ugrás a tartalomhoz

Hol lehet kézből használható gépágyút venni? :D (totál off... asszem)

mind1 valami név · 2022. Jún. 9. (Cs), 20.56
Csomagolunk költözéshez. A derekam már ifjú koromban sem volt túl teherbíró, így elég hamar kidöglöttem, kicsit lefeküdtem pihenni, közben neteztem kicsit.
Eszembe jutott, hogy tegnap éjjel felraktam valami szemetet (ubuntu-t használok), leszedtem a felesleget.
Kicsit később reboot. Nincs net. Sehol. Se wifin, se utp-n.
Hát ezt már nem lehet így hagyni, mert ha költözés után nincs notebook, akkor gyakorlatilag mehetek remetének. Csekély 3.5-4 órám ment rá, mire kiderült, hogy ez a mocsok beleírt a /etc/network/interfaces fájlba néhány sort.
Sajnos az addig hiányzó wifi adaptert is, nekem meg nem tűnt fel elsőre, meg sokadjára sem, hogy ha NetworkManager kezeli a hálózatot és az interfaces-ben felbukkan valamelyik interface, azt bizony ignorálni fogja. De nem ám azt mondja (rohadna le a keze annak, aki ezt ilyenre írta!), hogy bocs, ezt úgy konfiguráltad, hogy nekem nincs közöm hozzá... miért is írná... csak közli nemes egyszerűséggel, hogy nincs wifi adapter a gépben.

Csak ennyi volt benne:
auto wlp1s0
iface wlp1s0 inet manual

(a sorok egyébként joggal kerültek bele, mert egy pppoe klienssel szórakoztam éjjel csak nem vettem észre, hogy nem a megfelelő gépen vagyok, mikor először futtattam a pppoeconf-t, a mai rebootig meg nem okozott gondot)

Plusz a leszedett ppp csomag miatt a hálózat indítása egyébként is félbeszakadt (valamiért a /usr/bin/pon-t futtatta volna), emiatt meg a systemd (lásd a fent említett kezekre vonatkozó jókívánságok! :D) resolvere hülyült meg és olyan hibaüzenetekkel fosta tele a logot, amiből végképp nem derült ki, hogy mi a baja. Még az is véletlenül derült ki, hogy a névfeloldás nem megy...