ugrás a tartalomhoz

JSP karakterkódolási gond

Anonymous · 2006. Nov. 17. (P), 13.08
Sziasztok!

A gond az, hogy amikor a JSP lapon lévő JavaScript megnyit egy új ablakot, az addigi helyes iso-8859-2 -es karakterkódolás helyett az új ablak már utf-8 -ra állítva jelenik meg (IE). A Java oldal HttpResponse-a is 8859-2 -es, és a megjelenítendő lap fejrészében is megvan minden karakterkódolás definíció. Ha a Nézet menüben visszaállítjuk a kódolást 8859-2-re akkor jól jelenik meg, csak nem tudok rájönni, h akkor közben miért vált át utf-8-ra!
KÖszi minden segítséget!
zs
 
1

a másik lap utf8 talán

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 17. (P), 14.58
Mi van akkor, ha nem JavaScriptből megnyitva, hanem közvetlen webcím beírással nézed meg a problémás oldalt? Más böngészőkben hogyan működik ugynez? Nem írod, hogy meg is győződtél volna róla, hogy a böngésző tényleg jó kódolást kap, csak azt írod, hogy jó fejlécek jönnek. Firefoxban mondjuk a Page Info dialgóus kiválóan megmutatja, hogy mit érzékel a böngésző.

A JSP képes oldal komponensenként (jsp:include-olt elemenként) más kódolást használni, aztán azt mixelve adni vissza. Ez eléggé érdekes eredményekhez vezet. Ilyenkor figyelni kell, hogy a kódolás minden JSP-ben jól van megadva, és a szerkesztőprogramodban is a megfelelő kódolással mented a fájlokat.
2

nem jó még mindig!

Anonymous · 2006. Nov. 17. (P), 16.36
Szia!
1, Ha közvetlenül beírom a webcímet, akkor a Session-öm elveszik, tehát ez a megoldás nem jó!
2, Más böngészőt nem lehet, mert IE-re van készítve az alkalmazás!
3, Az oldal helyesen kódolva, iso-8859-2 ben érkezik. Az oldal forrása is iso-Latin-2-ben van,és a böngésző közben átvált utf-8-ra, és ha visszváltok, akkor jól jelenik meg.
4, Nem, nem tudom megnézni Firefox-ban!
5, Nincs include-olva más JSP lap, Java oldalon meg van írva az oldal StringBuffer-ekben összerakva, és az megy ki a Response-ban. (És a Response is 8859-2 -es kódolású)

-Az oldal, https-en keresztül ketinthető meg! Ez gond lehet?
-Tudtok valamit a lapok BOM tagjáról, meghogy beleszólhat-e a kódolásba, és ha igen, hogyan tudom lekérni?

Köszi!
zs
3

meg tudod nézni

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 17. (P), 22.24
Az azért elég érdekes, hogy IE-ben megy csak, HTTP felett érkező szöveget adott Content-type mellett ugyanis bármilyen böngésző meg tud jeleníteni. A kérdés szempontjából irreleváns, hogy te az oldalon csak IE-ben működő JavaScriptet, ActiveX kontrollokat vagy bármi mást is felhasználtál.

A BOM miért érdekes kérdés, csak ez az oldal küld BOM-ot? Arra próbálunk ugye rájönni, hogy az adott oldal miben tér el a többitől, amitől rosszabb lesz.

Ha a session elveszik, ha külön nyitod meg, akkor gondolom ez alatt azt értjük, hogy a webcímben van a session azonosító. Ezt kézzel is be lehet írni.