ugrás a tartalomhoz

A Webmasterek ára

Velias9 · 2008. Jún. 27. (P), 18.04
Sziasztok!

A kérdésem lényegében az lenne, hogy mennyit ér egy honlap elkészítése a honlap készítőjének.

Addig magamtól is eljutottam, hogy más a helyzet, ha állandó, illetve, ha bedolgozós, illetve alkalmi munkát vállalunk. Engem inkább az alkalmi illetve a bedolgozós munka érdekelne. Nyilván attól is függ egy honlap ára, hogy mennyire bonyolult a felépítése, mennyi programnyelvet (pl.: JS, PHP, MySQL, AJAX, stb...) és grafikát kell az elkészítéséhez igénybe venni. Valószínűnek tartom, hogy ezek után is személyenként változó lehet az ár (pl.: elismertebb programozó vagy pályakezdő).
Tudom, hogy nincs konkrét válasz erre a kérdésre, de pályakezdőként (már régóta tanulok és alkalmazok netes nyelveket, de csak saját célra) nem szeretném azt, hogy átverjenek vagy keveset kérjek (nekem jónak tűnő áron készíttetnek egy jóval többet érő honlapot) vagy túl sokat kérjek (és ezért nem kapom meg a munkát).

Tudom, hogy kicsit furcsa kérdés, de remélem tudtok segíteni.

Előre is köszönök minden segítséget!
 
1

Neked mennyi

janoszen · 2008. Jún. 27. (P), 18.17
Ha Te jónak érzed az árat... annyit kérj, amennyit a munkád ér. Lehet 20 ezer forintért is oldalt csinálni és 200 millióért is, széles a skála. Mennyit fizet a megrendelő, Neked mennyi munkád van vele, mennyi baj van az ügyféllel... ez tapasztalat, érzék és specifikáció kérdése.
2

:)

mdesign · 2008. Jún. 27. (P), 18.48
A 200 millió freud-i elszólás volt?:D
3

Konkrét példa

janoszen · 2008. Jún. 27. (P), 19.12
Nem, konkrét példa. :) Nem akartam offolni, de ez az általam ismert legmagasabb ár ilyen jellegű munkára. Minden egyéb paramétere meg más lapra tartozik.
5

200 millióssal még nem volt dolgom...

lacy · 2008. Jún. 28. (Szo), 01.05
...de sok 2 millió forintos oldalt láttam már, ami template-el készült úgy, hogy egyik ügyfélnak eladták background-color: red-el, a másiknak, meg blue-val és ugyanúgy két-két milliót kértek el érte. összességében így is zsebre lehet tenni 200milliót...
4

Szerintem ...

Max Logan · 2008. Jún. 27. (P), 23.13
... az árképzés nagyon bonyolúlt dolog egy webes munka esetében. Mivel egy elég speciális programozási ágról van szó, jelentősen nagyobb tudás szükséges egy jó honlap elkészítéséhez, mint mondjuk egy C++ programozó munkájánál. Bár egy kicsit sántít ezen kijelentésem, mert egy jó "hagyományos" programozónak ismernie kell(ene) a gép lelki világát, akkor tud hatékonyan dolgozni. A web esetében is erről van szó, de még többről. Ismerni kell egyrészt, hogy hogyan működik az egész internet-es világ. Egészen az alapvető kommunikációtól kezdve, az egyes protokol-okon át a kliens és szerver működésekig.

És innentől kezd csak igazán bonyolúlt lenni a dolog. Az ideális eset az egy honlap esetében, ha egy team dolgozik rajta, mert több részfeladatra lehet és kell bontani az egész folyamatot. Ha egy emberről beszélünk, akkor jön a fenti dolog, hogy nagyobb tudást igényel a webfejlesztés, mint a "sima" programozás.

