ugrás a tartalomhoz

MySQL lekérdezés javascripttel

griphons · 2007. Ápr. 27. (P), 09.25
Ha valaki tudja, hogyan lehet javascript segítségével mysql adatbázisból lekérdezni, vagy van tippje, hol nézzek utána azt megköszönném.

A "használj php-t" és egyéb hasonszőrű okoskodást mellőzzétek. Köszi.
A lényeg, hogy javascript function tudjon kérést küldeni mysql adatbázisnak, a kiolvasott adatot már úgyis oda küldöm, ahová akarom, de a lényeg, hogy a javascript végezze a kigyűjtést, és a változóiban jelenjenek meg az adatok php közreműködés nélkül.
 
1

hat

dOMiNiS · 2007. Ápr. 27. (P), 09.34
lenyomod juzernek jelszot, logint js-ben? az nagyon sekjur!
amugy hasznalj php-t! :D
2

szerveroldal - kliensoldal!!!

razielanarki · 2007. Ápr. 27. (P), 09.43
pusztán javascripttel nem fogsz semmire menni, valamilyen szerveroldali megoldás is kell, mivel a javascript kliensoldalon fut.

a legjobb közelítése a dolognak az AJAX, azaz egy XMLHttpRequest-tel meghívsz egy szerveroldali scriptet (ez lehet php, asp, akármi), ami kiolvassa az adatokat és visszaküldi neked (pl XML-ben v JSON ban.)

google: "ajax" vagy "xmlhttprequest"
5

Köszönöm

griphons · 2007. Ápr. 27. (P), 10.22
Köszi, végül én is erre jutottam. Eredményes közvetítő közeg híjján, marad az XML-es megoldás, és az AJAX.

Még egyszer köszi.
3

Épp tegnap fejtettem ki a véleményemet...

s_volenszki · 2007. Ápr. 27. (P), 09.46
Épp tegnap fejtettem ki a véleményemet a megalapozatlan "programozói" tudásról.

Két kérdés:

1. Tudod te hogy egy javascript hol fut?
2. Tudod te hogy egy mysql adatbázis hol üzemel?

Kérdések másképp:

1. Tudod mi az hogy kliens oldali szkrip?
2. Tudod mi az hogy szerver oldali szkript

Tudod hogy működik a http protokol? Ha ezeket megértetted, rájössz mekkora butaságot írtál ide:
A "használj php-t" és egyéb hasonszőrű okoskodást mellőzzétek.


s_volenszki
4

Épp tegnap? Míly nagysezrű

griphons · 2007. Ápr. 27. (P), 10.20
Nos, ha épp tegnap fejtetted ki, akkor itt kár volt. Menjél szépen, és próbáld kisebbre venni az arcod. Én - veled ellentétben - nem érzek késztetést saját vélt vagy valós felsőbbrendű tudásom úton-útfélen való hangoztatására. Nem kritikát kértem, hanem segítséget. Tőled csak a nemvárt részt kaptam, úgyhogy ne haragudj, de rád és az írásaidra biztosan nem leszek kíváncsi.
7

Érdekes

Max Logan · 2007. Ápr. 27. (P), 10.34
Nem akartam a tmához hozzászólni, mert a választ a kérdésedre már megkaptad. Ami miatt mégis billentyűzetet ragadtam az a következő:

Feltettél egy olyan kérdést amiből arra lehet következtetni, hogy nem vagy teljesen tisztában a dolgokkal. Erre reaglált s_volenszki, sztem abszolút nem nagyképűen. Erre jössz te és anyázol, közben pedig megköszönöd azt a választ amit nem szerttél volna hallani. Itt egy kicsit paradoxon a helyzet, mert azt írod, hogy "marad az XML-es megoldás, és az AJAX", ami mint tudjuk egy szerver oldali nyelv meglétét feltételezi. Tehát saját magadnak mondasz ellent, mert nem akarod azt halli, hogy PHP, de mégis egy olyan megoldást választasz a problémára aminek szerves része egy szerver oldali nyelv.

