonképpen nem volt nagy erőpróba, csak némi szoktatás és pár apró szintaktikai különbségen túl nem láttam akadályát az átállásnak.
Főleg a manuál és az öcsém segítségére támaszkodtam a kezdetekben, bár tanácsot most sem vagyok rest kérni.
A weblavoros PHP-Lista is jó eszköz a tanulásra, még akkor is, ha csendben figyelsz. A feltett kérdésekre megtalálni a választ pedig akár kihívásnak is tekinthető...
Megvettem a Fekete Könyvet és a két kötetes zöldet is, de nem sok hasznukat vettem...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
5

Érdekes, többen is azt mond

Vadember · 2004. Dec. 11. (Szo), 10.19
Érdekes, többen is azt mondják, hogy nem érdemes könyvet venni.
6

on-line

bbalint · 2004. Dec. 11. (Szo), 10.35
(szvsz) azért, mert egy-egy on-line forrás, mint például a hivatalos manual is sokkal frissebb (tud lenni), mint egy könyv.
amiket láttam/beleolvastam könyvek jobbik fele, azért [lehet] jó, mert nemcsak függvényreferencia, hanem mutat egy-egy példát, hogy mire jó, felhasználható az a függvény - bár az ilyen példákat a PHP Manual-hoz fűzött felhasználói megjegyzések része kiválóan helyettesíti.

bbalint
7

Ebben maximálisan igazad van

Vadember · 2004. Dec. 11. (Szo), 11.02
Ebben maximálisan igazad van, DE szerintem egy abszolút kezdőnek mindenképpen kell valamilyen könyv.Már csak azért is, hogy tudja azt, hogy egyáltalán mit kell tanulnia.Mert azért valljuk be, hogy a manual inkább referencia azoknak akik egy picit már járatosak a php-ban.És egy könyvben esetleg vannak fokozatosan nehezedő feladatok, amivel lehet ellenőrizni az elsajátított tudást.Bár ez csak az én véleményem, lehet hogy valaki könyv nélkül is tud tanulni(jó neki).
8

a kezdőnek olyan leírás kell...

Anonymous · 2004. Dec. 11. (Szo), 11.54
Szerintem a teljesen kezdőnek olyan leírás kell, ami valóban az alapoktól kezd. Eddig ami online leírásokat találtam, azokból úgy tűnik, mintha szakemberek írnák szakembereknek. Ne feledjük: a kezdő pl. a php fájlt böngészőben akarja megnézni, megijed a szótól: localhost, a kód meg kínaiul van neki. Ha azt akarjuk, hogy több php-s legyen őket kell kézenfogva vezetni a "0"-ról.
Értelmes ember nem a hozzáértés hiányát fogja az ilyen alapozó leírás készítőjéről feltételezni - ha az egyébként szakszerű - , inkább a jó oktatói érzéket.
Én a "24 óra alatt..."-al kezdtem és nagyon sokat gyakoroltam.

Üdv: Thom
9

A könyvek védelmében

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 12. (V), 14.17
Sajnos sok könyv terjed mindenféle fájlcserélőkön (ne kérdezze senki, hogy hol!), és ez letöri a könyvvásárló kedvet is. Én magamat általánosságban nem tekintem kezdőnek, bár nagyon sok téma új számomra. Időnként nagyonis érdemesnek gondolom beruházni egy könyvbe. Például amikor a MySQL-el ismerkedtem komolyabban, bevásároltam Paul Dubois: MySQL című könyvét (angolul), és alaposan átolvastam. Ha gyorsan akarsz több tudást felszedni, akkor valamilyen koncentrált információ forrás (könyv, tanfolyam) nagyon is jól jöhet. Én általában úgy járok a könyvekkel, hogy kezdeti töltöttséget szerzek belőlük, aztán referenciaként már a netet használom. Amikor tudom, hogy mit keressek, akkor már nem érdemes a könyvet lapozni. Amíg ismerkedem a dologgal, akkor nagyonis. Szerintem.
10

Na ja

kgyt · 2004. Dec. 12. (V), 15.34
A Perl esetében én is így voltam.
A PHP viszont annyira hasonlít rá, mintha csak egy modulja lenne.
Így egy kivétel állt elő...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
11

Ki miből...

Anonymous · 2004. Dec. 12. (V), 22.34
Első lépésként programozni kell megtanulni elméletben, majd egy nyelvet nagyon kitanulni, majd meginsmerkedni a webbel (hol és hogyan lehet kiskaput találni).
Ezután szerintem nincs más hátra mind logikusan gondolkozni.

Ja kb. én így csináltam (C->C++->HTML,JS->PERL->PHP).
12

könyv + on-line anyagok - két igenes

Anonymous · 2004. Dec. 13. (H), 01.07
napi nyolc óra gép előtti munka után olykor a szemem foly' ki.
próbáljátok ki ti is, milyen király ilyenkor az ágyban fekve
lapozgatni a könyvet.
nekem bevált:-)

ugyan hosszasan válogatok, s nem veszek meg minden xart,
aminek a borítójára ráírják, php,
eddig még nem akadt a kezembe olyan könyv, amiből ne sikerült
volna egykét jó ötletet begyűjtenem.

pölö a php fekete könyvet kimondottan szeretem. az írója nemcsak
programozóként van képben, de kimondottan olvasmányos is.

xxx
13

Könyvek

kgyt · 2004. Dec. 13. (H), 05.03
Nekem a Fekete Könyv írója kicsit nagyarcnak tűnt, ez pedig zavart.
A fordítás pocsék, tele helyesírási és nyelvtani hibával. :-(
(Majd én elmondom neketek gyerekek, mert én tudom ám...)

Joe Celko SQL Felsőfokon című könyve viszont remek...
Az író ért hozzá és jó a fordítás is, eltekintve az elgépelésektől, de ahhoz van csatolva javítólista...


Most sokat nevetek egy könyv szövegein, melyet 1998-ban vettem még, de akkor sok jó dolgot olvastam ki belőle, meg persze ma már a technikák nagy része elavult, a maradék meg nem trendi... ;-) (A Világháló lehetőségei / Interaktív weblapok készítése - több szerzőtől)


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
14

Könyvek

Anonymous · 2005. Feb. 27. (V), 14.32
Ez a php-s 24 óra könyv, ez szerintem nagyon jó, bár az elején van egy kis logikátlan elrendezés, de attól függetlenül szerintem nagyon jó. Az egyetlen hibája, hogy az író meghazudtolja önmagát 1-2 helyen, de lényegtelen. Nekem nagyon tetszett, bár nem most kezdtem a programozást. Ami tényleg alapoktól kezd az Kiss Zsolt és Juhász Tibor VisualBasicScriptes könyve. Hétköznapi példákkal, stb. Neten lehet rendelni a computerbooks.hu-n asszem. Egy ilyen php-s könyv sem lenne rossz....
Mr.Tiny