A programozás ideális esetben már csak a végső lépés egy honlap esetében (ezt sajnos eddigi munkáim során még nem sikerült sem főnökeimmel, sem aktuális project-et ajánló emberkékkel megértetni). Egy honlap nem attól lesz jó, hogy a készítője májer pl. PHP-ben vagy JS-ben, hanem attól a háttértudástól, ami jó esetben egy team kollektív tudása. Értem ez alatt a grafikus szakmai tudását (itt jó ha van DTP ismeret), a project manager tudását (sok esetben jó szociális érzék (emberismeret, kommunikáció), kapcsolattartás a megrendelőve), stb. Egy igazán jó honlapban benne van a team lelke, és ettől válik igazán működőképessé.

Sajnos ezt az utat nagyon kevesen járják, vagy inkább túl sokan vannak a szomszéd Pistikék, akik azt hiszik, hogy azért mert csináltak már pár PHP-s oldalt már tudnak holnapot készíteni. A fenét. Ahhoz, hogy jó legyen évek kemény munkája kell és ennek csak egy nagyon kis szelete pl. a PHP tudás.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, kicsit Proclub első hozzászólását venném sémának.

1. Annyit kérj, amennyit magad szerint reálisnak látsz

Ez az idő előrehaladtával egyre reálisabb tartományba fog esni. Van amikor alulértékeli az ember a munkáját, ekkor szépen lassan lehet felfelé tornászni az árat. Ebben egyébként nagy szerepe van az aktuális tudásodnak. Objektíven látni kell, hogy milyen minőségű munkát adsz ki a kezedből és ezért reálisan mennyit lehet elkérni. Vannak a Pistikék, akik jóval fölé lőnek a reális összegnek, és ez meglátszik a munkájukon, hogy rengeteg a szakmai hiányosság, ergo ár/érték arányban nagyon rossz helyen vannak.

2. Mennyit fizet a megrendelő

Ez nagyon fontos. El kell dönteni, hogy mi a fontos. Egy munkán nagyot szakítani, vagy ügyfélközpontúan hozzáállni a dolgokhoz és adott munkát más-más áron adni, különböző ügyfeleknek. Ha sablonáron dolgozik az ember, az egy idő után növeli a tényleges munka / haszon arányt, mivel ha jól csinálja az ember, akkor bizonyos programrészeket már nem kell időben később újra megírni, max. testre szabni. Ha adott feladatot más-más áron adunk, akkor ez hosszútávon fog megtérülni, mert a beajánlások miatt folyamatosan lesz munka. Sok kicsi, sokra megy alapon. (Bár a munka/haszon az utóbbi esetben is érvényesül, csak adott esetben kisebb lesz az aktuális haszon, ami hosszú távon megtérül.)

3. Mennyi baj van az ügyféllel

Első időben ezzel sokat lehet szívni és adott esetben idő/energia/ősz hajszál összevetésben veszteséges adott project. Viszont az ilyen tapasztalatok hozzák meg azt a rutint, amivel hosszú távon nyeregben leszel, mert tudni fogod, hogy mit kell mondani, stb. Ez a tapasztalat lesz az, amikor IQ-ból mondod a megrendelőnek, hogy ezt nem lehet/szabad így megcsinálni ahogy kéri. Ezzel megint oda jutottunk, hogy ügyfélbarátak leszünk.

4. "ez tapasztalat, érzék és specifikáció kérdése"

A tapasztalatra fentebb kitértem. Érzék az jó esetben lesz idővel. Ami a specifikációt illeti, ez nagyon fontos. Meg kell tanulni tervezni. Ha az ember jót akar magának, akkor mind a project-et, mind az egyes részfeladatokat pontos tervek alapján viszi végig. A tervtől eltérni az egyeztetések után csak nagyon kirívó esetben szabad. Ha vannak tervek, akkor minden fontos logikai hiba kijön a tervezési fázisban. Minnél több idő van szánva a tervezésre, annál gördülékenyebben fog menni a megvalósítás. (Ezt a legnehezebb megértetni pl. a főnökkel, aki holnap már működő internetes rendszert akar, miközben nem ad meg minden szükséges információt ...)