Előbb gondolkodj és utána anyázz, sztem.
16

a védelem jogán?

griphons · 2007. Ápr. 27. (P), 12.50
nem anyáztam, csak kikértem magamnak, hogy megkérdőjelezzék a hozzáértésemet
19

oltás

Marcell · 2007. Ápr. 28. (Szo), 11.30
Komolyan mondom nagy lol vagy. Egy napja regisztráltál, de már nagy pofával oltod azt a közeget, aki a láma kérdésedet próbálja meg normális irányba terelni.
megkérdőjelezzék a hozzáértésemet
Ilyen kérdés után én hozzáértésről nem beszélnék, mert (webes területen) nincs.
25

hehh

Gal Kristof · 2007. Ápr. 29. (V), 13.53
"hozzáértésemet"

még sosem mondtam ilyesmit itt, de ez LOL.

aki a minimálisnál jobban jártas a témában, és rendelkezik némi "hozzáértéssel", az egyrészt: zsigerből tudja, hogy képtelenség az, amire rákérdeztél, másrészt: nem alapból (tehát első lépésként) egy fórumon kérdez, hanem elkezd guglizni, aminek elvileg az a vége, hogy már fel sem teszi a kérdést, mert látja, hogy nincs megoldás.

(néha tudni kell azt mondani, hogy "béna voltam")

hajrá!
8

hallode, ne legyél már ennyire sértődős

virág · 2007. Ápr. 27. (P), 10.36
Szia,

szerintem ahelyett, hogy olyan embereket szapulsz, akik egy csomószor segítettek már másoknak, inkább olvasd el figyelmesen amit írnak, és ha nem értesz a dolgokhoz, akkor vegyél vissza a büszkeségedből. + szerintem egyáltalán nem "arcoskodott" s_volenszki.

JavaScript-el nem lehet lekérdezni távoli adatbázist, mert a felhasználó böngészőjében fut (kliens), legalábbis a te esetedben, van olyan JS, amivel le lehet pl. .NET-ben van rá mód, de ebben az esetben a JavaScript szerver oldalon fog futni (vagy másképpen, ebbe most nem mennék bele, mert hosszú) és vannak más JS klónok is erre, de nem hinném, hogy neked ez kellene. Szóval való igaz, tanulj meg valamilyen szerver oldali nyelvet. Nem muszáj erre PHP-t használnod, millió más lehetőség van. (Perltől kezdve, .NET-en át a JSP-ig).
11

Támadt egy érdekes gondolatom!

s_volenszki · 2007. Ápr. 27. (P), 10.58
Amint olvastam hozzászólásaitokat, rájöttem, hogy a jelenlegi webalkalmazás fejlesztés területén lenne egy életképes ötletem, többek között ez megoldást jelentene Griphon problémájára is!

Lehetne készíteni, egy szerver oldali php környezetet + egy kliens oldali JS "parancsnyelvet", amely passív módon kapcsolatot biztosít kliesn és szerver között. Ez annyit jelentene, hogy a js-ben kiadott pl.: JS_mysql_connect(user,host,db) utasítás AJAX-al szerveren létrehozzá a valós mysql kapcsolatot. És lehetne csinálni JS_mysql_query() ami JSON adatstruktúrában (AJAX motorral) többdimenziós tömbként visszatérne az adatbázisból kiolvasott adatokkal, vagy éppen végrehajtaná a módosításokat. Szerintem alapvető adatbázis műveltetést simán meg lehetne így oldani!

És akkor a szerveren a pl.: JSMySql könyvtárba bemásolni a php környezetet, és onnantól kezdve bárki mondhatná azt, hogy adatokat olvasok és írok mysql adatbázisba javascript-el!

