ugrás a tartalomhoz

Szerverhosting sávszélesség árak

vbence · 2007. Május. 19. (Szo), 16.44
Egy kis agymenés:

Nemrég megnégyszerezték az ADSL sávszélességeket (ok, legtöbb esetben megháromszorozták). Ezt követte a kábel szolgáltatók nagyrésze. Miért nem kepok négyszer annyi sávot a szerveremnek? Az ADSL sebességek eddig átmentek (ha jól emlékszem) 2 duplázáson majd egy négyszerezésen. Az egykori 384kbit helyett a leglassabb ADSL ma 1280kbit. Az eredeti 12 ezer forintos árért ma 8096kbitet kapsz. Ez 24 szeres sávszélesség. (Ha a 8 megabitből 6-ot tudsz használni, akkor is 18szoros).

Ezt a sávszélességet házhoz hozzák neked. Most mi a helyzet a szerverek sávszélességével? 10 megabites szerződést gyakorlatilag sehol sem kötnek, van a 100 megabit, de itt szó sem volt az ADSL-hez hasoló sávbővítésről. Egyszerűen csak maradt a drágább csomag, mostantól ezt tudod megvenni.

Az ADSLnél maradt a nagyjából 12 ezer forintos ár. Ezzel szemben a hosting díjak szépen kúsztak az inflációval (és a vállalkozások növekvő terheivel) felfele.

Nem tudom, milyen hasznkulcsal dolgoznak a hoszingolók, de gyanítom, megközelítik a mobilcégeket (40%).

Összefoglalva: ez nagyon rosszul van így! Hosztingcégek: kapjátok össze magatokat, és tessék minőséget adni. Csak miatatok nem lehet HD-t streamelni a népnek. (A kártel amúgy is törtvényellenes).
 
1

Kartell?

janoszen · 2007. Május. 19. (Szo), 17.17
Izé, tudod Te hogy milyen költsége van egy szerver hostingnak? Elkezdve a légkonditól folytatva a több órát kibíró szünetmentes tápokkal egészen a BIX, ISZT, T-varázslat, stb-nek fizetett sarcig és akkor még nem is beszéltünk áramköltségekről és az egyéb mellékes dolgokról. Ezek azért túlnyomó részt ADSLnél nincsenek.

Hostinggal jobb helyzetben vagy, mint az ADSL-nél, probléma nélkül lehet külföldre menni. Bérelj szervert külföldön, nézd meg mennyivel jösz ki olcsóbban.
2

Költségek

vbence · 2007. Május. 19. (Szo), 17.42
Te tudod? Mert tényleg érdekelne.

Itt kizárólag a sávszélességről beszélek, amit a hostingosoknak nem kell túl messzire szállítani. Legjobb udásom szerint havi 100 körül kapsz egy helységet egy irodaházban, ahol a légkondi és a megbízható áramellátás adott (zárójelben jegyzem meg nálam itthon nincs annyi áramszünet, mint a BIX épületében - költöznek is ki a cégek a szomszédos utcákba).

Abból, hogy voltak duplázások és négyzserezések úgy, hogy közben a szolgáltatómnak ugynannyit fizetek, csak arra tudok gondolni, hogy nekik gyakorlatilag ingyen van. Másképp, hogyan gazdálkodnák ki a megnyégyszereződő, nyocszorozódó, huszonnégyszereződő! költségeket. (Régen volt, meg lehet, hogy rosszul is emlékszem, de mintha olvastam volna, hogy valami 200ezer éves ISZT tagságiért korlátlan BIX sávszélességet kapsz, csak tovább kell adni vagy ilyesmi...) Aztán ott van az ISZÉE, aki fogalmam sincs mit csinál, de állítólag még ennél is olcsóbb.

Amúgy szivesen várok egy felhomályosítást bárkitől. Nem konkrétan webfejlesztés, de mindnekit érint.
3

Nagyjából

janoszen · 2007. Május. 19. (Szo), 20.43
Csak nagyjából tudom, mert egyik ismerősöm gondolkodott ilyesmiben. A probléma ott van, hogy az ISZT tagság egy dolog, a másik meg a sávszél és az üvegszál. Ha nem a BIX-ben vagy, akkor az adatokat méregdrága üvegszálon kell elvinni oda, ahol leszel arra meg kifizeted inged-gatyád. Ha a BIX-ben vagy, akkor meg a méreg drága bérleti díjat kell kifizetni.

Ezen felül jön, hogy ki kell fizetned az operátoraidat, akik éjjel-nappal ott ülnek és vigyáznak a gépekre, újraindítanak, stb. ez se alacsony költség.

Ezen felül még rájön az, hogy az a BIX sávszél nem nagyon hiszem, hogy ingyen van, főlen nem a külföldi. Ehhez még hozzájön az áram. Gondold el, ha csak 10 db 4-500W fogyasztású gépet üzemeltesz maxon, az mennyibe fáj. Ezen felül routerek, hálókábelek, kiesésmentes hálózat, szünetmentes (egy irodaház szünetmentese nem elég egy szerverparknak, oda ipari méretű dolgok kellenek) ügyfélszolgálat stb.

Igazából el se tudnál indulni, mert ha nincs legalább 50 géped, akkor alapból felejtsd el. Jobban jársz, ha valahol veszel négyzetméter alapon Salgó polcokat.

Ha nem így lenne, akkor nyilván már valaki csinálná... Azt tudom még esetleg elképzelni, hogy Google-szerűen dark fibert venni kilóra és azzal dolgozni, de ahhoz is kéne egy pár száz millió elindulni.
5

nem ekkora kaliber

Gal Kristof · 2007. Május. 21. (H), 11.07
ha jól értem az "50 gép alatt nincs értelme" arra vonatkozik, hogy hostingolni ennyi gép alatt nem érdemes? én úgy tudom, hogy a legnagyobbak közé tartozó hazai szolgáltatóknál (ezek közül 2-nél jelen vagyok ügyfélnként) 10-15 gép van összesen...
6

Nem hosting

janoszen · 2007. Május. 21. (H), 15.11
A hosting cég oldaláról gondolva a dolgot. Persze saját szervert egy géptől is tarthatsz. Ha van vasad és ráérsz vele foglalkozni, akkor olyan havi 15-20 ropitól partiképes vagy, ha nem is éppen csúcskategóriás.
7

még mindig nem értem :)

Gal Kristof · 2007. Május. 21. (H), 17.08
tehát szerinted 50 gép alatt nem érdemes hostingcéget üzemeltetni?? én erre mondom, hogy a hazai legnagyobbak is 10-20 géppel nyomulnak. (most a kizárólag hosting cégekről beszélek, t-online stb. például nem tartozik ide sztem, nekik lehet, hogy 500 gépük van :)
4

elgondolkodtato

city99 · 2007. Május. 21. (H), 09.43
csak ket aprosag:
1: egy szerver uzemelteteseben tenyleg a legtobb koltseg az emberek berkoltsege es az aramdij
2: A szervereknek meg mindig nem a savszelesseg hanem a winyo sebessege a hatara, a legtobb szerver a 100mb 10% se terheli ki atlagosan.