Azt hiszem ezek után egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy sok dologtól függ az ár, nem lehet és nem is kell sablonos árakat kidolgozni. Annyira szerteágazó a kereslet, hogy képtelenség sablonáron dolgozni mindenkinek (gondolok itt pl. a nagy cég vs. sarki bisztro összehasonlításra).
7

Köszi

janoszen · 2008. Jún. 28. (Szo), 08.25
Köszi a kifejtést. Még néhány fontos dolog:

HASONLAT! Elképzelhetetlenül hasznos tud lenni, ha egy-egy vita vagy eszmecsere folytán lefordítod az általad végzett munkafázisokat az ő szakmájának elemeire. Én pl. most autósokkal dolgozom együtt és rendszeresen lefordítom a programkódot magyarázat közben motor, karosszéria, fényezés, stb szavakra. Így könnyebben megértik pl, hogy egy Trabant karosszériába nehéz Merci motort tenni. :) Ez remélhetőleg hozzájárul az ősz hajszálak/projekt arány csökkenéséhez. Soha ne kövesd el azt a hibát, hogy el akarod magyarázni az ügyfélnek, hogy hogy működik (kivéve ha kifejezetten érdekli).

Prototípus. Mivel az ügyfelek többségé a látványos eredményeket szereti, Te viszont viszonylag későn tudsz látványos dolgokat produkálni, érdemes prototípusokban gondolkozni. Gyárts egy HTML protót dizájn nélkül, mondd az ügyfélnek, hogy ez egy váz, kattintsa végig, úgy működik-e, ahogy szeretné. Baromi gyorsan kiderülnek a tervezésben homályosan maradt dolgok és nem az lesz, hogy elkészülsz, aztán mondja, hogy nem is így gondolta. :)
6

specikikáció

lacy · 2008. Jún. 28. (Szo), 01.07
a pontos specifikációnál fontosabb dolog nincs is szerintem ügyfél-jómunkáswebmászter között. ha pontosan le van írva a feladat minden részlete és nincsenek homályos részek, akkor elég jól meg lehet becsülni mennyi munka lesz vele és így már lehet adni egy pontos árbecslést.
8

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!

Velias9 · 2008. Jún. 28. (Szo), 15.27
Ezek szerint tehát konkrét választ nem kaptam a kérdésemre, de jobb is ez így, mert amit helyette kaptam az többet ér.
A hozzászólásokból azt vettem ki, hogy sok probléma van a főnök türelmetlenségével, az ügyfél hozzá nem értésével és a tervezési lépés kihagyásával. Ha a kérdésemre konkrét választ nem is kaptam, ezek a tapasztalatok remélhetőleg sokban meg fogják könnyíteni a munkámat és ezért még egyszer mindent köszönök.
9

Marketinges trukk

Protezis · 2008. Jún. 28. (Szo), 16.19
Valahol olvastam egy tortenetet egy kereskedorol. A pontos tortenetet mar nem tudom, ezert csak a lenyeget mondanam el.

Konkret munka eseten osszeirsz nehany altalad realisnak itelt osszeget, amit a munkaert cserebe szeretnel kapni. A vevotol pedig azt kered, hogy mondjon egy osszeget, amit meg kifizetne, es utana huzhat a te osszegeid kozul, es amennyiben az altala mondott penzosszeg nagyobb, mint kihuzott ajanlat, elvallalod a melot a kisebb osszegert.

Mi ebben a jo? Megtudod mennyi az a maximalis ar, amit adott munkaert kifizetne a vasarlo. Igy egy ido utan eleg jol hasznalhato adatbazisod gyulik ossze, amit felhasznalhatsz a kesobbiekben arkepzes celjabol. Szamara szinten jo, mivel csak nyerhet rajta ( ugye ha o mondott kevesebbet, meg se tudtatok volna allapodni, ergo nincs uzlet ). Ez akar egy webes formon is konnyeden szimulalhato ( mas kerdes, hogy el hiszi -e, hogy nem csalsz ).

Oszinten mondva meg nem probaltam ki a dolgot, de regota gondolkodok rajta :)