Azért még felmerül egy-két hatékonysági és biztonsági kérdés, de egy project-nek nem rossz!
Na meg néhány Szent István sem ártana hozzá! :)

s_volenszki
13

Biztonsági megfontolások

komcsi · 2007. Ápr. 27. (P), 11.20
Szerintem ez így ebben a formában nem használható, mert nem lehet meggátolni az illetéktelen hozzáférést.
Vagy maximum csak lekérdezésre lehetne használni, feltéve ha nincsenek bizalmas és személyes adatok a rendszerben.
14

Valóban nem túl biztosnágos!

s_volenszki · 2007. Ápr. 27. (P), 11.27
Igen ezt pontosan így gondolom én is.

s_volenszki

ps.: Igazábol vicc akart lenni, de komolyan elgondolkoztatott! :)
15

Nem árthat:)

komcsi · 2007. Ápr. 27. (P), 11.36
Az semmiképp nem árthat, ha az ember elgondolkodik bizonyos dolgokon (akár ilyen dolgokon), mert még nagy ötletek is születhetnek belőle.

Nem is teljesen hülyeség ez, csak kellene néhány biztonsági óvintézkedés. Például ha csak a lekérdezést engedélyezem, és az adatbázisban "elkülönítem" azokat a táblákat, amelyekről le lehet kérdezni, akkor egész hasznos eszközt is kaphatunk.

Viszont a kliensoldali JS-alapú autentikálásnak kétlem, hogy valaha is lesz értelme.
20

Ne dobjátok el...

janoszen · 2007. Ápr. 28. (Szo), 11.47
Ááácsi ne dobjuk el olyan hirtelen az ötletet. Mi lenne, ha a JS csak tárolt eljárásokat hívhatna? Paramétereket meg escapelni kell, oszt csókolom. Nem akkora baromság az... Nekem pl a mostani projektemben a tárolt eljárásoknak köszönhetően alig van PHP kód!

Van egy ilyen DB osztályom, ki társul be egy XML vagy JSON generáló eszközzel?
21

Tárolt eljárással jó

komcsi · 2007. Ápr. 28. (Szo), 12.06
Az úgy már jól hangzik, bár az első ötlethez képest már eléggé leszűkített mozgásterű. Nem akartam én eldobni egyébként az ötletet, nyilván hasznos lenne JS-ből egy MySQL interface, csak nem ész nélkül;) Amúgy egész biztosan nem létezik még ilyesmi?
22

Gyors keresés

janoszen · 2007. Ápr. 28. (Szo), 13.00
Gyors keresés, nem találtam semmi ilyesmit. A mozgástérre azt mondom, hogy ha MVC (esetleg MV) paradigmában gondolkozunk, akkor az adatbázis lenne a modell, a PHP az igen sovány middleware/controler, a JavaScipt pedig a view... Szóval még ésszerűen szeparálva is vannak a feladatok, a JS dolga csupán annyi, hogy megmondja, milyen adatokat akar...

Ja, és még gyors is lenne a tetejébe, csak valakinek a JS részét jól le kéne gyártania. Prototype és egyebek... Ha valaki jártas a JS és SQL fejlesztésben, gyakorlatilag összepakolhatja magának a saját kis oldalát túlzottan nagy nehézségek nélkül...
23

Az elmélkedésem eredménye képpen pontosan ide jutottam.

s_volenszki · 2007. Ápr. 29. (V), 09.49
Sziasztok!

Elég sokat gondolkoztam ezen a gondolaton, és én is oda jutottam, hogy ha megfelelően konfigurálva van egy adatbázis műveltető php osztály, akkor kliens oldalról tulajdonképpen minden elvégeztethető javascript-tel. Továbbá ha az adatbázis kapcsolódásához szükséges információk szerver oldalon vannak include-olva, akkor elképzelhető nem csak read only módban az alkalmazás.

