ugrás a tartalomhoz

Adatok elküldése POST metódusban űrlap nélkül

Velias9 · 2008. Feb. 12. (K), 17.49
Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok elküldeni szöveget, vagy más adatot POST metódusban. Az URL-hez hozzáfűzéses módszer nem megfelelő, mert lennének 5-6000 karakter hosszú szövegek is.
Ennek a problémának egy árnyaltabb formája, hogy JavaScripttel hogyan tudom ezt megtenni. Lehet elsőre hülyén hangzik. A cél az lenne, hogy előnézeti ablakot hozzak létre egy form mezőből külön ablakba.
Remélem tudtok segíteni.

Előre is köszi minden segítséget!
 
1

ajax post

Szekeres Gergő · 2008. Feb. 12. (K), 18.17
prototype frameworkkel egyszerüen, keress rá googlin('prototype post ajax').
2

Előnézeti ablak.

s_volenszki · 2008. Feb. 12. (K), 18.32
És amitől az űrlapon található mező tartalmából előnézet lesz, az szerveren van? Gondolok itt arra, hogy ha jól tudom a weblaboros kódszinező is egy parancssorban futó alkalmazás, aminek php kilöki a nyersanyagot, az meg visszadobja szinezve (lehet, hogy ez már nem így van, de volt valami ilyesmi).

s_volenszki
3

erre használj sessiont.

lepke · 2008. Feb. 12. (K), 20.13
és miért nem jó a form? kizárja valami?
még ugyancsak jó.
Elküldöd és előlnézeti módban fent megjeleníted, majd alatta létrehozod ugyanazt a formot mint az előbb, csak a feldolgozó oldalra küldöd, valamint a value értékekbe behelyettesíted az előző oldalról kapott értékeket.
Ha mégis van valami olyan infó, amit nem akarsz újra megjeleníteni, de még szükséges lesz,akkor meg hidden tipusu inputot használj.
Bocs, ha nem erre gondoltál és ezt tudtad volna :)
4

form.target

razielanarki · 2008. Feb. 13. (Sze), 01.54
nem teljesen szabványos, de használhatod a form tag target attribútumát (hacsak nincs megkötve a kezed a doctype által)

ha emlékezetem nem csal, a w3schools.com-on is így van megoldva a "try it!" kódpéldák szerkesztése/előznézete: egy textareaben szerkeszted a forráskódot, és submitkor frissíti a mellette lévő iframe tartalmát (példa)
5

Részletkérdések...

Velias9 · 2008. Feb. 13. (Sze), 17.19
Eszembe jutott, hogy nem is muszály egy másik ablakban megjelíníteni az előnézetet, hanem használhatok egy div-et is. A gond csak az, hogy hogyan hozok létre egy div-et? Felmerült a lehetőség, hogy előre odarakom és csak a visibility vagy a display tulajdonságokkal játszok. Azonban, ha később szeretném hozzáadni, akkor használhatnék egy
document.getElementById("valami objektum").innerHTML += "<div>" + document.form["form neve"].elements["textarea neve"].value + "</div>"
kódot, de emlékszek valami createElement függvényre. Nem tudjátok, hogy hol találok egy rendes (ha lehet magyar de végső esetben az angol is jó) referenciát erről a függvényről és a JavaScript DOM függvényekről?
A másik, hogy mi az az AJAX, és hol találok (egy az előzőhöz hasonló paraméterekkel bíró) referenciát róla?