ugrás a tartalomhoz

A microsoft.com új oldala és a webdesign

mandarin8 · 2007. Jan. 5. (P), 16.15
Mostanában kattintottam a microsoft.com-ra, és döbbenten néztem az új nyitó oldal design-ját. És persze nem a színekkel vagy a Vistás stílusról van szó, hanem a tartalom elrendezéséről!

Szvsz valami egészen borzasztó, mint valami hiányos, kezdetleges, teljes koncepció mentes oldal. A tartalom elveszik, a menü, a bal oldali bannerek és a menü alatti banner csak úgy lebeg, mintha csak firefox alatt lenne bugos a css. De a lényeg, hogy minden csili-vili feature megtalálható egy oldalon :(

Állításuk szerint 2006 eleje óta izadnak ezen (design és navigáció)... hát nem tudom...
Rosszul látom vagy megint meg akarták váltani a világot és megint nem sikerült? ;)

Kinek mi a véleménye?
 
1

szerintem ennél bonyolultabb picit a dolog...

virág · 2007. Jan. 5. (P), 16.48
Szerintem azért ennél bonyibb a helyzet. Egy ekkora cégnél mint az MS, ez a nyitólap (amit példának felhoztá) valóban csak egy portál, bejárat. Tény, hogy zavaró az-az óriási reklám ott balra fent, de igazából az oldaluk többi része szerintem használható.
Az MS-nél a valós tartalom, aminek a látogatottsága nagy lehet (szerintem) és valódi hasznos információkat tartalmaz az eléggé jó. Pl. az MSDN vagy a http://search.microsoft.com/ (nézd csak meg). Vagy pl. ha operációs rendszert keresel: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx
Ha ebbe az utóbbiba belemész, akkor egy jóval letisztultabb látványt kapsz, ahol könnyű eligazodni és a lényegi tartalom kerül a csicsa helyett előtérbe.

Szóval szerintem erős általánosítás lenne tönkrefikázni az MS weboldalát, mert nagyon sokrétű és a tényleg iszonyat gagyi kezdőlapon kívül valóban jól használható részei is vannak. Persze tele van "modern" (szerintem gagyi) marketinges elemmel, amiket az ilyen iskolában tanítanak és szerintük jó hatást vált ki a nézelődőben, meg mittomén. De ez minden multira jellemző, ha ettől picit felfordul a gyomrod az jogos. :)
2

csak a nyitóoldal

mandarin8 · 2007. Jan. 5. (P), 17.33
asszem akkor egyetértünk :), kivéve, hogy nem fikáztam tönkre az MS oldalát, hanem csak a kezdőoldalt.
azon kívűl hogy szerintem a design és az ergonómia messze van tőle, még a "mindent vistásítsunk" koncepcióból is kilóg. (mintha egy másik béna cég csinálta volna és le akarták volna másolni a vistás designt)
direkt nem említettem a többi oldalt (tehát mondjuk ahova a nyitó oldalról el lehet jutni) mert ha redesign van, akkor ez baromi hosszú folyamat egy ekkora cégnél ugyébár.
3

félreértesz

virág · 2007. Jan. 5. (P), 18.08
Én nem mondtam, hogy TE fikázol :) hanem csak úgy általában, ha az MS-ről van szó, akkor elszabadulnak az indulatok. Amúgy tényleg igazad van, nem kéne "Vistásítani", gagyi... De ő pénzük, ő ízlésficamuk. Lelkük rajta.
6

Csak az MSDN-t ne

vbence · 2007. Jan. 6. (Szo), 02.38
Ha pozitív példát szeretnél, akkor hozzáf fel bármit, kivéve az MSDN-t, a lassú frame-es rosszul szervezett, otromba, navigálhatatlan szerkezetével.
4

na...

lacy · 2007. Jan. 5. (P), 19.43
nekem tetszik. amúgy ha megnézed ezt a kezdőoldalt, láthatod, végtelen profi. értem, hogy nagy reklám, dehát már hozzászoktunk: a reklámok nagyok és hangosak:) nem jobb oldalt lent lesz hol senki sem látja. szerintem egy team (benne pszihológusok) dolgozott azon is napokig milyen színekből álljon a weblap. egyik szín se üt el a másiktól, biztos elgondolkodtak azon is, mi tetszik jobban a szemnek/agynak. "nyugalmas" színek, már ha van ilyen melléknév. jahh és mégvalami ff2 alatt is tökéletes;)
5

Nehéz feladat amit szerintem viszonylag jól oldottak meg

Jano · 2007. Jan. 5. (P), 22.33
A Microsoft olyan sok termékkel és szolgáltatással rendelkezik, hogyha azt egy hagyományos oldal elrendezésbe rakták volna ki akkor kilómétereken keresztűl görgethetnél, vagy linkek dobálnának a lapok között. Ők ehelyett a vizszintes füleket alkalmazva egy helyen több tartalom egység megjelenítését választották. Ez jó.

Egyetértek, hogy valahogy fura az oldal elemek igazítása. Mintha a jobb oldali menü nem lenne egy vonalban a bal oldali tartalommal.

Ami nem jó, hogy amíg rá nem kattintasz/rá nem viszed az egeret az adott "linkre"/fülre addig nem tudod, hogy mi is fog történni.
- Nem jó, hogy a nyitó oldal alján a fülek egér rámegyre váltanak és nem kattintásra. És az főleg nem jó, hogy inkonzisztensen a megnyiló rétegen viszont kattintásra.

- jobb oldali menü: Semmi nem utal arra, hogy ezek nem egy aloldalra fognak vinni, hane valami egészen szokatlan fájl böngésző szerű füles tagolású valami nyilik meg. A dolog egyébként nem rossz. A kis kép, nagy kép, csak szöveg nézet váltónak viszont semmi értelme.

- Jobb oldali menü: Atttól, hogy lebegő érzése van én azt hittem lehet draganddroppolni. De csak becsukni lehet ami meg teljesen felesleges (és meg se jegyzi).