Ahogyan azt már említettem is, egy project-nek nem rossz, de mielőtt 0-ák és 1-ek millióit állítanánk csatarendbe hogy egy kicsit gorombábra vett hangvételű topic eredménye képpen megerőszakoljuk a webalkalmazások fejlesztéséhez szükséges tudás fogalmát, gondolkozzunk el egy ilyen rendszer gyakorlati alkalmazhatóságán.

s_volenszki

ps.: Kiviszem a kérdéskört új topic-ba a HTML/AJAX/Flash szekcióba
9

Kliens-szerver modell

komcsi · 2007. Ápr. 27. (P), 10.49
Szerintem először tisztába kellene jönni olyan alapvető dolgokkal, mint a kliens-szerver modell. Ha ezt sikerült megemészteni, akkor próbálkozz be újra. Sok értelme nincs addig osztogatni itt az embereket.

Ha mindenképp JS-ből akarod megoldani az adatbázismanipulációt, akkor pedig az E4X terén nézgelődj, és XML fájlokat használj adatbázisnak. Persze mindenféle böngészőkompatibilitási problémáid lesznek, de ez már igazából a Te bajod.

Mert tudod a feladathoz kell megválasztani a megfelelő eszközt. Nem megoldás az, hogy tudunk pár sort JS-ben, és akkor már a kávét is azzal főzzük. Ez egész egyszerűen nem működik.
6

Hozzászólás témája:*

teki · 2007. Ápr. 27. (P), 10.32
Eleg hatarozottan leirta, hogy nem erdekli semmilyen szerver oldali megoldas, ne csaljatok mikor valaszoltok!
10

hehe

gex · 2007. Ápr. 27. (P), 10.57
:D
12

...

siposa · 2007. Ápr. 27. (P), 10.59
Van egy "Gandalf Certified MAGX JavaScript for MYSQL" szoftverünk, elég olcsó. Keress meg, ha érdekel.
17

thx but

griphons · 2007. Ápr. 27. (P), 12.55
Kösz, de már egy másik oldalról közelítem meg a dolgot, ami nélkülözi ezt a párosítást.

Hőbörgőknek: teljesen nem vagyok meggárgyulva, és botor módon azt feltételeztem, hogy a kérdés feltevésekor a válaszolók többsége rájön arra, hogy alternatív közvetítő elemet keresek js és mysql között, ami nem a php. Talán olvasni kéne a kérdést, és nem zsigerből hülyének nézni a kérdezőt. (Tisztelet azoknak, akik építő jellegű hozzászólással éltek)
18

Talán

Ajnasz · 2007. Ápr. 27. (P), 13.25
Talán rendesen kellene megfogalmazni a kérdést és nem zsigerből nagyképűnek mondani azokat, akik válaszolnak.
A "használj php-t" és egyéb hasonszőrű okoskodást mellőzzétek

A hasonszőrű szóval kizártad az összes szerver oldali nyelvet, ezután természetes, hogy az jön le, hogy nem vagy tisztában a kliens és a szerver közötti különbségekkel.
Ha úgy látod, hogy rosszul értelmezték a kérdésed, fogalmazd újra, pontosítsd azt ahelyett, hogy kioktatod azokat, akik segíthetnének..
24

nemphp?

amonrpg · 2007. Ápr. 29. (V), 12.02
- C (apache module)
- perl
- python
- serverside js
- ruby

A lehetőségek száma végtelen, csak kérdés, hogy mennyire érdemes mást választani... feladatfüggő.

Másrészről.
"A lényeg, hogy javascript function tudjon kérést küldeni mysql adatbázisnak, a kiolvasott adatot már úgyis oda küldöm, ahová akarom, de a lényeg, hogy a javascript végezze a kigyűjtést, és a változóiban jelenjenek meg az adatok php közreműködés nélkül."

Ez azt feltételezi, hogy a JS közvetlenül kapcsolódjon a mysql-hez, ami amellett, hogy szerencsére lehetetlen, még ostobaság is lenne, tekintve az ilyen akciók - hogy is mondjam csak - korlátozottan biztonságos jellegét...

Másrészről ebben a mondatban egy kanyi utalás sincs alternatív közvetítő közegre. Úgyhogy fényezheted itt a dolgot, de be kell lásd, baromságot kérdeztél. Más kérdés, hogy ez állt-e szándékodban.