ugrás a tartalomhoz

képkezelés és manipulálás szerver oldalon

ErdosJ · 2007. Ápr. 18. (Sze), 18.37
sziasztok
szerveren levo kepfileoknak szeretnem a kicsinyitett kepet legeneralni es azt elkuldeni a latogato bongeszojenek.
a weboldalam iskolai szerveren van, tudok rajta PHP-t futtatni, van felhasznalom, lesz MYSQL adatbazisom is. GD viszont nincs. van valami mod megis a dinamikus kepek kezelesere? esetleg CGI-bol meg lehet valahogy oldani? vagy felhasznalokent tudok GD-t telepiteni? esetleg, ha adatbazisban tarolom a kepeket, es ott manipulalom?
van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? mit javasoltok?
valaszaitokat varom.
ErdosJ
 
1

ImageMagick

janoszen · 2007. Ápr. 18. (Sze), 18.56
Használj ImageMagick-et vagy valami natív PHP megoldást. Vagy írj egy shell scriptet, ami meglök egy általad megadott képméretezőt CGI-ből...
2

cgi

ErdosJ · 2007. Ápr. 19. (Cs), 15.18
pontosan meg nem tudom, hogy CGI-t lehet-e futtatni, szoval a nativ PHP megoldas erdekelne...
3

PHP-ből biztos :)

vbence · 2007. Ápr. 19. (Cs), 16.31
A CGI-nek nincs sok köze a problémához. A lényeg, hogy shell parancsokat lehessen php-ből futtatni. Egy iskolában valsz nem ért hozzá / nem érdekli annyira a rendszergazdát, hogy elkezdjen minenfélét lekorlátozni..
4

tarolj kis kepeket

toro · 2007. Ápr. 20. (P), 08.20
ha nem csak szellemi kihivast keresel, hanem valos problemat akarsz megoldani, akkor indulj a legkisebb ellenallas iranyaba: tarolj kis kepeket a szerveren. Kulon folderekben akar ket harom kulonbozo meretet is letehetsz, ha szukseges.
ennek az az elonye is megvan, hogy mikor atmeretezed a kepet kezben tudod tartani a minoseget, ami a dinamikus megoldasokkal esetleg zavaroan rossz lehet.
Ugyanakkor a kesz kepek gyorsabb valaszidot jelentenek, mint a real time generalas. Az ingyenes Irfaview nagyon szepen atmeretezi neked a kepeket.