ugrás a tartalomhoz

User oldali cache

ASN · 2007. Feb. 27. (K), 22.03
Sziasztok!

Milyen megoldás van arra, hogy az user cache-eljen bizonyos tartalmat (leginkább több rövidebb szöveget) és szükség esetén elő tudja hívni, akár másodpercenként is?

Ha ez nem lehetséges, akkor javascript-ben van bármilyen script, amivel bizonyos tartalmat tudok hozzáadni az oldalhoz, miután az már betöltődött? Teszem azt setInterval-al 5 másodpercenként hozzá adok egy "teszt" sort az egészhez, úgy, hogy ne kérje le sehonnan az előző szövegeket.

Ha mindkét eset lehetséges, akkor mindkettő érdekelne.
 
1

XMLHTTP

vbence · 2007. Feb. 27. (K), 23.13
Ha külön URL-en vannak a tartalmak, akkor egy-egy requestel lekérheted őket. A cache ugyanúgy működik, mintha egy-egy fájl lenne. (Persze vannak eltérések, Pl. IE örökre a cache-ben tartja ha valami kapott egy URL-ről).

Keress rá az XMLHTTPRequest-re.
2

cache vagy kiegészítés?

ASN · 2007. Feb. 28. (Sze), 00.20
Ismerem az XmlHtppRequest-et, arra épül az eddigi lekérés, csak itt nem fájlokat kéne cache-elni, hanem mondatokat, rövidebb szövegeket. XmlHttpRequest-el és setInterval-al tölti be az egész tartalmat, ha az frissül, és azt akarom megakadályozni, hogy az egészet betöltse, ezért kéne egy olyan cache-es módszer, vagy hozzáírás az adott szöveghez, amivel nem kéne újra az egészet lekérni.

Például a cache-ben eltárolhatná az eddig lekért adatokat, és ha új érkezik, azt is oda teszi, így a szervernek csak mindig az újakat kell lekérnie és az user cachébe tölteni.

A másik, "hozzáírós" módszerrel pedig valahogy azt kéne megoldani, hogy adott pl. egy DIV mező, amibe megjelenik az első szöveg, utána pedig nem frissíteni, hanem szimplán hozzáadni kéne tartalmat.

Ötlet valamelyikre?
4

konkrátabban ha lehet

vbence · 2007. Feb. 28. (Sze), 01.02
Egyszer már megírtam ezt a postot, de elveszett, úgyhogy most csak röviden:

Hozzáfűzéshez: DOM (lastChild + appendChild), vagy innerHTML += "blahblah"
A cache-elés két látogatás között történik. Ha csak annyi a lényeg, hogy ne a teljes oldal frissüljön, csak az újabban keletkezett bejegyzések jelenjenek meg a korábban letöltöttek alján, akkor ott az xmlhttp és a hozzáfűzés. A bejegyzéseket adatbázisban kell tárolni, és a frissítő funkció az utolsó frissítés dátumát is el kell küldje a szervernek.
5

thx

ASN · 2007. Feb. 28. (Sze), 16.21
Köszi a segítséget, az egész megvolt, csak a fránya + jel hiányzott az innerHTML után. Mostmár remekül megy.
3

Internet Explorer caching behaviour

Hodicska Gergely · 2007. Feb. 28. (Sze), 00.27
Persze vannak eltérések, Pl. IE örökre a cache-ben tartja ha valami kapott egy URL-ről.

Azért ez nyilván kicsit naiv/erősen túlzó kijelentés. ;)
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/ietechcol/dnwebgen/ie_fiddler2.asp
Persze itt az érme másik oldala is:
http://www.web-caching.com/msiebugs.html


Üdv,
Felhő